top of page

TYÖKALUJEN SIETÄMÄTÖN HELPPOUS

-”Me haluamme, että sinä draivaat sen muutoksen henkilökuntaan ja että sinä vakuutat tehtaiden johtoryhmät muutoksen tarpeellisuudesta ja haluamme, että teet sen määritellyillä lean-agile työkaluilla.”-


Näin kertoi minulle erään yrityksen johtoryhmä. He halusivat muutosta.


Minä vastasin:


-”En minä voi sitä muutosta draivata. Sillä se on johdon tehtävä, sitä ei kannata ulkoistaa, sillä mitä se kertoo johdon kyvyistä, jos he ulkoistavat oleellisen johtamisen elementin ulkopuoliselle?


Mä voin kyllä auttaa, mutta se apu koskee teitä, johtajia. Muutos, joka vaatii mindsetin muutosta, ei tapahdu työkaluilla.”-


En saanut keikkaa.


Sen otti vastaan eräs toinen.


Ja lopputulos: muutosta ei tapahtunut. Paitsi saatiin uusia työkaluja käyttöön. Tulos: yritys tekee edelleen tappiota ja asiakkaiden palaute tympeää.


Syy epäonnistumiseen oli yksinkertainen: työkaluihin ja työtapoihin perustuva muutos ei juuri koskaan muuta sitä, mikä oikeasti on ongelmana. Pitäisi aina pohtia, miten edes on jouduttu siihen jamaan, että työtapamme eivät enää auta asiakkaalle tehdyn lupauksen lunastamisessa. Ja se ongelma liittyy väistämättä ajatteluun, se liittyy kulttuuriin, se liittyy mindsettiin ja sitä eivät ulkoa tuodut valmiit työkalupaketit ja ulkoa tuotu muutospuhe korjaa. Siihen on syynsä, miksi hevosen voi

viedä joelle, mutta ei sitä voi pakottaa juomaan.


Kun halutaan muuttaa omaa toimintatapaa, se ei korjaannu muuttamalla toimintatapaa. Se muuttuu korjaamalla ajattelutapaa ylhäältä alas ja alhaalta ylös, joka johtaa siihen, että ne rakenteet ja työkalut löytyvät kyllä. Ja silti sitä muutosta, edelleen, aivan liian usein, korjataan työkaluilla, valmiilla rakenteilla, valmiilla frameworkeilla, tunkemalla ne kurkusta alas.


Ei toimi.

Pysyvyys saavutetaan sillä, että johto raivaa tilaa, johto poistaa esteitä, johto osallistuu, johto mahdollistaa, johto luo suuntaa, johto sparraa ja sitten: pysyy poissa jaloista. Mitä enemmän johto sparraa ajattelua ja kehittää yhdessäajattelua sen sijaan, että tuo valmiita malleja, valmiita rakenteita, sitä varmemmin muutos tapahtuu ja se pysyy ja alati kehittyy. Tähän kannattaa panostaa, tätä kannattaa treenata!

(Kuva: A Holistic Model for Agility, ICG - klikkaa!)

Harmi, että työkaluja on helppo myydä. Ja työkaluja on helppo ostaa. Mutta muistakaa, että joka kerta, kun joku tarjoaa muutokseen jotain valmista konseptia, valmista pakettia, valmista frameworkia, avata ovi ja ohjata kauppias nätisti pihalle. Lainaan omaa treenimateriaaliani:


 • Lean is not about set of tools.

 • Lean is not about set of procedures.

 • Lean is not about what to do.

 • Lean is not about doing things right.

 • Lean is about how to do things.

 • Lean is about doing right things.

 • Lean is about doing right things at needed moment.

 • Lean is about offering value to customer.

 • Lean is about continuous learning and growth.

 • Lean is about respecting every individual as human being.

 • Lean is about enabling fluent environment where every human being can flourish and feeling of being part of team and community.

 • Lean is about mindset and way of thinking.

 • Lean is actually quite cool, isn't it?


Älkää luottako käärmeöljykauppiaisiin. Luottakaa mieluummin itseenne ja ihmisiinne.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page