top of page

RAPORTTI NETIN SYVÄSTÄ PÄÄSTÄ

Kävin kyläilemässä netin syvässä päädyssä.


Sillä jostain oudosta ja ehkä perverssistä syystä halusin nähdä, miten netin syvä pääty selittää mustaa valkoiseksi ja Venäjän hyökkäystä helmikuussa 2022 oikeutetuksi ja muiden kuin itse hyökkäävän osapuolen aiheuttamaksi.


Ja netin syvä pääty ei pettänyt!


Iso teema tuntuu olevan, että Länsi aiheutti Ukrainan sodan ja että Ukraina itse on pahentanut tilannetta. Perusajatus netin syvässä päädyssä oli siis se, että:


A. Venäjän toivetta EU:sta ja NATO:sta olisi pitänyt kunnioittaa.

B. Ukrainassa on natsijuutalainen hallinto, joka vetää huumeita. Sota juutalaisia natsinarkomaaneja vastaan on siis käynnissä!

C. Sodan aikana syntyneet ruumiit itäisessä Ukrainassa ovat pelkkää kansanmurhaa (ruumiita on siis 14.000, joista reilu 3000 siviilejä).

D. Ukrainan ei olisi pitänyt lainkaan alkaa taistelemaan itäisen alueen separatisteja vastaan.


Lisäksi:


E. Kanadassa on saman tarinan mukaan käynnissä myös yhteiskunnan epädemokratisointi, sillä Convoy heitettiin hevonkuuseen häiritsemästä. Olisi kuulemma pitänyt saada jatkaa häiriköintiä ja olisi kuulemma demokratiaa se, että Convoyn vaatimuksiin olisi suostuttu täydellisesti.

F. Trudeau on tyranni ja EU on täynnä tyranneja ja maskit ovat edelleen fasismia.


Tämä tarkoittaa sitä, että netin syvän pään mukaan:


1. Venäjä saa määritellä muiden valtioiden sisäisiä asioita ja että Venäjä saa sanella, mikä suvereeni valtio liittyy mihinkin.

2. Ei saa puolustautua, kun toinen maa hyökkää.

3. Suomi oli siten loogisesti syypää Talvisotaan. Sillä Suomikin puolustautui ja kieltäytyi hyväksymästä suurvaltojen tekemiä keskinäisiä sopimuksia omista etupiireistään. Eli hävetkää, veteraanit, te toitte sodan Suomeen!

4. Ukraina kansanmurhaa nyt venäläisiä, kun ukrainalaiset sotilaat ovat surmanneet yli 5000 venäläistä sotilasta. Joten venäläiset ovat tässä se uhri, eivät ukrainalaiset.


Netin syvä pää valaisi minua myös siitä, miten Ukrainalla on USA:n asettama nukkehallitus ja meillä Suomessa on kuulemma ihan sama juttu.


Netin syvä pää valaisi minua myös siitä, että jos heitä ei kuunnella ja uskota kritiikittä, olen 'valtamedian narratiivin sokeuttama lammas, joka hyväksyy covid- kansanmurhan, sillä ihmiset kuolevat nyt rokotteisiin ja kansa kärsii'. 'Valtamedian narratiivi'. Tämä narratiivin tarina toistuu netin syvässä päädyssä erityisen vahvasti USA:ssa ja sieltä se ajatus ui sitten tänne todellisuuskriittisen kansanosan hokemaksi. Mutta tämä ei tietenkään tarkoita, että nämä todellisuuskriitikot olisivat jonkun narratiivin vankeja, he vain sattumalta hokevat samoja sloganeja samaan aikaan ympäri maailmaa ja kyllä he nyt vaan näkevät valtamedian tarinan taakse ja ovat ylivertaisia kyvyssään nähdä ja ymmärtää asioita.


Harmi vaan, että he eivät hoksaa siellä netin syvässä päädyssä, että sanapari 'valtamedian narratiivi' ei ole mikään argumentti. Se on vain pyrkimys dissata ja vähätellä ja ylläpitää illuusiota siitä, miten eri mieltä oleva ihminen ei kykene luomaan itsenäistä ajatusta. Se on perinteinen 'ite oot tyhmä kakkapylly'- argumentti, jolla ei ole mitään arvoa.


Tuo netin syvä pääty myös unohtaa, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, valtasi sen osia ja siinä tilanteessa syttyi sota. Ja sodassa käy aika usein niin, että hyökkääjää vastaan puolustaudutaan. Ja taisteluissa tulee sitten ruumiita. Tämä ei syvälle päädylle käy, vaan siksi he luovat tarinoita kansanmurhasta ja oikeutetusta 'denatsifikaatiosta'. Joten syvän päädyn tarinan mukaan Ukraina itse on paha, kun sen sotajoukot ovat aiheuttaneet ruumiita tilanteessa, jossa he oikeutetusti puolustautuvat. Logiikka tässä on yksinkertainen: Markku löi Peraa nyrkillä naamaan, joten Pera on itse syyllinen. Ja Markun mielestä väliin ei saa tulla, sillä se olisi vihamielisyyden ele ja siksi Markku saa repiä ainakin kädet irti väliin tulleelta. Ja se kuuluisa Tolkun Ihminen, nyökyttelee suomettuneesti vieressä, että ei saa puuttua, ei saa ottaa kantaa, jotta Markku ei vaan suutu lisää ja kyllä se Pera varmaan vähän provosoi, joten pitäisi nyt vaan tulla keskitielle vastaan.


'Mutkuttelun' ja 'whataboutismin' dynamiikka on muutenkin aika jännä. Mutkuttelija kun perustelee itselleen ja omalle tarinalleen oikeutetuksi teon, jonka muun tekemänä tuomitsee. Eli toisen paha on mulle oikeutus tehdä samoin. Eli se omaa tarinaa tuleva teko on hyvä, vaikka toisaalla sama teko on paha. Syy sille, että netin syvä pääty harrastaa tuota Stalinin tutuksi tekemään 'mutkuttelua' on yksinkertainen: he haluavat kiinnittää huomiota itselleen epämieluisasta asiasta pois, jotta eivät joutuisi paljastamaan oman ajattelunsa onttoutta. Ja juuri siksi he nostavat keskiöön oman tunnepitoisen mutkuttelunsa, jotta itse asiaan ei tarvitsisi ottaa kantaa ja jotta ei tarvitsisi tuomita tappamista, jonka loppujen hyväksyy. Inha totuus kuitenkin on, että hyväksymällä siviilien tappamisen yhdessä konfliktissa, hyväksyt sen kaikissa konflikteissa. Siviilien tappamisessa et voi harrastaa rusinoiden kaivamista pullasta.


Järkevä ihminen toki tuomitsee siviilien tappamisen aina ja kaikkialla, kuten on tehty niin Syyrian tapauksessa, niin Palestiinan tapauksessa, niin Irakin tapauksessa ja Jugoslavian hajoamisen tapauksessa. Kuten on tehty aina. Siksi meillä on arvot, joiden mukaan toimia ja ne arvot ovat arvoja vasta silloin, kun niiden mukaisesti toimitaan ja kun niitä puolustetaan. 'Mutkuttelu' on kehnoa (epä)argumentointia ja itsessään argumenttivirhe. Mutta siitähän koko netin syvä pääty koostuu: se on silkkaa argumenttivirhettä ja maalitolppien siirtelyä.


Todellisuuskriittinen ote maailmasta näkyi ja tuntui tuolla netin syvässä päädyssä dramaattisena älämölönä myös hetkenä, jona YK:n yleiskokouksessa Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuomittiin äänin 141-5. Venäjä sai tuekseen vain Valko-Venäjän, Syyrian, Eritrean ja Pohjois-Korean. On siinä komia joukko valtioita. Luonnollisesti nuo 141 valtiota on netin syvän päädyn tarinan mukaan eliitin ja valtamedian huijaamia valtioita, joissa asuu vain lampaita ja joissa elää aito tyrannia, kun piti kaupassa kulkea maski naamassa.


Netin syvä pääty voi lohduttautua onneksi sillä, että ovat samalla puolella Valko-Venäjän, Syyrian, Eritrean ja Pohjois-Korean kanssa. Nämä valppaat ja valaistuneet ja valtamedian ikeestä vapautuneet hyvinvoinnin ja demokratian ja ilon valtiot.


Todellisuus on puolestaan jotain ihan muuta kuin netin syvän päädyn tarinat:Tuo on yhtä realistinen ja tosi väite kuin se, että minä väittäisin kykeneväni kertomaan huonoja vitsejä. Ei vaan onnistu.


Todellisuudessa: ensin varastetaan naapurilta hieman alueita ja hetken päästä tehdään noista alueista leikkivaltioita.


Sitten tunnustetaan nuo leikkivaltiot.


Sitten hyökätään toisen valtion alueelle ja kutsutaan sitä rauhanturvaoperaatioksi.


Seuraavaksi ollaankin puhdistamassa maata narkkaavista natsijuutalaisista.


Sitten uhataankin jo muita ydinpommilla.


Ja nyt kerrotaan, että ei ole mitään pahoja aikomuksia.


Todellisuus on joillekin silkkaa Pahkasikaa, voinee sanoa. Harmi vain maailman kannalta, että yksi heistä on Vladimir Putin.


Minä toivon, että me täällä Suomessa ja muualla maailmassa pysytään ihmisinä.


Autetaan apua tarvitsevia.


Ja ei yleistetä Putinin hulluutta venäläiseksi hulluudeksi. Sillä on ollut havaittavissa lievää russofobista elehdintää täällä Suomessa ja jos jokin on turhaa, niin jonkin väestönryhmän kiusaaminen siksi, että he kuuluvat johonkin etniseen ryhmään. Siksi venäläisten dissaaminen vain siksi, että ovat venäläisiä, on aika turhaa ja rumaa heitä kohtaan.


Boikotoidaan venäläisiä yrityksiä (sillä se on yksi tapa saada näkyviin Venäjälle, että heidän johto on vienyt heidän maansa sotavoimat tappamaan ukrainalaisia).


Eristetään Venäjän valtiota yhteistuumin juuri niin paljon kuin on tarpeen ja tehdään se yhdessä koko muun maailman kanssa (tämä on erinomaisen vahva viesti).


Kestetään mahdolliset vaivat itse: jos polttoaineen hinta vaikka kasvaa, niin se on pieni hinta siitä, että säilytämme arvomme, itsekunnioituksemme ja selkärankamme.


Tehdään kaikkemme, että riippuvaisuus Venäjän tuottamasta energiasta menee nolliin. Kaivetaan vaikka turvetta, perkele, etsitään ja keksitään uusiutuvia energiamuotoja. Mutta hanat kiinni Venäjän suuntaan. Nyt ja aina.


Mutta ei nyt aleta kiusaamaan yksilöitä täällä Suomessa. Kohdellaan venäläisiä edelleen ihmisinä, joohan?


Lopetan raportin netin syvästä päädystä tähän.

.

.

PS. Tämä kuva ei suoraan liity itse asiaan. Mutta synkät aiheet kaipaavat vastavoimakseen ihanan huonoa huumoria, nyt ja aina:


PS. Täällä muutama erinomainen artikkeli esim. Putinin sodan taustoista ja myyttisestä ukrainalaisten ja venäläisten yhtenäisyydestä:


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page