top of page

KUN KIUKUTTELEVA KAKARA SOTAAN LÄHTI

Kaksi vuotta tämä meidän maailmamme on kärvistellyt korona- nimisen ruton kanssa. Ja nyt se rutto alkoi taittumaan ja tuleva kevät vuonna 2022 alkoi näyttämään valoisalta, normaalilta, paluulta arkeen.


Ja sitten sitten iski toinen rutto, jota kutsutaan nimillä 'ahneus' ja 'nationalismi', joka sai paluun arkeen tuntumaan nyt hieman etäisemmältä ja utuisemmalta.


Tätä ei olisi tarvittu.


Historia toistaa itseään: ensin reilu sata vuotta sitten saatiin maailma sotaan, kun alettiin kiistelemään siitä, mitkä kansat ovat enemmän oikeutettuja sortamaan muita maita ja kansoja tuolla kaukana jossain, piilossa, joissa asui epäihmisiä, apinoita ja resursseja käytettäväksi.


Sitten eräs mies Saksassa keksi, miten tuo sota loppui saksalaisia nöyryyttävään häpeärauhaan ja jota häpeää ylläpitää juutalaisten salaliitto ja jonka vuoksi elintilaa on saatava ja siihen on täysi oikeus, sillä yksi johtaja, yksi kansa, yksi valtio.


Ja eräänä päivänä yksi mies Venäjällä keksi, miten muu maailma on varastanut hänen rakkaan Äiti Venäjän tiluksia ja nehän on tuotava takaisin kotiin, äidin hellään huomaan. Ja luonnollisesti sodalla, joka on rauhaa ja väkivallalla, joka on välittämistä. Kun moottorina on ahneus ja polttoaineena nationalismi, niin jäljelle jäävät vain ruumiskasat. Ja tämä on ihan saatanallisen surullista.


Enpä olisi tässä kohtaa myöskään uskonut että Ukrainan kriisiä käytetään syyrialaisiin ja afganistanilaisiin miehiin kohdistuvaan vihanlietsontaan. Mutta niinhän se on aina ollut, että perussuomalaisen haistettua ruumiskasat, hän miettii, miten ratsastaa niillä. He kutsuvat tätä ruumilla ratsastavaa agendaansa leikkisästi nimellä 'sananvapaus', mutta minä kutsun sitä ihan vain kyyniseksi mulkkuudeksi. Mallisuoritus kansanedustaja Leena Mereltä:

Jotenkin sitä luulisi, että sodan tullessa noin lähelle ja jotenkin sitä luulisi, että Ukrainan kohtaama tragedia saisi keskittymään ihmisiin, länsimaisiin arvoihimme, demokratian tukemiseen ja solidaarisuuteen, mutta se lienee liikaa vaadittua. Kun on niin helppo ylläpitää omaa vihan tarinaansa ja käyttää mahdollisuus osoittaa sormella Lähi-Idän kriiseistä paenneita miehiä. Siis niitä miehiä, jotka pakenevat sotaa, jossa osapuolina ovat terroristijärjestöt tai omaa kansaansa sortava valtio. Kenen puolelle pitäisi asettua, kun valittavana on vaikka ISIS, Hizbollah tai Assadin tyrannia? Ja tiedoksesi, hyvä Leena Meri: isänmaallisia ne venäläisetkin ovat. Nationalismin voimalla se Putinkin oman sotansa perustelee ja oikeuttaa.


Nyt ei taistella enää vain Ukrainan olemassaolosta, nyt taistellaan myös Putinin vallasta ja Venäjän tulevaisuudesta. Tuo on taistelu ja vääntö, josta emme vielä tiedä mitään, sillä jotenkin tuntuu minkä tahansa olevan mahdollista. Ja on todettava, että tuo taistelu kuuluu venäläisille. Putinin vallan purkaminen on oltava venäjän kansan vastuulla, sillä tuota vallan purkua ei voi tehdä väkisin, eikä sitä voi tuoda ulkoa. Putinin vallan purkua pitää vain pyrkiä tukemaan ja on keksittävä tapoja, joilla voitaisiin auttaa venäläisiä näkemään, mihin Putinin hulluus on heidän maataan viemässä. Ja tämä

kuvissa näkyvä vihanlietsonta, jota harrastaa myös näkyvä suomalainen politiikan toimittaja, ei auta ketään, eikä mitään, vaan tämä puhe on mautonta ja tilannetajutonta, rasistista retoriikkaa. Tämä Timo Haapalan puhe on puhetta, joka näkyy ja kuuluu jo esimerkiksi julkisessa keskustelussa ja jopa kouluissa, joissa oppilaat ovat haukkuneet venäläisiä 'ryssiksi'. Nuo puheet ovat niitä

puheita, joita opitaan kotona ja joita timohaapalat omilla puheillaan vain oikeuttavat. Nuo puheet ovat niitä, joilla nationalistinen putinisti vain ratsastaa energisoituneena sanomalla, että: "Katsokaa nyt, miten meitä venäläisiä sorretaan, joten sotaa tarvitaan!". Dynamiikka on identtinen islamofobian kanssa: kun aletaan solvaamaan ja kohtelemaan ihmistä hänen etnisyytensä ja/tai uskontonsa perusteella, toimii se aina itseään vastaan, sillä kyse on ihan vaan perinteisestä rasismista ja meidän on edelleen nähtävä ihminen etnisyytensä tai uskontonsa takaa.


Emme me voi, emmekä me saa kaataa yhtään mitään Putinin sotahulluudesta tavallisen venäläisen niskaan ja kaikkein vähiten heidän, jotka täällä Suomessa elävät ja asuvat kuin kuka tahansa muu meistä.


Meidän kaikkien tulisi juuri nyt ensisijaisesti miettiä, miten me voisimme auttaa Ukrainaa. Meidän tulisi tehdä kaikkemme, että tuemme Ukrainaa, sillä Ukraina ei puolusta juuri nyt pelkästään itseään, vaan myös meidän elämäntapaamme, meidän arvojamme, ukrainalaiset puolustavat demokratiaa, he puolustavat valtion suvereniteetin ideaa, joka on koskematon niin kauan kuin valtio ei syyllisty ihmisoikeusrikoksiin, sortoon tai terrorismiin. Se on Putin ja Venäjä, jotka nyt rikkovat kaikkia mahdollisia sopimuksia, arvojamme ja demokratiaa. Tämän vuoksi meidän tulee tukea Ukrainaa ja miettiä tapoja, miten tukea heitä ja unohtaa täysin se, mitä Venäjä haluaa, sillä Venäjä on nyt se koulukiusaaja, joka vaatii oikeutta lyödä:Miksi USA:n tai minkään muunkaan maan pitäisi estää Ukrainaa liittymästä vaikka NATO:on tai vaikka Euroopan Unioniin? Itsenäiset valtiot saavat tehdä itsenäisiä päätöksiä. Putin on vain kiukutteleva kakara, joka ei kestä, kun joku sanoo 'EI'. Ja kakaroiden kanssa ei voi keskustella, sillä he eivät noudata keskustelun sääntöjä, vaan he määrittelevät ne säännöt aina haluamikseen. Kakaroille vedetään rajat ja opetetaan keskustelun perussäännöt ja kakaroille annetaan työkaluja, joiden avulla oppisi hallitsemaan tunteitaan ja impulssejaan.


Putinin houreiden ytimessä on ajatus Ukrainasta natsivaltiona. Kyllä: natsivaltiona. Miettikää, että putinistisessa maailmanselityksessä Ukraina on natsivaltio, jolla on juutalainen natsipresidentti, jonka isoisä taisteli natseja vastaan ja joka valtiona nyt sitten on 'denatsifioitava' juutalaisten natsien ikeestä. Tässä niitä natseja, joista Putin haluaa päästä eroon:

Harmittaa venäläisten puolesta. Maalla olisi kaikki edellytykset vaikka mihin, on luonnonvaroja, on osaamista, on korkeaa koulutusta, mutta silti maa näivettyy bruttokansantuotteeltaan samalle tasolle paljon pienempien maiden kanssa, kuten Italia, Etelä-Korea ja Espanja.


Venäjällä jengi näkee nälkää, elää kurjuudessa ja se johtuu ihan puhtaasti politiikasta, jota Putin ja hänen valtaa ja rahaa hamuava eliittinsä toteuttaa. On tosi mälsää, miten valtio tuhlaa oman potentiaalinsa autoritaariseen uhoon ja banaaliin kikkelinkalisteluun.


Minulla on duunien kautta tuttuja ja puolituttuja ukrainalaisia, jotka asuvat nyt keskellä sotaa. He kertovat aika karuja asioita siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu ja miltä siellä näyttää. Ja nuo tarinat ovat linjassa sen kanssa, mitä uutisoidaan, vaikka bluffin määrä on huikeaa. Yksi asia on varmaa: siellä on sota ja siellä on ihan tavallisia ihmisiä keskellä sotaa, lapsia, miehiä, naisia, nuoria, vanhuksia, sairaita, terveitä. Ja tämä kaikki ilman mitään järjellistä syytä.


Ja sitten löytyy ihmisiä, jotka hyväksyvät Putinin aggression ja kehtaavat käyttää mutku- korttia: mutku ne muutkin maat, mutku se USA, mutku-mutku-mutku. Minulla on ehdotus: tämän kirjoituksen kommentteihin voi laittaa kaikki ne terroristijärjestöt, joita Ukraina on tukenut, lista niistä terrori-iskuista, joita Ukraina on toteuttanut ja listaa niistä tavoista ja muodoista, joilla Ukraina on murhannut ja sortanut omaa kansaansa samalla tavalla kuin Irak, Syyria, ISIS tai Libya.


Ja ei, älkää laittako tarinoida Venäjän tunnustamien mielikuvitusvaltioiden tueksi tuotetusta propagandasta, sillä se on kaikki valhetta. Voin kertoa teille salaisuuden: tuo Ukrainan syntilista on lyhyt, sillä siihen ei tule yhtäkään tapausta. Ei yhtäkään.


Tarvitaan 'deputinisointia', ei 'denatsifikaatiota'.


0 comments

Recent Posts

See All

Комментарии


bottom of page