top of page

ERÄS JOHTORYHMÄN KOKOUS

Minulta on moni kysellyt, miltä yritysten johtoryhmien kokouksissa näyttää. Ja että mitä siellä oikein puhutaan.


No, on ehkä aika paljastaa.


Eli mä kuvaan hyvin tyypillisen johtoryhmän kokouksen ihan dialogin muodossa. Tapaus on aito ja edustava, mutta olen muuttanut muutamia yksityiskohtia, jotta kukaan ei tunnista, mistä yrityksestä on kyse. Tämän dialogin opit ovat kyllä vapaasti käytettävissä ja hyödynnettävissä.


Minun suositus jokaiselle lukijalle on kiinnittää huomiota erityisesti kuuteen teemaan:

  1. Vuorovaikutuksen laatu.

  2. Todellisuuden taju.

  3. Kyky argumentoida.

  4. Toimenpiteiden tarkkuus.

  5. Strategisen ajattelun syvyys.

  6. Johtajuus ja ihmiskuva.

Kas tässä, Johtoryhmän kokous:


Toimitusjohtaja: "No niin, aloitellaas. Mikäs ois pössis? Aletaas käymään asioita läpi. Penan vuoro toimia kirjurina. Perinteisesti mennään eli ensin talouden lukuja. Go for it, Rockefeller".


Talousjohtaja: "Hyvin menee, kuten graafeista näkyy. ROE on ollut vahvaa ja sit erityishuomio ROCE:ssa ja sit Quick ratio on ihan timanttisessa hapessa. Jalostusarvo vähän lagaa ja sit käppyrät näyttäis, et tulotuotto ottaa vähän hittii suhteessa Z- lukuun, mut ei oo mitään akuuttii. Lukuihin ei tosin voi juurikaan luottaa, sillä me emme tiedä, mistä luvut tulevat ja voiko niihin luottaa, mut graafien väri on just päivitetty ja kohta pukkaa uutta fonttiakin raportteihin. Hyvin mennee, mutta menkööt!"


Toimitusjohtaja: "Hyvää settii, ei oo siis mitään vakavaa biiffii missää. Ei muuta ku menox, sano Annie Lennox! Sit HR."


HR Johtaja: "Meillä on tosi hyvä meno joka puolella. Hymyileviä ihmisiä näkyy kaikkialla ja uudet villasukat on otettu tosi hyvin vastaan. Myös äänestys Vappuna ilmaan vapautetavien ilmapallojen väreistä on otettu tosi hyvin vastaan, ainakin meidän HR- tiimissä. Toimihenkilöpuolella on ollut vähän kärhämää kahvikoneen kahvilaadusta, mutta ei mitään sellaista, et ei meidän erinomaiset People Person- tyypit hoitaisi. Mittareista sen verran, että saikkuu ois, mut on flunssa-aika ja sit eNPS näyttää jotain tosi outoo, mut tyytyväisyys on silti hyvällä tasolla, just juttelin meidän tiimin EX Development Lead Person & Happiness Officerin Leenan kanssa, että siellä on nyt vaan niitä asenneongelmia ja sit ihmisissä siellä tuotannossa on vikaa ja ne vaan valittaa, vaikka kaikki ollaan heille annettu! Just annettiin mahdollisuudet päästä mukaan meidän upean Instagram- tiimin jäseniksikin, joten HR kuittaa ja kiittää."


Toimitusjohtaja: "Fantsuu! Huomaa, et on HR:llä on Muumit laaksossa! Mites IT- osasto?"


IT Johtaja: "Kiitti kysymästä! Meillä digitalisaatio edistyy huimin askelin ja ollaan saatu otettua monta järjestelmää käyttöön. Just otettiin CRM, nyt ERP, ja seuraavaksi MRP, APS ja MES ja sitten tulee vielä Power Platform, AI, reunalaskentaa ja tosi paljon kamaa pilveen. Jengi ei oo ollut ihan täysin tyytyväisiä, mut ollaan IT- jengin kans puhuttu, et kaikki toimii, et on vaan käyttäjävikoja. Tehtiin just ohje, et tikettei ei saa tehdä, sillä kaikki viat on käyttäjäongelmia. Ja tikettien määrä on nyt tipahtanut ihan nolliin, joten homma on kyl tosi buenos dias. Kyllä huomaa, että strategiamme 'Digi ensin!' toimii. On hyvä fiilis!"


Toimitusjohtaja: "Fantasdigistä! Ihan huippua! Miten Myynti?"


Myyntijohtaja: "On myyty niin, että meinaa p*rse revetä! Äijät on koko ajan liikeessä ja massia tulee ovista ja ikkunoista. Me tuodaan kyl rahaa taloon niin, et Roope Ankka soittelee kohtaa perään ja kyselee, mihin hänet rahat ovat kadonneet. Tuotanto valittaa toki, et ei pysty, mut ne nyt valittaa aina, eikä ne tajuu rahanteon päälle mitään. Taitaa olla taas asenneongelmia siellä lattiatasolla ja asiakas ei vaan tunnu olevan siellä keskiössä, sillä sanoohan sen nyt järkikin, et kaikki tehdään, mitä asiakas pyytää! Mittaridataa ei nyt oo, kun ei meidän äijillä oo aikaa mitään dataa kerätä ja raporttia tehdä, kun myynti myy, ei oo aikaa raportteihin. Täst on puhuttu, et ois sihteerien hommii tommoset, nolottaa myyntijengilt pyytää jotain raporttii ja kirjaamisii, ku kiire painaa ja raha kaipaa noutajaansa! Mutta kyl Myynti goes hard ja näin olkoon!"


Toimitusjohtaja: ”Ihan mieletöntä! Ja tottahan toi on, et ei myynnin kuulu kuin myydä, vaikka jäätä Siperian inuiiteille, perkele. Laitetaan sieltä Tuotannost joku täti apuun. Mites Tuotanto, miten flow pyörii?”


Operatiivinen johtaja: ”Hyvin pyörii! Ei oo mitään valittamista. Paljon on ongelmia ja koneet hajoo ja mikään ei toimi ja jengii saikulla ja kukaan ei oikein osaa hommiaan, kun kukaan ei opeta, eikä perehdytä ja sit raaka-aineet ja koneiden vara-osat on jatkuvasti loppu ja varastot on täynnä kamaa ja jatkuvasi kuormat lähtee vajaina ja esimiehet tuuraa.


Mut ollaan tosi hyvin edenneet meidän 5S- projektissamme ja just saatiin uudet julisteet seinille, joissa muistutetaan siisteyden tärkeydestä. Viime viikolla pidettiin tunnin treenisessio, ihmisten omalla ajalla toki, oikeaoppisesta tavasta nostella tavaroita ja sit ollaan laitettu uudet infotaulut kaikkialla ja laitettiin kameroitakin, et voidaan valvoa paremmin. Saatiin myös päätettyä, et kuka vastaa roskisten tyhjentämisestä. Päätettiin, et se on Laatuorganisaatio, joka vastaa tästä. Heillä ei oikein oo muutakaan tekemistä.


Ollaan myös Tuotannon johtoryhmässä suunniteltu uusia arvoja jalkautettavaksi. Pohdittiin niitä pitkään, ku eihän toi tekevä jengi oikein tajuu mistään mitään ja niille pitää sanoittaa kaikki valmiiksi ja puhuu tosi sillee yksinkertaisesti, niin päädyttiin seuraaviin arvoihin: ”KO-VEM-PAA”, ”RANK-KA TY-Ö TE-KEE NA-MI-A” ja sitten ”Ä-LÄ VA-LI-TA”. Luulis menevän nyt jakeluun, kun hoksattiin laittaa noi tavuviivatkin, ku ei toi meidän jengi oo mitään kouluja käyneitä, ja näiden uusien arvojen vaikutus näkyy mittareissa varmasti jo ensi kuun jälkeen, kun saadaan arvot jalkautettua. Eli siis laitettua julisteet seinille, ne on nyt tilattu tällä viikolla. Eli no problemos, sir”.


Toimitusjohtaja: ”Upeutta! Ootte siellä Tuotannossa kyllä tosi hyvin tilanteen päällä ja on tekemisen meininki kohdillaan. Ja noi uudet arvot on kyl ihan timanttia ja ovat upea jatkumo koko yrityksen perusarvoista. Täytyykin tässä lopetella, ollaan kohta käytetty koko aina. Ei ehditä Markkinointia ja lakiasioita tänään oikein käydä läpi, mut ei ne oo niin tärkeit teemoi. Tärkeint on, et hiki haisee ja et liike on kovaa ja liike on lääke, liike on lääke! Mut laittakaa slidet sinne Sharepointtiin, niin joku ne ehkä sieltä käy lukemassa. Olkoon voima kanssanne ja jatketaan hei upeeta duunii!”


Tämä tarina on melkein totta. Se perustuu toko tosielämään ja tarinan teema on useiden havaintojen summa. Siihen on syynsä, että toiset yritykset pärjää ja toiset ei.


Kun johtamisessa keskitytään avainasioihin, kuten mahdollistamiseen, tilan antamiseen ihmisille ja kun suunta sekä tavoitteet ovat kirkkaat ja ihmisten kunnioitus läpäisee koko organisaation, niin mitä muuta voikaan odottaa kuin menestystä? Tarinan tarkoitus ei ole mollata ja solvata johtoryhmiä, vaan tarkoitus on muistuttaa yhdestä erinomaisen tärkeästi seikasta, joka liittyy johtoryhmätyöskentelyyn: johtoryhmä nimittäin on ehkä yrityksen tärkein ja merkittävin yksittäinen tiimi. Kyllä: tiimi.


Ja tiimin idea on toimia yhdessä, yhteiseen suuntaan ja tavoitteeseen kuroutuen, tosiasioihin ja yhteiseen vuorovaikutukseen perustuen. Liian usein johtoryhmä ei ole tiimi, vaan ryhmä ihmisiä, joilla jokaisella omat tavoitteet, omat arvot, omat intressit ja he vain raportoivat omista toimistaan ja omista funktioistaan niihin keskittyen. Ei toimi, sillä noista omista tavoitteista, omista intresseistä syntyvät ne siilot, jotka vaikeuttavat koko organisaation toimintaa.


Tästä tarinasta ei kannata ottaa mallia. Mutta siitä voi ottaa oppia ja pohtia. Johtoryhmällä on merkitystä. Ja niin sillä pitääkin olla.1 comment

Recent Posts

See All

1 comentário


Mahtavaa ja ihanan tarkkaa naljailua ja todellisuuspakoisuuden osoittamista. Nauran kippurassa. Tai sitten itken, en oo ihan varma


Curtir
bottom of page