Vihreiden koulutusbluffi (jota ei edes ole) #koulutuslupaus

12.04.2017

Hyvät ihmiset.

Jos minä saisin euron joka kerta, kun joku ehdottaa perheelleni törkeyksiä, minulle väkivaltaa tai kertoo, miten Vihreät Ville Niinistö etunenässä ovat itse leikanneet koulutuksesta (ja josta he nyt irvailevat nykyiselle hallitukselle), niin minä olisin jo rikas mies.

Hyvät ihmiset.

Ensinnäkin: väkivallalla uhkailu ja siihen perustuva perussuomalainen hevosenleikki ei ikinä ole hyvää argumentointia. Uskokaa, kun sanon tämän: minä en esimerkiksi ole muuttanut minkään asian suhteen mielipidettäni, vaikka olen saanut rottia postissa ja viha on ollut läpinäkyvää kanssaihmisten dialogissa. Esimerkiksi näin:

Toiseksi: ei valhe muutu todeksi, vaikka sitä kuinka toistaa, toistaa ja toistaa. Eli esimerkiksi väite siitä, että Vihreät ovat edellisessä hallituksessa ollessaan leikanneet koulutuksesta, on puhdasta 'trumputtelua'. Tai no, onhan kyse ihan suorasta valehtelusta, ei mistään muusta.

Asia on nimittäin oikeasti näin: vuonna 2014 Vihreät totesi, että koulutuksesta on jo leikattu liikaa. Kesäkuussa 2014 Ville Niinistö totesi hyvin selkeästi, että enää ei voi koulutuksesta leikata. Tällöin Vihreät siis oli vielä hallituksessa, joka oli joutunut ottamaan rahaa pois koulutuksesta, vaikka Vihreät yleisellä tasolla sitä vastusti. Ne leikkaukset olivat jo sellaisia, että enempää ei voida leikata, raja tuli vastaan.

Suunnitellut 'leikkaukset' voitte nähdä tässä:

On huomioitava yksi oleellinen asia: kun tarkemmin katsoo, niin eivät nämä ole edes 'leikkauksia'. Nämä pyrkimykset ovat selkeästi sellaisia, että taustalla on ajatus uusia ja päivittää rakenteita, jotta tehokkuutta tulisi lisää, eikä tavoite ole lainkaan 'leikata'.

Tehostaminen, joka ei leikkaa esimerkiksi tutkintojen määrää saati koulutuksen laatua (lue: resursseja), eivät ole millään tavalla leikkauksia. Rautalankaa: tehostaminen siten, että samoihin tuloksiin päästään halvemmalla ja rahaa tarkemmin allokoiden, ei ole leikkaamista lainkaan. Se on tehostamista. Hyvin yksinkertaista. Ja jos jokin julkisella kuin yksityiselläkin puolella on aina ja jatkuvasti toivottavaa, on nimenomaan jatkuva tehostaminen, jatkuva parantaminen ulostulon siitä kärsimättä. Sitä kutsutaan myös vanhanaikaisesti kilpailukyvyksi. 

Ja Vihreät hyväksyivät tuon kuvan osoittaman ohjelman kokonaisuudessaan vain sillä ehdolla, että se ei heikennä koulutuksen laatua millään mittarilla, vaan on koulutuksen järjestämisen yhteistyötä, tilojen käytön tiivistämistä ja itse opinnäytteisiin ja suorituksiin kannustavaa koulutusta jne. Kun tuo ohjelma muuttuikin leikkaukseksi kesken matkan, Vihreät irtisanoutuivat siitä vatuloinnista heti ja selkeästi.

Rakenteellisen uudistamisen (lue: tehostamisen) väittäminen 'leikkauksiksi' on siis oikeastaan vain ja ainoastaan puhdasta valehtelua, eikä tässä tapauksessa juuri muusta ole kyse.

Mutta nyt 'Vihreät huijaa'- narratiivissa näiden jo suunniteltujen lisäksi tehtävät leikkaukset vuonna 2017 ovat siis kritiikin ulottumattomissa sillä logiikalla, että 'ite leikkasitte aikaisemmin' (vaikka ei edes leikattu). Melkoista dadaa, voisi sanoa, vaihtoehtoinen todellisuus elää tuossa tarinassa vahvana.

Todellisuudessa asiat ovat edenneet myöhemmin näin: vuonna 2015 tammikuun EDUCA- messuilla kaikki puolueet Perussuomalaisia lukuun ottamatta (ullatus) antoivat Vihreiden aloitteesta surullisenkuuluisan koulutuslupauksen luvaten ihan tosissaan, että seuraava hallitus ei leikkaa koulutuksesta. Tämä lupaus seremoniallisesti vahvistettiin puoluejohtajien poseerauksilla 'koulutuslupaus'-kyltti kädessä, sillä muistattehan tämän:

Ai että, tämä kuva on kyllä klassikko! 

Eduskuntavaalien jälkeen 2015 Vihreät vastasi hallitustunnustelijana toimineelle Juha Sipilälle, että Vihreiden kynnys osallistua hallitukseen on yksiselitteisesti se, että koulutuksesta ei leikata. Kuten oli luvattu.

Lopputuloksen me kaikki tiedämme: Keskusta, Kokoomus ja PS tulivat neuvottelukaapista ulos valtaisien koulutusleikkauspaketin kanssa, jossa leikataan satoja miljoonia euroja koulutuksesta ja tutkimuksesta seuraavien neljän vuoden kuluessa. Satoja miljoonia suoraan tulevaisuudesta pois, ihan tuosta vain. Ja nyt sen sijaan, että hallitus sietäisi omaan toimintaansa kohdistuvan kritiikin, se haukkuu Vihreitä päätöksistä, joita Vihreät eivät edes ole olleet tekemässä. Ilmeisesti nykyinen hallitus uskoo, että tulevaisuuden päätökset voi perustella muiden oletetuilla teoilla menneisyydessä ja siten olla ottamatta vastuuta omista teoistaan. Onneksi maailma ei kuitenkaan toimi näin ja valhe paljastuu aina. Loppujen lopuksi.

Vihreät ovat siis pitäneet lupauksensa, Vihreät ovat siis kantaneet oman vastuunsa. Nykyinen hallitus ei ole tehnyt näistä kumpaakaan. Siihen on siis syynsä, että Vihreät haastaa nykyistä hallitusta edelleen täysillä sen rikkomista lupauksista. Siihen on myös syynsä, miksi hallituspuolueet haluavat ylläpitää myyttiä Vihreistä takinkääntäjinä ja valehtelijoina: jotta heidän oma koulutusbluffinsa unohtuisi. Klassinen harhautus, voisi sanoa. Surkea yritys, sanon minä.

Mutta olkaa huoleti, hallitus: emme me anna teidän bluffin ja valheen jäädä unholaan. Ja olkaa huoleti, hallitus: ihmiset muistavat kyllä. Ei ollutkaan mitään Vihreää koulutusbluffia, oli vain hallituksen oma bluffi.

Nykyinen hallitus on kyllä melkoisen arvoton show. Me kyllä ansaitsemme parempaa, emmekö vain?