Valkoinen barbaria on nyt #Charlottesville

17.08.2017

-"January 20th 2017, will be remembered as the day the people became the rulers of this nation again. The forgotten men and women of our country will be forgotten no longer.

Everyone is listening to you now.You came by the tens of millions to become part of a historic movement the likes of which the world has never seen before.

At the center of this movement is a crucial conviction: that a nation exists to serve its citizens. Americans want great schools for their children, safe neighborhoods for their families, and good jobs for themselves.

These are the just and reasonable demands of a righteous public.

But for too many of our citizens, a different reality exists: Mothers and children trapped in poverty in our inner cities; rusted-out factories scattered like tombstones across the landscape of our nation; an education system, flush with cash, but which leaves our young and beautiful students deprived of knowledge; and the crime and gangs and drugs that have stolen too many lives and robbed our country of so much unrealized potential.

This American carnage stops right here and stops right now.

The wealth of our middle class has been ripped from their homes and then redistributed across the entire world.

But that is the past. And now we are looking only to the future.

From this day forward, a new vision will govern our land.

From this moment on, it's going to be America First."-

Näin puhui koko maailmalle Donald Trump päivänä, jona hän astui virkaansa USA:n uutena presidenttinä vuonna 2017.

Ja minulle tulee hieman kylmä ja kalsea olo joka kerta, kun minä luen tuon puheen uudelleen. Kyllä: hyvin kylmä väre käy selkäpiitäni, kun luen tuota puhetta ja vertaan sitä siihen toimintaan ja retoriikkaan, jota herra Trump hyvin taajaan viljelee. En voi olla pohtimatta, että kenelle tuo puhe oli suunnattu. Ovatko niitä unohdettuja ihmisiä ne intiaanit, joiden maat uudet tulijat varastivat ja valtasivat omikseen? Ovatko nuo unohdetut ihmiset ne intiaanit, jotka sullottiin reservaatteihin? Vai ovatko ne unohdetut ihmiset niitä tummaihoisia, joiden esi-isät tuotiin orjina Amerikan ihmemaahan? Ovatko nuo Trumpin unohdetut niitä tummaihoisuuden yhteiskunnasta eristämiä ihmisiä, joita edelleen kohdellaan huonosti ja jotka vasta joitakin vuosikymmeniä sitten saivat samoja oikeuksia kuin on valkoihoisilla ollut aina? Vai ovatko ne unohdetut ihmiset niitä, joiden vanhempia KKK vaani ja hirtti puihin? Vai olivatko niitä unohdettuja ihmisiä ne miljoonat latinot, jotka ovat jo vuosia sitten tulleet Amerikkaan töihin, elämään, pääsemään arjesta kiinni?

Minä en usko, että Donald Trumpin 'unohdetut ihmiset' ovat tummaihoisia, intiaaneja, latinoja, juutalaisia tai muslimeita. Minä en usko, että Donald Trumpin 'unohdetut ihmiset' edustavat mitään vähemmistöä, saati oikeasti syrjittyjä, oikeasti unohdettuja, oikeasti uhattuja ihmisiä.

Minä uskon, että Donald Trumpin 'unohdetut ihmiset' ovat keskiluokkaisia, valkoisia omasta asemastaan ja omasta hegemoniastaan huolissaan olevia arvokonservatiiveja, joille status quon säilyttäminen on tärkeintä ja maailman muutoksen vastustaminen ovat elinehtoja. He kokevat olevansa 'unohdettuja', sillä he eivät saa enää sortaa, kohdella huonosti ja heidät on 'unohdettu', sillä muut ihmiset ovat saaneet samat oikeudet kuin he ja he kokevat siksi menettäneensä jotain. Ja oikeasti ainoa asiat, jotka he ovat menettäneet, ovat oikeus ylenkatseeseen, oikeus ylemmyydentuntoon, oikeus kohdella eriarvoisesti.

Ne 'unohdetut ihmiset' näyttävät tältä Charlottesvillessä vuonna 2017:

Ne Donald Trumpin 'unohdetut ihmiset' ovat vaatimassa itselleen julkista tilaa, he ovat vaatimassa niitä poistumaan, jotka puolustavat ihmisarvoa ja jotka ovat valmiita vetämään rajan. Ja mitä tekevät ne 'unohdetut ihmiset', ne suomalaisen tarinan 'tavalliset ihmiset'?

No, he kaasuttavat kuin idolinsa Adolf Hitler:

Ja näitä ihmisiä Donald Trump hellii ja vaalii, näitä ihmisiä Donald Trump kehuu ja ylistää. Unohdettuja ihmisiä my ass.

Se, mitä presidentti Trump teki Charlottesvillen tapauksessa, on jotain sellaista, mitä yksikään USA:n presidentti ei ole tehnyt ikinä ennen. Hän puolusti natseja. Hän puolusti valkoisen ylivaltaan uskovia ihmisiä kutsumalla heitä hyviksi ihmisiksi. Näin toimien Donald Trump neutraloi väkivallan ja yhden ihmisen kuoleman samalla viittaamalla pahaan vasemmistoon, joka myös syyllistyy väkivaltaan. Hän sanoi tämän vähätelläkseen ja neutraloidakseen itse tapahtumaa, aivan kuin tämä puhe jotenkin pyyhkisi pois sen tosiasian, että se oli nimenomaan valkoista ylivaltaa kaipaava natsi, joka sen auton väkijoukkoon ajoi surmaten Heather Heyerin, joka ei syyllistynyt väkivaltaan ja joka ei ollut mitään 'väkivaltaista vasemmistoa'. Miettikää, miten perverssiä on se, että natsi ajaa väkijoukkoon ja tappaa ihmisen, niin kyseisen maan presidentti sanoo: "Kyllä se vasemmisto on myös tosi paha".

Heather Heyer kuoli vain olemalla läsnä, vetämällä oikeutettua rajaa sanomalla natseille: "Ei kiitos". Muuta ei tarvittu ja tässä mahtivalkoisessa narratiivissa tämä rajanveto riitti ja riittää syyksi tappaa. Ja tämä myös riittää herra Trumpille sekä muille natseja symppaaville tolkun ihmisille kuoleman oikeutukseksi, kuoleman dissaamiseksi, kuoleman unohtamiseksi. Ja tämän herra Trump ja muut valkoiset kiihkoilijat haluavat aktiivisesti sallia, valkoisen haurauden heikentäminä uhriutuen.

Enkä voi tässä kohtaa olla pohtimatta, että mitä mahtaa juuri nyt liikkua suomalaisen poliittisen eliitin päässä lähtien Juha Sipilästä Timo Soiniin, kun he huomaavat oman retoriikkansa olevan miltei identtistä Donald Trumpin retoriikan kanssa? Syttyykö mikään lamppu heidän päissään ja kykenevätkö he paremmin havainnoimaan sitä, miten vaarallista tuo keskitieretoriikka on? Vai tekevätkö he 'risikot' ja nostavat peukut kuin sanoakseen, että 'nyt on tärkeää keskustella kummallakin äärilaidalla'?

On jokseenkin murheellista ajatella, että periaatteessa tämäkin voisi olla ihan aito twiittaus:

Trumpin ylläpitämässä ja hellimässä vihan kulttuurissa on toki omalla tavallaan kaksi puolta. Siinä on kaksi puolta ihan samalla tavalla kuin siinä, että minä lyön satunnaista vastaantulijaa kadulla nyrkillä turpaan. Onhan tuossa kaksi puolta, onhan tuossa tilanteessa turpiinsa saaja ja sitten minä: kaksi ääripäätä ja molemmissa on vikaa, tasapuolisesti, eikö vain?

Todellisuudessa tuollaisessa vastaavassa tilanteessa - jossa toisella puolella on mahtivalkoinen natsi, omaa rotuaan kiihkeästi muita parempana pitävä kiihkoilija, joka kokee oikeudekseen vaatia mustia, homoja, juutalaisia, latinoja, muslimeita ja muita vähempiarvoisikeen pitämiään ihmisiä poistumaan samasta maasta tai suljettavaksi leireihin tai kieltämästä heitä elämästä omien arvojensa mukaan vain siksi, että hän kokee oman olemassaolonsa uhatuksi ja vaatii omaa olemustaan ylivertaisuudessaan suojeltavaksi, ja jossa toinen vain sanoo rasismille ja ihmisiä erottelevalle vihapuheelle 'ei kiitos' - ei ole mitään ääripäädikotomian kohteita symmetrisiksi selittäviä saati itse asiaa mitätöivää sisältöä olemassa. Kyse on moraalisesti aivan eri tasojen asioista: ihmisen arvo on lähtökohta, ei mielipide. Se, joka asettuu tuon ulkopuolelle, asettuu myös suvaitsevaisuuden ulkopuolelle, sillä lähtökohtaisesti ihmisen erottelu vuohiin ja lampaisiin ei ole osa ihmiskunnan yhteisiksi katsomistaan peruuttamattomista ihmisoikeuksista. Tuota vihaa ei pidäkään sallia ja tämän vastustaminen on moraalinen teko, se teko on oikein ja meidän jokaisen velvollisuus ihmisinä.

Rasistinen viha, rasistinen ennakkoluulo, rasistinen julkinen puhe, rasistinen julkisen tilan hyväksikäyttö, rasistinen mahtivalkoisuuden innoittama väkivalta ja lopuksi ihmisen kuolema, eivät ole osa perusoikeuksia, ne eivät ole valkoista ylivertaisuutta, vaan tässä kohtaa kyse on yksinkertaisesti vain valkoisesta barbariasta.

Ja kuten Koko Hubara kirjoituksessaan niin upeasti tiivistää...:

-"Lauantaina alkaneiden mielenosoitusten syy on syvemmällä kuin pelkässä kysymyksessä siitä, onko oikein vai väärin, että julkisessa tilassa, kaupunginpuistossa, on esillä sellaisten henkilöiden patsaita, jotka kannattivat orjuutta, sortoa ja vastustivat perusoikeuksien toteutumista kaikille ihmisille. Yksi mielenosoituksen keskeinen viesti olivat "You will not replace us" -huudot ja -kyltit. Mielenosoittajat tulkitsivat siis yhteiskunnan monimuotoistumisen ja tilojen tekemisen turvallisemmaksi kaikille - Virginiassa on iso afrikkalaisamerikkalainen väestö - merkiksi siitä, että valkoinen "rotu" yritetään pyyhkiä kartalta. Tätä vartioi poliisi, jonka on kritisoitu olleen liian passiivinen puuttumaan väkivaltaisuuksiin.

Muistan kun jo pari kesää sitten satuin Helsingin ydinkeskustaan Rajat kiinni-mielenosoituksen aikaan. Jouduin seisomaan Mannerheimintiellä lähes kahdenkymmenen minuutin ajan, kun arviolta toista sataa valkoista miestä marssi ohitseni tehden natsitervehdyksiä ja kantaen mukanaan plakaatteja joissa väitettiin että maahanmuuttajat pyrkivät valtaamaan Suomen ja korvaamaan alkuperäisen valkoisen kansan.

Charlottesvillessä kuultiin ja nähtiin myös tuttua ja kammottavaa 1900-luvun alkupuolen natsipropagandasta lainattua veri ja maa -mantraa, jolla tarkoitetaan sitä, että veriside paikkaan määrittää etnisyyden ja omistajuuden maahan. Erityisen irvokasta on se, että nämä niiden valkoisten ihmisten jälkeläiset, jotka tuhosivat lähes kaikki Yhdysvaltojen maaperällä eläneet alkuperäiskansat ja orjuuttivat sen jälkeen mustia ihmisiä lähes 400 vuoden ajan, kuvittelevat tänä päivänä olevansa uhreja, Yhdysvaltojen alkuperäisiä asukkaita, jotka yhtäläisiä kansalaisoikeuksia vaativat mustat, latinot, muslimit ja muut vähemmistöt yrittävät hävittää."-

...niin me emme voi tältä ummistaa silmiämme, sillä Charlottesville valkoisena barbarianaan on myös jo täällä. Se suomalainen 'unohdettu kansa' marssii jo kaduillamme:

Ja juuri tämän vuoksi meidän täytyy alkaa täällä Suomessakin kutsua pahuutta sen oikealla nimellä: Charlottesvillen tappaja sekä väkivaltaa hakeneet mielenosoittajat olivat valkoista ylivaltaa kannattavia äärioikeistolaisia. Tuosta tapahtumasta ja tuosta kuolemasta eivät ole vastuussa mitkään ääripäät yhdessä. Tuosta kaikesta on vastuussa vain se pahuus, joka tappoi. Valkoinen barbaria.

Emmekä me saa olla tuosta barbariasta hiljaa. Ikinä.