Vaalirauhaa, kiitos! #demokratia

29.03.2017

Hyvät ihmiset!

Minä en ymmärrä tiettyjä asioita tässä maailmassa. Tai no, edes täällä Suomessa. On nimittäin hetkiä, jolloin on vaikea sanoa mitään järkevää ja on vaikea ymmärtää, miten tiettyihin asioihin pitäisi suhtautua.

Vaalit ovat ovella. Ja vaikuttaa, että myös hulluus on saapunut Suomeen. Olen nimittäin puhunut tänään muutaman vaalikampanjaa tekevän ihmisen kanssa ja he ovat kertoneet uskomattomia juttuja.

Hyvät ihmiset. Ja nyt tarkoitan siis ihan kaikkia ihmisiä. Ihan kaikkia. Minä pyydän teitä jokaista pohtimaan seuraavia asioita liittyen ihmisiin, jotka ovat omalla vapaa-ajallaan tekemässä vaalityötä ja kampanjoimassa sen puolueen puolesta, johon he eniten uskovat ja ehkä siinä samalla myös markkinoimassa itseään:

  • Jos sinun tekee mieli sanoa jollekin, että 'toivottavasti lapsesi raiskataan', niin onko se tosiaan korrektia sanoa kasvotusten ihmiselle, joka päivystää torilla tekemässä omaa vaalityötään?
  • Jos olet vakuuttunut siitä, että Vihreät ovat syypää pakolaisten määrään Suomessa, niin auttaako sinun asiaasi se, että toivot 'suvakkihuoralle kuolemaa'?
  • Jos inhoat islamin uskoa, niin uskotko Suomen muuttuvan jotenkin kivemmaksi paikaksi elää, jos kerrot esitteitä jakavalle huivia käyttävälle naiselle, että 'tapa ittes, koira' ja 'pitkät paskat vitun Allahille'?
  • Jos olet sitä mieltä, että vaalityötä tekevä ihminen on 'vihreä loinen, jonka käsi on meidän kukkarolla', paraneeko edes sinun oma olotilasi, kun kerrot tämän kaiken esitteitä jakavalle ehdokkaalle?
  • Jos olet sitä mieltä, että Vihreiden lapsien olisi 'kaikkien tultava pahoipidellyiksi matujen toimesta, jotta tajuaisitte, saatana', niin oletko aivan varma, että lasten turpiin saamisen toivominen sillee dialogimielessä on järkevää? Oletko ihan varma, että asiaa ei voisi toisella tavalla ilmaista?
  • Jos olet täysin vakuuttunut siitä, että Vihreät ovat vastuussa nykyisestä hallituspolitiikasta sekä jopa siitä, että koulut homehtuvat, kun 'Vihreät kielsivät käyttämästä ilmastontilaitteita', niin kannattaisiko sinun ensin pohtia, miten yhteiskunta toimii? On tietysti hienoa, että jotkut uskovat Vihreiden olevan selkeästi maan vaikuttavin harmaa eminenssi, joka puolueena on lähes kaiken päätöksenteon takana Suomessa, mutta oikeasti Vihreillä ei sellaista valtaa ole. Uskokaa pois.

Nämä kaikki esimerkit ovat totta. Ihan jokainen.

Tähän kohtaan sopii myös Suldaan Said Ahmedin saama viesti, sillä se on myös hyvin, hyvin brutaali ja ihon alle pyrkivä (kuten on kaikki yllä kuvattu toimintakin):

'Saatanan päänkatkojat'. Hiljaiseksi vetää. Mitäpä tuohon lisäämään. No, ehkä voisi pohtia samassa sitä, mitä Kokoomuksen Susanna Koski on saanut kohdata Vaasassa:

-"Vaasalainen kansanedustaja Susanna Koski (kok.) ei voinut uskoa, millaiseksi hänen kuntavaalikampanjansa Vaasassa menee.

Hän on saanut kuulla kävelykadulla järkyttävää kieltä: "Tapa ittes, ammu jo ittes, häivy jo täältä, saatanan petturi." "-

Hyvät ihmiset. Tuo kaikki edellä kuvattu on vastenmielistä. Kukaan ei liene eri mieltä tästä? Käsi ylös, jos olet eri mieltä! Ja kerro avoimesti, jos puollat tuota vihan ja katkeruuden marinoimaa törkyä.

Vaalit ovat todellakin ovella ja vaalit ovat demokratian ytimessä. Miettikää jokainen, miten paljon te kunnioitatte demokratiaa, jos ja kun te käytte ihmisten kimppuun verbaalisesti tavoilla, jotka juuri kuvasin? Tuon kaiken aggression tavoite on tietenkin yksinkertainen: pelotella ja vaikuttaa siten, että itselle epämieluisat ihmiset ja puolueet eivät lainkaan kampanjoisi. Ja minusta tuolle pitää olla nollatoleranssi. Tuo käytös ja tuo puhe ovat sekä demokratian, että noiden vihan kohteena olevien ihmisten halveksuntaa.

Minä on ehdotus meille kaikille. Tasapuolisesti. Mietin, että mitäpä jos tekisimme niin, että tunnistaessamme varmaksi sen, että emme aio äänestää tiettyä puoluetta, emme menisi lainkaan kyseisen puolueen edustajien lähettyville? Mitä, jos pidettäisiin sellainen kohtelias hajurako?

Mitäpä jos kuitenkin hillitsisimme itsemme hetken, edes hieman teeskennellen aikuista ihmistä, emmekä lähestyisi lainkaan sitä inhaa, pahuuden kanssa liittoutunutta puoluetta, vaikka kuinka tekisi mielemme mennä solvaamaan ja etsimään päivän adrenaliinipiikkiä kiusaamisella? Olisiko tämä liikaa vaadittu? Minä toivon, että ei ole.

Tuo kuvaamani adrenaalinin hakuun tähtäävä toiminta nimittäin haaskaa meidän kaikkien aikaa ja energiaa, eikä siitä ole mitään vaivaansa vastaavaa hyötyä, jos menemme vain aukomaan päätämme ja solvaamaan. Pidetään se möly vaikka netissä tai mieluiten ihan omassa pääkopassa, mutta jätettäisiinkö ihmiset, jotka ulkona omana itsenään tekevät vaalityötä, ihan rauhaan? Ja mitä jos jätettäisiin myös tappouhkaukset lähettämättä? Eivät nämä vaalit tarvitse päiden katkomiseen liittyvää puhetta, sillä harvoin on maita lamasta saatu nostettua.

Useimmiten vaalityötä tekevät ihmiset ovat vielä siitä reiluja, että he kulkevat liiveissä, joista kyllä puolueen tunnistaa. On vain reilua tällä informoida etukäteen, kenen joukoissa seisoo, jolloin jokainen voi ihan oman tuntemuksensa mukaan joko lähestyä ja tutustua - tai sitten paeta paikalta. Niin minäkin teen. Minä tiedän jo, ketä äänestän ja mitä puoluetta, joten en näe mitään syytä tuhlata 'väärän' puolueen edustajan aikaa omilla jutuillani, sillä hänkin on omalla ajallaan tekemässä omaa juttuaan. Minusta on vain reilua, että hän saa käyttää sen ajan niiden ihmisten kanssa, jotka ovat hänen potentiaalisia äänestäjiään.

Hyvät ihmiset.

Minulla on yksinkertainen vetoomus, jossa on kolme kohtaa:

  • Kunnioitetaan demokratiaa ja annetaan kaikkien tehdä rauhassa vaalityötään. Pidetää se hajurako, vaikka kuinka kuumottaisi mennä vähän kiusaamaan ja toivottelemaan raiskauksia ja turpiin saamisia. 
  • Keskitytään kaikki omiin kampanjoihin ja keskitytään omiin juttuihin, ei muiden virheisiin tai ainakaan muiden oletettuihin virheisiin.
  • Ei kutsuta ketään kadulla kampanjoivaa 'suvakeiksi', 'suvakkihuoriksi', 'koiriksi' tai 'vihreiksi loisiksi'.

Minusta on kamalan surullista, että ihmiset, jotka käyttävät lukemattomia tunteja omasta vapaa-ajastaan tuolla kaupunkien kaduilla juuri nyt eri puolueiden kampanjoissa, joutuvat kohtaamaan moista vihaa ja verbaalista kasvoille sylkemistä. Eivät he ole tuota ansainneet. Ei heistä kukaan, ei heistä yksikään.

Ja älkää sanoko minulle, että tuo kuuluu 'pelin henkeen', sillä ei se kuulu. Tavallisten ihmisten kiusaaminen ei ikinä, eikä missään kuulu minkään 'pelin henkeen'. Olkaa eri mieltä politiikasta, olkaa eri mieltä arvoista, olkaa eri mieltä vaikka maapallon lämpenemisestä tai vaikka siitä, onko maapallo pyöreä vaiko ei, mutta mikään ei oikeuta sitä verbaalivisvaa, jota monet ehdokkaat ovat nyt kaduillakin kohdanneet.

Hyvät ihmiset. Kunnioitetaan demokratiaa, ihmisiä ja vaalitaan vaalirauhaa. Minä toivotan jokaiselle puolueelle, jokaiselle ehdokkaalle onnea ja hyvää kisaa. Elämme kutkuttavia päiviä!

Ja minä aloitan oman vaalirauhan vaalimiseni sillä, että en aio kirjoittaa enkä sanoa muista puolueista kuin Vihreistä saati muiden kuin Vihreiden ehdokkaista tästä hetkestä aina varsinaiseen vaalipäivään asti sanaakaan. Minä aion vain kehua omiani, sillä olemmehan me upeita (ja tietenkin siinä samassa saatan hieman kehua myös itseäni) ja tätä samaa minä toivon myös kaikkien muiden puolueiden ehdokkailta, jäseniltä ja kannattajilta.

Tämä olisi myös palvelus äänestäjille: kun me kaikki keskittyisimme siihen, keitä me olemme ja mitä edustamme, emmekä sen kertomiseen, mitä emme edusta, äänestäjätkin saavat paremmin tiedon siitä, mitä asioita me haluamme kunnissamme edustaa ja viedä eteenpäin. Minusta tämä ei ole lainkaan hassumpi ajatus!

Muistakaa äänestää, antakaa vaalirauha. Demokratia kiittää.