Tolkun ihminen on puoliksi kuollut

01.03.2017

Sisäministeri Paula Risikko vieraili taannoin Helsingissä paraikaa käynnissä olevissa mielenosoituksissa.

Näiden mielenosoitusten taustalla on ensinnäkin Suomesta turvapaikkaa hakeneiden ihmisten huoli siitä, että heidän hakemuksiaan ei ehditä, eikä ole käsitelty sillä vakavuudella ja pieteetillä, joilla niitä pitäisi käsitellä. Onhan kyse kuitenkin ihmisten hengestä. Mielenosoittajat siis käyttävät laillista oikeuttaan osoittaa mieltään ja tavoite on siten pyrkiä siten dialogiin Suomen maahanmuuttopolitiikasta vastaavien tahojen kanssa.

Toisaalla tätä mielenosoitusta vastustamaan on pidetty vastamielenosoitusta, jossa avoimesti rasistinen Suomi Ensin- joukkio pyrkii vaikuttamaan siihen, että: 

  • Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus provosoituisi, 
  • Turvapaikanhakijat eivät saisi osoittaa mieltään, vaan että heidät tulisi häätää Helsingin kaduilta.

Ministeri Risikko antoi vierailuidensa jälkeen haastattelun, jossa hän jostain itselleni vieraasta syystä päätti rinnastaa nämä kaksi mielenosoitusta 'ääripäinä' ja hän uhkaili leirejä purulla ja häätämisellä, jos tulee 'yhteenottoja':

Miettikää hetki tämän asetelman absurdiutta: ministeri Risikon oman hallituksensa harrastaman politiikan vuoksi omasta olemassaolostaan huolissaan olevat ihmiset osoittavat mieltään ja sitä vastustamaan ryhmittäytyy rasistinen Suomi Ensin- mielenosoitus. Ja tätä näitä kahta mielenosoitusta ministeri Risikko puheissaan rinnastaa toisiinsa. Ministeri Risikko ei taida ymmärtää kahta asiaa:

  • Konfliktin tilanteessa on luonut tarkoituksella 'Suomi Ensin'.
  • Tilanteessa näkyvän keinotekoisen konfliktin toinen osapuoli EI ole turvapaikanhakija, vaan turvapaikanhakijoita kadulle ajava politiikka.

Ministeri Risikko käyttää tässä tilanteessa kyynisen laskelmoivasti hyväkseen rasistista vastakkainasettelua sekä rasistisen motivoinnin aiheuttamaa konfliktia pestäkseen omat kätensä vastuusta ja siirtääkseen huomion oman politiikkansa aiheuttamiin turvallisuusriskeihin (jotka ovat nyt realisoitumassa). Ja sen sijaan, että ministeri Risikko tekisi korjausliikkeen omaan politiikkaansa saati luotuun epäreiluun konfliktiin, hän alkaa uhkailemaan turvapaikanhakijoita julkisesta tilasta poistamisella. Aikamoista.

Tässä maalaamassani tilannekuvassa, jossa turvapaikanhakijoihin sovelletaan rasistisen klikin retoriikkaa sekä antaudutaan keinotekoisen ääripäänarratiivin raamitukseen, me huomaamme, miten tässä ikävässä ilmiössä ei ole kyse mistään muutaman sekopään klikistä, vaan näkemämme tapahtuma kyseisen mielenosoituksen ympärillä on vain jäävuoren huippu. 

Tässä kohtaa on oleellista pohtia ääripäänarratiivin luonnetta ja sen merkitystä rasistisen klikin toiminnassa ja sen toiminnan argumentaatiossa. Minä en itse usko rasisteja olevan Suomessa yhtään enempää kuin ollut aikaisempinakaan vuosina. Ja vaikka rasismia olisikin enemmän, niin huomionarvoista on, miten nykyisin havaitussa rasismissa on oikeammin kyse siitä, että tolkusta on tullut rasistisempaa ja siten rasismista on tullut hyväksytympää ja arkisempaa ja siten sitä ei edes huomata omassa puheessa, tehdyssä politiikassa saati ihmisten kohtelussa. Tolkun puheeksi muuntunut lyyrinen puhe 'muslimeista terroristeina' saa esitetyt asiat tuntumaan normaaleilta ja järkeviltä ja tolkun rasismi elää sanoissa ja merkityksissä.

Tämän vuoksi voi sanoa, miten rasismissa ei väistämättä ole kyse ihmisen luonteenpiirteestä lainkaan, vaan rasismi on osa ideologista raamitusta, jolla ympäröivää todellisuutta ja sen ilmiöitä hahmotetaan. Arkipäiväistyttyään kyse ei myöskään ole mistään marginaalisesta ilmiöstä, vaan rasismi on nykyään osa poliittista narratiivia, jossa muovataan ajattelua ihmisten erottelua ja ihmisarvojen typistämistä hyväksyväksi. Tästä on kyse, hyvät ihmiset: arkipäiväistyneestä rasismista.

Tuosta ministeri Risikon vierailusta kirjoitin jo aiemmin, että mikäli rasismille on nollatoleranssi, ei rasismin edustajan kanssa käydä keskustelemassa kuin tasapäisenä keskustelukumppanina. Risikko teki juuri sitä, mitä ei pitäisi tehdä: hän normalisoi ja arkipäiväisti omilla toimillaan rasismia. Risikko myös nostaa ääripäänarratiivia orjallisesti noudattaen esille käsitteen 'äärikannat'. En edelleenkään tajua, minkälainen 'äärikanta' tai 'ääripää' on ihminen, joka on hakenut turvapaikkaa ja joka nyt uhataan lähettää lähes varmaan kuolemaan. Keskitieharha elää vahvana ministeri Risikon puheessa. 

Miettikää hetki: Suomi Ensin- joukkio on profiloitunut lähinnä julkista tilaa hyväksikäyttävänä rasistisia mielenosoituksia järjestävänä joukkona. He vastustavat turvapaikanhakijoita, maahanmuuttajia, ihmisoikeuksia, Vihreitä, suvakkeja, muslimeita, islamia, järkeä ja käytännössä koko järjestäytynyttä yhteiskuntaa.

Miettikää hetki, miten Suomi Ensi joukkio häiriköi kaikkea, joka on heidän kanssaan eri mieltä. Ja tätä kroonistunutta häiriköintiään he itse kutsuvat jostain itselleni tuntemattomasta syystä terveeksi isänmaallisuudeksi heidän luonaan vieraillutta Laura Huhtasaarta mukaillen. Saa kai sitä tippuriakin kutsua 'isänmaallisuudeksi', mutta ei siinä mitään järkeä olisi. Ja Suomi Ensin- joukon isänmaallisuus toden totta vaikuttaa yhtä miellyttävältä kuin tippuri. Ja minä ottaisin silti mieluummin sen tippurin.

Kun ministeri Risikko oli antanut hyväksyntänsä Suomi Ensin- mielenosoitukselle ja tukenut sen viestiä, ovat tunnetut tolkun ihmiset ottamassa seuraavan askeleen. He ovat järjestämässä tilaisuutta nimeltä 'Puhdistus' tapahtuvaksi Helsingissä 11.3.2017:

Tuota kyseistä puhdistusoperaatiota on mukana järjestämässä ryhmä nimeltä 'Suomen Kansallismieliset':

Kuvassa näkyvän Fortress Europen jutuissa on ollut mukana kansanedustajia Laura Huhtasaaresta Olli Immoseen ja tuossa 'Puhdistuksen' järjestävässä 'Suomen Kansallismielisissä' on mukana tunnettuja Tolkun Ihmisiä Terhi Kiemungista aina Jani Salomaahan asti, kuten kuvasta näette. 

Sisäministeri Risikko lienee oikein tyytyväinen, kun on onnistunut edistämään dialogia, joka on etenemässä 'puhdistuksiin' asti. 

Tapahtuman sivulla asiaa puidaan tolkun ihmiselle tyypillisellä asiallisuudella ja tolkun kriteeristön mukaisella kunnioituksella muita ihmisiä kohtaan:

Kyllähän sen nyt tolkku ja järkikin sanovat, että 'puhdistamisesta' voi hyvin puhua, sillä se ei kuulosta tuhmalta ja on sopivasti asiallista dialogia käytäväksi tolkun ihmisen hengessä. Sillä pitäähän asioista saada puhua avoimesti ja kyllä 'puhdistajalla' on oikeus olla 'puhdistaja', kunhan muistavat puhua nätisti, sillä dialogi! Viis siitä, että salliessamme kaiken, me annamme suvaitsemattomuuden voittaa.

Jokainen mielipidehän on yhtä arvokas ja totuus löytyy sieltä 'ääripäiden' väliltä, eikö vain, ministeri Risikko? Kunhan välttää tuhmia sanoja?

Sana tolkun ihmisestä ajalta ennen maailman repeytymistä sodaksi:

Jos jokin tässä maailmassa surmaa ihmisiä, niin tolkun ihminen. Tolkun tie on 'puhdistukseen' vievä tie. Elämä ja kuolemakin ovat ääripäitä, sieltä väliltä löytyy se tolkun ihminen, se puoliksi kuollut.

Älä ole tolkun ihminen. Ole ihminen.