Terrorismin dynamiikka ja lasteni katkeavat kurkut #Tukholma

08.04.2017


Minun poikani oli aamulla hieman itkuinen ja häntä väsytti. Hän tuli luokseni ja vaati päästä syliin. Ja minä otin hänet viereeni ja hän rauhoittui. Hän nukahti välittömästi. Isi on pehmeä turva.

Tästä maailmasta ei löydy sanaa, joka kuvaisi sitä onnen tunnetta, joka kuvaisi tuota tunnetta, jonka kainalossa tuhiseva, itkusta rauhoittunut pieni poika synnyttää.

Minä olen hyvin onnellinen mies.

Siihen on myös syynsä, miksi en keksi sanoja sille, jos minun pieni poikani kannettaisiin ruumiina pois pommi-iskusta romahtaneen talon raunioista:

Tämä on voimakasta kuvastoa. Ei tälle sanoja löydy, siksi se pitää kuvin kertoa. Mutta siihen on syynsä, miksi minä ymmärrän, miten vihan demagogia toimii. Se perustaa voimansa ja energiansa näiden kummankin kuvaston vastakkainasettelulle.

Ja tuo alempi, kuoleman kuvasto on itsessään vihaa ylläpitävää ja viattoman lapsen kuolema on jo sinällään mitä parhainta materiaalia jihadistin propagandalle. Ja tuohon kuvastoon perustuen sitä propagandaa tehdään. Ihan samalla tavalla kuin sitä tehdään Euroopassa rasistien toimesta aina, kun täällä tapahtuu terrori-isku. Sama idea, sama mekanismi. Yhtä lailla ei ole ihme, että syntyy vihaa terroristeja kohtaan, sillä he ovat tekojensa ansiosta määriteltävissä hirviöiksi. 

Ja jotta me saisimme maailman selitetyksi, viha vaatiii syntipukkinsa ja ulkopuoliset selittäjänsä ja siksi meidän korvamme särkyvät siitä melusta, jolla islamia ja muslimeita syyllistetään kaikesta pahasta, jota maailmassa tapahtuu. Islam on kuin salamyhkäinen voima, joka kaivautuu ihmisten mieleen vastaansanomattomasti kuin virus tai bakteeri.Mutta mitään sellaista voimaa, joka tunkeutuu ihmisen mieleen itsenäisenä, kaikesta irrallaan olevana hahmona, ei ole olemassakaan. Viha ei synny tyhjiössä, terrori ei synny sattumalta saati synny itsekseen Koraanin sivuilta liuenneena vihana ihmisen verenkiertoon.

Minä kerron nyt teille muutamia salaisuuksia. Ensinnäkin: terrori-iskun tekijä on loppujen lopuksi aina itse vastuussa teostaan. Ei kukaan muu. Toinen salaisuus: vihapuhe ja propaganda toimivat kaikkialla, ne ovat politiikan välineitä olleet aina ja tulevat olemaan jatkossakin. Eivät terroristit ole neutraaleja sille, kuten eivät ole eurooppalaiset ihmisetkään. Vai miksi luulitte, että joku MV kiinnostaa ihmisiä? Viha on halpaa ja vihalla on helppo luoda viholliskuvia, jotka antavat helppoja ratkaisuja monimutkaisiin asioihin.

Minä kerron teille vielä kolmannenkin salaisuuden: Vihreät eivät ole syypää tulevaisuuden terrorismiin. Eivät Vihreät ole luoneet tänne Suomeen vihan kulttuuria, jossa vieras on vihollinen ja jossa polttopullo on vain 'juurevaa hevosenleikkiä'. Vihreät eivät haali terroristeja Suomeen (kuten minulle osoitetussa ao. sähköpostissa haluttiin kertoa), mutta vihan ja eristämisen kulttuuri kyllä synnyttää niitä potentiaalisia terroristeja (kuten olemme jo muualta Euroopasta nähneet):

Me elämme vihan kehässä, jossa osapuolina ovat ne todelliset ääripäät: oikeistopopulistit ja jihadistit. Nuo kummatkin ruokkivat toisiaan ja erityisesti täällä Euroopassa he pieksevät toisensa yhä suurempaa vihaa kohti. Edes naapurimaamme Ruotsi ei ole säästynyt tältä. Siellä vihaa ja ruumiita ovat aiheuttaneet erityisesti kantaväestön rasistinen aines (listaus: Panu Raatikainen):

 • 1991-1992 maahanmuuttajia vihaava "Lasermies" John Ausonius ampui 11 ihmistä, useimmat maahanmuuttajia, Tukholman ja Upsalan alueella. 
 • 1999 uusnatsit murhasivat ammattiyhdistysaktiivi Björn Söderbergin kotiovelleen Tukholmassa.
 • 1999 uusnatsit vammauttivat vakavasti pommi-iskulla uusnatseja tutkineen toimittajan Tukholmassa. 
 • 2009-2010 Malmön ampumasarjassa suomalaistaustainen "maahanmuuttokriitikko" piinasi Ruotsia peräti 16 eri ammuskelulla. 
 • 2014 kantaruotsalainen "maahanmuuttokriitikko" hyökkäsi teräaseiden kanssa Trollhättanissa kouluun, jossa tiesi olevan paljon maahanmuuttajataustaisia oppilaita, ja tappoi kolme ihmistä. 
 • 2016 uusnatsit tekivät Göteborgissa pommi-iskun vasemmiston suosimaan kahvilaan ja 2017 alussa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen. Kolmas pommi ei räjähtänyt.

Myös islamistista toimintaa on Ruotsissa havaittu jo aikaisempina vuosina:

 • 2010 Tukholmassa räjähti kaksi pommia, joilla oli ilmeisesti tarkoitus toteuttaa terrori-isku. Pommit ilmeisesti räjähtivät ennenaikaisesti, ja surmasivat vain tekijän
 • 2011 neljä miestä suunnitteli pilapiirtäjä Lars Vilksin puukottamista
 • 2016 nuori mies pidätettiin ja tuomittiin pommi-iskun suunnittelusta

Viha tosiaan tarvitsee vastapuolensa. Ja viha on tasa-arvoista ja samanlaista kaikkialla. Kuten myös pommit ovat. Pommit eivät kysy ihonväriä, vain viha kysyy sitä. Pommit ovat täydellisen tasa-arvoisia kaikkialla. Pommit ruhjovat meistä jokaisen lihaa kysymättä uskontoa, jota tunnustaa, saati ihonväriä. Pommit ovat samanlaisia, räjähtävät ne sitten Pariisissa tai Bagdadissa. Ja kuolema on siitä reilu, että se on myös hyvin, hyvin tasa-arvoinen meitä kaikkia kohtaan: meistä jokainen kuolee joskus ja väkivaltainen kuolema herättää meissä kaikissa samanlaisia tunteita. Eikä se ole mikään ihme, sillä ihmisiä me kaikki olemme. Minun ei ole vaikeaa ymmärtää, miksi jostain ihmisestä tulee terroristi. Viha synnyttää vihaa, vallanhimo aiheuttaa sotia ja vihapuheella luodaan yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä määritellään sitä, mihin joukkoon kukin yksilö kuuluu.

Tämän vihan ilmenevää ovat puheet siitä, miten minun lasteni kurkut tulisi katkaista, jotta tajuaisin:

Näin ajattelevat terroristitkin. He uskovat vihan korjaantuvan sillä, että he tappavat. Oleellista tässä puheessa on ymmärtää vihan kehä ja reagointi: kun länsimainen pommi tappaa, aiheuttaa se ihmisessä aivan samanlaisia reaktioita kuin aiheuttavat pommit Euroopassa tai rekalla väkijoukkoon ajelut Tukholmassa.

Siihen on syynsä, miksi meidän ei tule antaa pelolle valtaa. Siihen on syynsä, miksi meidän ei kannata vihalla eristää jo entuudestaan ahtaalla olevia ihmisiä. Terrorismin parasta ehkäisyä on edelleen liberaali, avoin hyvinvointiyhteiskunta, joka tekee kaikkensa sen eteen, että eriarvoisuus ei räjähdä silmille ja että rinnakkaisia, muusta yhteiskunnasta eristyksissä eläviä alueita saati ihmisryhmiä ei syntyisi. Kun et tunne olevasi osa yhteiskuntaa, jossa elät, et sinä sitä myöskään kunnioita. Ja nuo puheet lasteni kurkkujen leikkaamisista ovat juuri niitä puheita, jotka vain vakuuttavat minut siitä, miten tämä avoin, liberaali, eriarvoistumista ehkäisevä yhteiskunta vaatii juuri nyt apua pysyäkseen kasassa.

Me ihmiset olemme itse synnyttäneet maailman, joka on altis terrorismille. Hyvä puoli on se, että me voimme sen myös pelastaa, ihan omilla teoillamme. Ja se alkaa siitä, että emme vihaa ja pidämme kiinni meitä kaikkia suojaavista perusarvoistamme. Minä ainakin aion tehdä niin. Enkä tee sitä pelkästään itseni tähden, vaan erityisesti lasteni tähden.

Ja mitä tehdä, kun terrori iskee lähelle, Tukholmaan tai Pietariin? Tässä erinomainen muistutus meille kaikille:

 • Anna terroristeille huomiota niin vähän kuin mahdollista. Terroristin pahin pelko on se, että kukaan ei välitä, ettei kukaan huomaa. Terroristit hakevat terrori-iskuilla huomiota, koska he ovat sotilaallisesti heikkoja - huomiotta jääminen heikentää terroristeja entisestään.
 • Hyväksy omat pelkosi. On täysin normaalia, että ihminen tuntee pelkoa tai voimattomuutta heti terrori-iskun jälkeen. Tärkeintä on, ettei anna valtaa hysterialle.
 • Vältä median yliannostusta. Luotettavista lähteistä kuten laadukkaista uutismedioista tai viranomaisten tiedotteista on tietysti hyvä selvittää perusasiat. Välttele erityisesti terrori-iskuun liittyvillä kuvilla mässäilyä. Vältä jakamasta kuvia tai huhuja sosiaalisessa mediassa refleksinomaisesti. Älä raivaa terroristeille tilaa pääkopastasi yhtään enempää kuin on välttämätöntä.
 • Ei pidä provosoitua. Terrori-iskun tavoitteena on saada kohdeyhteiskunnassa aikaan ylireaktio ja nostattaa massoissa sokeaa kostonhenkeä. Viha ja vimma ovat huonoja neuvonantajia. Anna viranomaisille ja valtiollisille instituutiolle aikaa ja tilaa reagoida terrorismiin harkiten.
 • Vastusta terroristien pyrkimyksiä polarisoida yhteiskunta. Jokaisessa yhteiskunnassa on jännitteitä ja säröjä ihmisryhmien välillä. Terroristit pyrkivät tietoisesti käyttämään vastakkainasetteluja hyväkseen, jotta yhteiskunta muuttuisi epävakaammaksi. Esimerkiksi Isis pyrkii tietoisesti lietsomaan vihamielisyyttä Lähi-idästä Eurooppaan saapuneita pakolaisia ja laajemmin muslimeja kohtaan.

Tämä on erinomainen lista. Tärkeintä ei ole se, kuka aloitti, vaan se, että osaamme lopettaa ja katkaista vihan kierteen.

Ja sinulle, joka pohdit lasteni kurkun auki leikkaamista: minä todella toivon, että pääset vihastasi eroon. Minä todella toivon niin. Mene ulos. Hengitä. Rauhoitu. Ja mieti uudelleen, mikä on vihan kierteen dynamiikka ja mitkä ovat vihan kierteen syyt ja seuraukset.

Sinä nimittäin juuri nyt olet osa sitä vihan kierrettä, sinä et ole osa ratkaisua. Minä toivon, että saat sydämeesi rauhan ja että pelko päästäisi sinut otteestaan.

Voimia.