Polttopullojen dialogi ja perussuomalainen hevosenleikki #Oulu

07.04.2017

-"Terveisiä Oulun yöstä. Meitä vastaan hyökättiin yöllä noin 04:40. Tuli auto josta heitettiin meitä kohtaan kaksi-tai kolme polttopulloa. Tilanne oli vaarallinen. Yksi pulloista osui minuun. Onneksi yksikään pulloista ei syttynyt palamaan. Meitä haluttiin tietoisesti vahingoittaa ja pahasti. Olen järkyttynyt. Miksi jotkut haluavat satuttaa meitä, jotka olemme ystävällisiä ihmisiä ja puhumme ihmisoikeuksien puolesta? Miksi? Eivätkö he ymmärrä mitä vahinkoa olisi voinut käydä? Minäkin oisin voinut palaa pahasti. Miksi he tekevät näin?"- (Lainaus paikalla olleelta)

Näin on tapahtunut viime yönä.

Kyse on turvapaikanhakijoiden mielenosoituksesta Oulussa. Polttopulloja, sitä perussuomalaista dialogia ja hevosenleikkiä.

Kuva polttopullosta suoraan tapahtumapaikalta:

Onneksi pullot eivät syttyneet. Siten tuomiotakaan ei varmasti tule. Ainakaan, jos tekijät olivat humalassa, joka case Ylivieskan kohdalla riitti osoittamaan, että yritys oli kelvoton ja vain hassun hauskaa pelottelua, sillä pojat ovat poikia ja ymmärtäähän tuollaisen reaktion, sillä pelko on kova:

-"Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on hylännyt neljää miestä vastaan nostetut syytteet tuhotyön yrityksestä Ylivieskan Raudaskylän opistolla. Oikeus piti iskua kelvottomana yrityksenä.

Syyttäjän mukaan miehet heittivät polttopulloja Ylivieskassa sijaitsevan Raudaskylän kristillisen opiston seinään tarkoituksenaan aiheuttaa muille hengen ja terveyden vaaraa tai taloudellisia vahinkoja.

Tuli ei kuitenkaan levinnyt. Teko tapahtui lokakuussa 2015. Opistolla oli tapahtuma-aikaan majoittuneena 14 alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Syyttäjän mukaan teon motiivi oli rasistinen.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin todistetuksi, ettei miehillä ollut todellista tarkoitusta vahingoittaa sisällä olleita henkilöitä tai opistorakennusta."-

Meillä Suomessa on tilanne, jossa polttopullosta on tullut dialogin väline. Minusta tämä kehityskulku on hyvin surullinen.

Meilläkin oli aika, jolloin polttopullo oli väkivallan ja tuhon väline, mutta nykyään se on yksi hyväksytty tapa käydä maahanmuuttokriittistä keskustelua. Vieläkö joku väittää, ettei tolkku olisi muuttunut radikaalimmaksi ja ihmisarvoa epäkunnioittavaksi? Sillä onhan ihmisarvoja kunnioittavakin nykyään vain ääripäätä, sellainen 'suvakki'.

Polttamalla käytiin taannoin dialogia myös Helsingissä turvapaikanhakijoita vastaan. Tuolloin yhdeltä turvapaikanhakijalta paloivat kädet. Mietin, että montakohan polttopullodialogia tarvitaan ja kuinka monta palanutta kättä vaaditaan, että tätä tapaa käydä dialogia aletaan pitämään vääränä?

Turvapaikanhakijat tukijoineen juuri nyt ainakin Helsingissä, Oulussa ja Tampereella osoittavat mieltään rauhallisesti ja sivistyneesti. He ovat huolissaan meidän monin muiden lailla omasta hengestään. Ja meidän yhteiskuntamme vastaa tähän huoleen polttopulloin. Nuo iskut iskut ihmisiä vastaan ovat johdonmukainen seuraus siitä ihmisiä erottelevasta politiikasta ja siitä oikeistopopulismilta adoptoidusta retoriikasta, jota Suomen hallitusta myöden harrastetaan julkisesti. Ja tämä maahanmuuttajiin kohdistuva vihan, pelottelun ja inhon linja on tuottanut ja tuottaa vain vihaa, epäluuloa ja väkivaltaa niin kaikkia väärän näköisiä kohtaan kuin turvapaikanhakijoita auttavia ihmisiä kohtaan. Ja tämä kaikki vain siksi, että me haluamme tehdä maastamme epämiellyttävän, jotta ei tarvitsisi ketään auttaa.

Suomi on sairastunut ja sen taudin nimi on rasismi.

Se hetki, kun tulesta tulee dialogin väline ja me vain puhumme 'ääripäistä' ja hymistelemme, me loppujen lopuksi poltamme vain itsemme.

Enkä minä suostu tähän. Minä olen vielä ihminen, oletko sinä?                                            Tolkun ihminen käymässä dialogia.