Me palautamme heidät öisin #StopDeportations

06.04.2017

-"NIINISTÖ kertoi aamulla MTV:llä , että Afganistaniin olisi palautettu useita perheitä, joissa oli lapsia. Myöhemmin hän tviittasi , ettei lapsia ilmeisesti ollutkaan mukana ja pyysi anteeksi väärää tietoa.

- Aina maltti kun tilanne päällä. Journalismia tarvitaan niin tieto kulkee. Lapsia ei ilmeisesti lennolla, hyvä. Pyydän anteeksi väärää tietoa, Niinistö tviittasi.

Poliisi kertoi STT:lle, että palautettujen ikähaarukka oli 18 vuoden ja lähes 60 vuoden välillä. Poliisin tietojen mukaan kukaan ei myöskään ollut raskaana.

KESKUSTAN kansa­ne­dus­taja Mikko Kärnä sättii Niinistöä kovin sanoin kanna­no­tos­saan.

- Miten on mahdollista, että Niinistö sai toistaa näitä virheellisiä väittämiään kritiikittä vielä tämän aamun Huomenta Suomessa? Ville Niinistö on lukenut tarkoin Donald Trumpin pelikirjan. Kriittinen, faktat tarkistava media ohitetaan somen kautta, jossa levitetään virheellistä tietoa ja valheellisia väitteitä.

KÄRNÄN mukaan Niinistön käyttämä Trump-strategia voi tuoda poliittisia pikavoittoja, mutta se heikentää kansalaisten luottamusta sekä viranomaisiin että polii­tik­koihin, ja heikentää yhteiskuntaa sekä demokratiaa.

Kärnän mielestä Niinistö lähti samalla erittäin vaaralliselle tielle lietsoessaan kannattajiaan virheel­li­sillä väittämillä kapinaan laillisia palautuksia vastaan.

- Niinistö on kovaan ääneen kuuluttanut oikeus­val­ti­o­pe­ri­aat­teen toteutumista, mutta nyt päinvastoin näyttää, että Niinistö on itse yksi pahimpia uhkia tämän periaatteen toteu­tu­mi­selle.

KÄRNÄ muistuttaa, että oikeus­val­ti­o­pe­ri­aat­teen mukaisesti kaikilla kansalaisilla ja vira­no­mai­silla on velvollisuus noudattaa oikeus­sään­töjä.

- Niinistö ilmeisesti katsoo olevansa tämän periaatteen yläpuolella. Niinistön virheellisten väittämien johdosta riehaantuneet kansalaiset yrittivät eilen estää palautuksia ja poliisi joutui taltuttamaan miele­no­soit­tajia kaasulla. On paikallaan kysyä, mikä on oppo­si­ti­o­joh­taja Niinistön vastuu asiassa?"-

Näin on meille kertonut Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.

Mietin luettuani tuon uutisen, että en viitsi sanoa mitään. Sillä herra Kärnä on tapojensa mukaan väärässä sekä hän itselleen sopivamman puolueen eli Perussuomalaisten tavoin liioittelee ja tarkoituksella lietsoo bluffiin perustuvaa vastakkainasettelua, jonka tarkoitus on tyydyttää omien kannattajiensa kaipuuta törkyyn sekä siten vahvistaa omaa kuplaansa.

Mutta kun Suomen pääministeri ja Mikko Kärnän puoluetoveri - ainakin vielä ennen lopullista persukaapista ulostuloaan - Juha Sipilä jatkoi saman mantran hokemista, niin tälle puheelle syntyikin merkitys ja kyse lieneekin sovitusta performanssista Vihreiden kannatuksen laskemiseksi. Juha Sipilä lausui näin:

-"Pääministeri Juha Sipilä arvostelee huhupuheiden levittämistä. Eilen nousi myrsky palautuslennosta Afganistaniin. Muun muassa vihreiden Ville Niinistö levitti tietoa, jonka mukaan Afganistaniin olisi palautettu useita perheitä, joissa oli lapsia. Myöhemmin hän tviittasi, ettei lapsia ilmeisesti ollutkaan mukana ja pyysi anteeksi väärää tietoa.

Sipilä sanoo Ilta-Sanomien netti-tv:n haastattelussa, että "pikkaisen liikutaan äärirajoilla viestinnässä", "jos faktat eivät ole kovalla pohjalla".

"Afganistaniin palauttavat kaikki länsimaat ja EU-maat. Arvion tekeminen on Migrin vastuulla."

Sipilän tietojen mukaan lento sujui rauhallisesti. Palautuslentoja on tehty myös Afganistaniin aikaisemmin.

"Pitää olla äärimmäisen varovainen keskustelussa, joka polarisoi. Saadaan helposti vihapuheiden kierre. Toivon malttia kaikilta politiikan toimijoilta", Sipilä vastaa kysymykseen Niinistöstä."-

Juha Sipilä sanoi, että Ville Niinistön puheista saadaan helposti aikaan vihapuheiden kierre. Ja tämä on vain falskia puhetta sekä uskomattoman röyhkeää puolitotuuksien puhetta, jossa tunnelman luonti on pääasia, ei itse asia.

Miettikää muutamaa juttua: ensinnäkin Juha Sipilä juuri nyt jostain syystä huolestuu vihapuheiden kierteestä sen jälkeen, kun Suomi täytyy raiskauspuheista, kunnallisvaaliehdokkaita herjataan ja solvataan jopa kaduilla ja turvapaikanhakijoiden mielenosoitus yritetään sytyttää palamaan. Tämä huolestuminen tapahtuu sen jälkeen, kun on jätetty Immoset ja Hakkaraiset harjaamatta, sen jälkeen, kun on potkittu 'punikki' hengiltä ja sen jälkeen, kun on heitelty polttopulloja vastaanottokeskuksiin.

Toiseksi: Juha Sipilä jostain syystä nyt huolestui vihapuheesta, kun oikeudessa on annettu tuomioita vihapuheesta kansanedustajia myöten ja on partioitu kadulla levittämässä vihan sanomaa. Ja sitten on ehdoteltu ihmisten leirittämistä, heidän eristämistään vain siksi, että ovat muslimeita, on toivottu muslimien eriarvoista kohtelua ja on ehdoteltu ihmisten meripelastusten kriminalisointia ja ihmisten hukkumisten ensisijaistamista. Eipä ole Juha Sipilää kiinnostanut, hiljaista on ollut. Ja miksi Juha Sipilää toisaalta kiinnostaisikaan, sillä hänen omasta politiikastaan on kyse ja ymmärtäähän tämän kaiken, kun niitä lapsia pitää kuljettaa harrastuksiin ja katsokaa, lepakko!

Ja kuluneen viikon aikana on naisia, lapsia, miehiä, perheitä koottu yön pimeinä tunteina palautettavaksi vaarallisiksi koettuihin maihin ja ihmiset ovat huolissaan ja ihmiset poliitikkoja myöten yrittävät selvittää, mitä oikein on tapahtunut. Ja tässä tilanteessa Juha Sipilä on huolissaan Ville Niinistön vihapuheesta. Hänen mukaansa se vihapuheen kierre voi tästä alkaa. Aivan käsittämätön kommentti pääministeriltä.

Ville Niinistö siis aloittaa mahdollisen 'vihapuheen' kierteen puhumalla näin:

-"Must se oli jopa häpeällinen hetki Suomelle oikeusvaltiona, että mulla oli tuttuja lentokentällä puolustamassa näitten pakkopalautettavien perheiden oikeuksia, siellä meni useita perheitä joissa oli nuoria lapsia, ja lapsia oli suoraan haettu säilöönottoon kouluista ilman ennakkovarotusta, se on lapsille hyvin traumaattista, heillä ei ollut kaikilla ollut oikeutta saada keskustella tulkin kanssa, eivät päässeet tapaamaan asiamiestään, et nää menettelyt on olleet todella kovia ja ne ei sovi oikeusvaltioon ja on myös epäselvää se, että voiko ihmisoikeusnäkökulmasta tällä hetkellä pakkopalauttaa ihmisiä Afganistaniin, koska siellä on tilanne heikentynyt, turvallisuustilanne on todella huono."-

Laittakaa tuohon viereen normaali Teuvo Hakkaraisen lausunto tai ihan perus maahanmuuttokriittinen puhe perseraiskauksesta sekä loisivista iPhonemiehistä ja pohtikaa hieman uudelleen, mikä sitä vihapuhetta oikeasti on.

Miettikää, mitä Ville Niinistön 'vihapuhe' sisälsi: se sisälsi oletuksen siitä, että Kabulin palautuslennolla olisi lapsia. No, ei ollut mukana. Ei ollut lennolla alaikäisiä, eikä lapsia. Taisi olla yksi 19- vuotias tyttö, joka pyysi vielä ennen lähtöä yhteyttä asiamieheensä, mutta se häneltä evättiin. Mutta siellä lennolla PITI olla alaikäisiä ja etukäteen selkeä tieto siis oli, että alaikäisiä olisi mukana. Ja poliisi myönsi tämän. Selkeästi.

Ei Niinistö nyt ihan kauhean väärässä ollut ja oleellista on edelleen, että esimerkiksi vaaralliseen maahan, kuten Afganistaniin, palautetaan pakolla ihmisiä ja perheitä ja erityisesti tätä ihmiset ovat kritisoineet, eikä tämä kritiikin kohde ole mihinkään kadonnut saati muuttunut. Olennaista on, että käännytyksiä tehdään rutiininomaisesti maihin, joiden turvallisuustilannetta pidetään perustellusti erityisen heikkona, enkä minä tunnista, että palautuksia sinällään olla kritisoitu, sillä ne ovat ihan normaali osa prosessia. Mutta Ville Niinistön asiallinen kritiikki on Suomen pääministerin mukaan 'vihapuhetta'. Kas, kun ei kutsunut Niinistöä 'suvakiksi', sehän nykyään ihan validi termi kuvatakseen sitä ääripäätä, jolle ihmisarvot vielä merkitsevät jotakin.

Alkuviikosta meillä olisi käsillämme tilanne, jossa maahanmuuttovastaisen hallitusohjelman mukaisesti on alettu karkottaa ihmisiä pienistä lapsista alkaen vaarallisiin maihin ja näiden pakolla palautettavien ihmisten kanssa tekemisissä olleet ihmiset, tavalliset kansalaiset ja muutamat harvat poliitikot Ville Niinistö etunenässä kantoivat huolta ihmisten kohtelun oikeutuksesta ja siksi he käyttivät oman sananvapautensa suomia oikeuksia kritisoida harrastettua politiikkaa. Ja osa jopa osoitti mieltään Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Ja tämä on sitten vihapuhetta? Ja todellisuudessa nämä pakkopalautuksiin reagoineet ihmiset pyrkivät vain lopputulokseen, jonka Suomen pääministerikin toisaalla toteaa olevan moraalisesti oikein:

-"Ei se minunkaan oikeustajuuni sopisi, jos siellä olisi raskaana olevia naisia tai lapsia."-

Mutta eivät nämä tyhjät sanat juuri lämmitä. Juha Sipilä kuitenkin ajaa politiikkaa, joka on täysin päinvastaista kuin ovat hänen puheensa moraalista ja noita raskaana olevien naisten sekä lapsien palautuksia tehdään jatkuvasti. Jos jokin on kaksinaamaista, niin juuri nuo Juha Sipilän puheet.

Tässä on tiivistettynä koko keskustelun ydin:

-"Keskustelu käännytyksistä käy nyt kuumana ja usein virheellisin termein ja vahvistamattomin tiedoin. Tahdonvastaisia palautuksia on tehty aina ja ne kuuluvat yhtenä osana turvapaikkamenettelyyn, jonka tehtävänä on tunnistaa suojelua tarvitsevat hakijat ja samalla ne, jotka eivät sitä tarvitse.

Tällä hetkellä on kuitenkin erittäin suuri riski, että käännytettävien joukossa on tosiasiassa kansainvälisen suojelun tarpeessa olevia. Turvapaikanhakijoiden oikeusturva on parin viime vuoden aikana vaarantunut. Turvapaikkapolitiikkaa ja maahanmuuttoviraston linjauksia on kiristettu ja menettelyn laatua heikennetty. Lisäksi turvapaikanhakijoiden oikeutta oikeusapuun on rajattu ja valitusaikoja lyhennetty tilanteessa, jossa muutenkin on ollut pula pakolaisoikeuteen perehtyneistä avustajista.

Turvapaikanhakijoiden prosessia Suomessa läheltä seuranneiden tämänhetkinen huoli on täysin perusteltu ja on vaarana, että jotkut käännytykset rikkovat ehdotonta palautuskieltoa."- (Pakolaisneuvonta Ry)

Minä väitän, että valtaosa suomalaisista ei hyväksy sellaisten ihmisten palauttamista pakolla maihin kuten Irak ja Afganistan, jotka ovat aidosti ja oikeasti haavoittuvassa asemassa. Ja tätä kutsutaan vanhanaikaisesti oikeustajuksi. Emme me voi vain dissata näitä puheita, jotka ovat ihmisarvon puolella. Jos me lopetamme yksilön hädän näkemisen ja vetoamme vain lallisuusperiaatteeseen ja syytämme kriitikoita vihapuhujuksi, me olemme lopettamassa yhteiskuntaa nimeltä Suomi.

Tämä on myös se syy, miksi minun mielestäni on käsittämätöntä puhua pakkopalautuksista nousseesta kohusta enemmän kuin niistä pakkopalautuksista sinällään. Keskustelumme on vinossa ja keskittyy omaan napaamme, ei heihin, jotka kärsivät tästä kaikesta. Mutta meidän tulee sallia avoin keskustelu ihmisten palautuksista maihin, jotka komeilevat kaikkien mahdollisten epäonnistumista mittaavien tilastojen kärjessä. Meidän pitää saada kritisoida hallituksen politiikkaa ilman, että pääministeri kutsuu sitä kritiikkiä vihapuheeksi.

Me tiedämme, että kaikki asiat ole kohdillaan turvapaikkaprosessimme juuri nyt. Ja sitä saa kritisoida. Sillä mikä demokratia ja oikeusvaltio Suomi on, jos kritiikki leimataan pääministerin toimesta 'vihapuheeksi'?

Se on sellainen demokratia ja oikeusvaltio, joka ei halua katsoa silmästä silmään omien päätöstensä vaikuttavuutta ja niiden lopputulosta. Tämä meidän Suomi ei halua myöntää, että pakolla vaarallisiin maihin palautettuja ihmisiä on jo kidutettu ja heitä on jo kuollut. Tätä ei halua Suomen hallitus nähdä. Meidän hallituksemme ei halua nähdä oman politiikkansa seurauksia. Tämä hallituksemme haluaa mieluummin siirtää huomion muualle ja ylläpitää ääripäänarratiivia kutsumalla oikeutettua kritiikkiä vihapuheeksi.

Suomi ei halua nähdä tätä. Siksi nuo lennot tehdään yöllä, kun pimeys suojaa. Mihin helvettiin sinä oikein olet menossa, Suomi?


PS. Lue tämä Heikki Kerkkäsen kirjoitus aiheesta. Se on erinomaisen järkevä kannanotto aiheeseen ja pitää sisällään myös hyvät perustelut sille, että esim. Afganistan ei välttämättä ole maa, johon ei voisi ihmisiä palauttaa.

Minun järkeni ymmärtää tuon kirjoituksen, mutta minun sydämeni ei vain tahdo hyväksyä ihmisten palauttamista maahan, joka on käytännössä failed state- tilassa ja joka ei varmuudella kykene varmistamaan palautettujen ihmisten turvallisuutta.