Me mahdumme tänne kyllä #StopDeportations

23.02.2017

-"Helsingin Rautatieaseman alueelle on jo viikkojen ajan leiriytynyt telttojen ja kylttien kanssa laittomasti maassa olevia siirtolaisia. Helsingin perussuomalaiset nuoriso- ja naisjärjestö vaativat, että kaupunki hajottaa siirtolaisleirin välittömästi.

- Maahanmuuttoviraston ja tuomioistuimien päätöksiä ei jalkaa polkemalla kaadeta. Yötä päivää metelöiminen ja riehuminen ydinkeskustassa häiritsee tavallisia kansalaisia, eivätkä laittomat maassaolijat saavuta tempauksellaan mitään. Kaupungin pitää purkaa häiritsevä mielenosoitus mahdollisimman pian. Jos ihmiset välttämättä haluavat telttaretkeillä, suosittelemme lähtöä landelle, sanoo Helsingin PS-Nuorten puheenjohtaja Toni Ahva.

Sotkua ja häiriötä

Leirintäalueesta on seurannut paljon häiriötä, ja kaupungin katuja on sotkettu ja käytetty ulkohuussina. Häiritsevä, viikkoja kestävä protesti ei kuulu kokoontumisvapauden piiriin, vaan mielenosoitus on voitava rauhallisesti purkaa.

- Muissa Euroopan suurissa kaupungeissa on nähty samanlaisten siirtolaisleirien syntymistä, kun laillisen ja perusteellisen käsittelyn hakemukselleen saaneet turvapaikanhakijat eivät suostu tottelemaan virkavaltaa ja poistumaan maasta. Telttaleirit keskustassa vaarantavat ohikulkijoiden turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Tätä sirkusta on katseltu jo riittävän kauan. Odotamme kaupungin johdolta ripeitä toimia, vaatii PerusNaiset Helsinki ry:n puheenjohtaja Mari Rantanen."-

Suomen Uutiset on kirjoittanut 'uutisen' aiheenaan turvapaikanhakijoiden mielenosoitus Helsingin Rautatieasemalla.

Itse artikkeliinsa he eivät toki ole vaivautuneet haastattelemaan yhtäkään mielenosoituksen osallistujaa. Artikkeli ei myöskään sisällä yhtäkään todennettua faktaa, eikä artikkeliin ole haastateltu edes yhtä itse mielenosoitukseen liittyvän problematiikan asiantuntijaa. Suomen Uutiset on haastatellut 'uutiseensa' PS- Nuorten puheenjohtajaa sekä PerusNaiset ry:n puheenjohtaja Mari Rantasta. Aika kevyellä otteella Suomen Uutiset tekee 'uutisia', mutta toisaalta: ei paskanpuhuminen juuri ihmeempää vaadikaan.

Suomen Uutiset on oikeasti kirjoittanut artikkelin siitä, että perussuomalaisten poliitikkojen mielestä mielenosoitus tulisi purkaa. Sillä se aiheuttaa häiriöitä. Mitäpä tuohon nyt sanoisi? On kohtuullisen onnetonta puhua siitä, miten mielenosoitus 'aiheuttaa häiriötä' ja miten mielenosoitus on 'riehumista ydinkeskustassa' (ilman 'riehumisen' tarkempaa kuvaamista). Mielenosoitukset nyt usein tuppaavat aiheuttamaan 'häiriöitä', sillä muistattehan esimerkiksi tämän mielenosoituksen:

Kyllähän tuokin häiriötä aiheutti ja ääntä (kuten mielenosoitukset nyt vaan aiheuttavat aina).

Tuossa Suomen Uutisten 'uutisessa' lisäksi valehdellaan mielenosoituksessa olevan 'laittomia maassaolijoita'. Olisivat nyt edes yhden 'laittoman maassaolijan' sieltä käyneet haastattelemassa saati olisivat nyt edes yhden 'laittoman maassaolijan' viitsineet mielenosoituksesta osoittaa, mutta mitään ei vain löydy. Faktojen esiin kaivaminen on toki tylsää, disinformaatiota on helpompi tehdä ja sillä tavalla uutisista saa juuri omalle kuplalle sopivia vaihtoehtouutisia, jota kohdeyleisö kiitollisena ahmii. Uutisessa vihjataan myös, miten tämä mielenosoitus ei kuuluisi kokoontumisvapauden piiriin, sillä se on 'viikkoja kestävä'. Minä en muista laissa mainitun sallitun mielenosoituksen kestoa.

Toki mielenosoituksissa usein on myös ei-toivottuja ilmiöitä. Kaikki eivät vain osaa käyttäytyä. Katsokaa vaikka itse tästä videosta. On jokseenkin outoa, miten kaduillamme saa kulkea ihmisiä, jotka meluavat, öykkäröivät, pyrkivät häiritsemään laillista mielenosoitusta ja tuovat tuntojaan esille esimerkiksi sanomalla 'vedä turpaan sitä sikaa' sekä huutamalla 'jihadististit ulos'. Ne 'riehujat' eivät ole turvapaikanhakijoita, vaan ne riehujat ovat edelleen niitä Laura Huhtasaaren ystäviä, joita poliisi joutuu paikalta poistamaan. Nämä mielenosoittajat ovat oikeasti häiriköineet, vastustaneet virkavaltaa, sotkeneet paikkoja, haastaneet riitaa ja he ovat uhonneet osoittavansa mieltä kauemmin kuin turvapaikanhakijat. Aika jännää, että Suomen Uutiset eivät tällaisista asioista muista lainkaan kirjoittaa.

Nyt ihmisiä pelottaa niin paljon, että poliisitkin tulisi raiskata (kun menevät suojaamaan laillista mielenosoitusta):

Miettikää: ihmiset ihan oikeasti kirjoittelevat tuollaisia kommentteja. Järjetöntä. Ja juuri tuo fanaattinen pelko näkyy Suomen Uutisten valitsemassa disinformaation linjassa.

Jotta ihmisen pelkoihin liittyvä absurdius tulisi oikein läpinäkyväksi, niin miettikää seuraavaa: nämä ihmiset eivät näe siinä mitään ihmeellistä, miten Migri voi täysin sujuvasti, ilman tunnontuskia, tehdä päätöksiä, että ihmisen pelkoa ei voi objektiivisesti todistaa, vaikka samalla kielteisissä päätöksissään myöntää ihmisen joutuneen vainon kohteeksi - joten turvapaikkaa ei voida myöntää. Mutta kun suomalaista ohikulkijaa 'pelottaa' vieraan näköisten ihmisten mielenosoitus, se tulisi kieltää ja mielenosoitus tulisi purkaa (sillä se sitten on riittävä todiste pelosta). Minä en tajua tätä ristiriitaa: kun ihmistä on oikeasti vainottu, kidutettu ja koti räjäytetty, se ei riitä Migrille pelon perusteeksi, mutta kun satunnaista ohikulkijaa oletetusti häiritsee turvapaikanhakijoiden mielenosoitus, niin se riittää perusteeksi kieltää ihmisiä kokoontumasta julkisesti. Paino sanalla 'oletetusti': Suomen Uutiset ei ole vaivautunut edes haastattelemaan yhtä ihmistä, joka kertoisi omin sanoin, miten hänen elämänsä on nyt raunioina, kun ihmiset osoittavat täysin laillisesti mieltään. Minä todellakin ymmärrän, että Suomen Uutiset eivät ole JSN:n jäsen, sillä JSN ei katsoisi hyvällä A. tarkoituksellista mustamaalaamista, B. valehtelua, C. puhetta, joka tukee ihmisarvojen murjomista.

Ja tämä on oikeasti melko perverssiä. Tässä kuvatussa asetelmassa kokonaisuudessaan juuri nyt näemme, miltä näyttäisi se vihapuheen marinoima politiikka, jossa meitä kaikkia ihmisiä ei enää suojaisikaan perustuslaki, vaan meitä voitaisiin kohdella eri tavalla riippuen siitä, mikä on poliittinen ilmapiiri maassa kunakin ajankohtana. Se nimittäin näyttää mm. tältä:

Ja kun menemme vielä syvemmälle käytettyyn kieleen, niin ei vihapuheen problematiikka ole pelkkä kieli. Ei ongelma ole pelkkä muoto. Jos me olisimme huolissamme vain muodosta, silloin me käytännössä esittäisimme vain vaateen, että pitää muistaa puhua nätimmin rasistisesti, pitää sanoa kauniisti, miten ihmiset pitää ampua rajalle. Me emme saa jäädä pinnan tasolle, me emme saa vain reagoida vihapuheeseen ja aina vain pöyristyä (pöyristyminen ei auta yhtään mitään, se vain palvelee vihapuheen normalisointia), vaan meidän pitää ymmärtää sen puheen tavoite: ei kyse ole ikinä pelkästä puheesta, vaan myös aidosta pyrkimyksestä kohdella ihmisiä huonosti. Kieli on vain väline turruttaa meidät ihmisarvottomuuteen.

"Tuloksena on kaikkialle tunkeutuva lakien heikentäminen sekä ihmisoikeuksien suojelun heikentäminen, etenkin pakolaisten ja terroristiepäiltyjen kohdalla, mutta lopulta myös kaikilta muilta."

Ja tämä on tärkeää ymmärtää. Vihapuheen tarkoitus on jumiuttaa meidät reaktion tasolle ja sen tarkoitus on saada meidät unohtamaan se ydin, johon vihapuheen marinoima politiikka pyrkii: heikentämään ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa vanhentuneina periaatteina.

Hyvät ihmiset.

Ihmisen arvo ei ole vanhentunut vuosien saatossa. Ihmisoikeudet ja ihmisarvo eivät ole uudistamisen tarpeessa. Ihmisoikeudet ja ihmisarvo ovat juuri nyt äärimmäisessä testissä ja ihmisarvon merkitys punnitaan juuri näinä aikoina, jolloin poliitikot ovat ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa valmiita heikentämään.

Minä en pysty ymmärtämään ajatusta siitä, miten voidaan uskoa Suomen tulevan turvallisemmaksi ja onnellisemmaksi, jos me pääsemme eroon näistä nykyisistä turvapaikanhakijoista. Minä en myöskään tajua, miten esimerkiksi aiemmassa kuvassa pohdittu poliisin raiskaaminen helpottaisi pahoinvoinnin vähentämistä yhteiskunnasta saati miten suomalaisten eloa helpottaa perheenyhdistämisen tekeminen käytännössä mahdottomaksi, enkä tajua, miten paperittomia tarkoituksella luova politiikka voi tehdä muuta kuin halvaannuttaa mielen ja ihmisen sydämen. Me itse lisäämme pahoinvointia juuri nyt täällä Suomessa. Tämä kuultu puhe, tämä tehty politiikka, tämä harjoitettu toiminta eivät ole omiaan luomaan turvallista yhteiskuntaa, vaan päinvastoin: meidän yhteiskuntamme näivettyy siinä vihassa, jota Suomen Uutisetkin ansiokkaasti ruokkii.

Kaiken tämän arvottoman uutisoinnin ja vihapuheen kauhistelun yhteydessä meidän ei tule unohtaa oleellista asiaa. Oleellinen asia nimittäin on se, että Helsingin Rautatieasemalla on käynnissä mielenosoitus, joka antaa kasvot Suomen turvapaikkapolitiikalle. Oleellista on muistaa, että ihmisillä on ihan aito hätä omasta elämästään.

Tämä mielenilmaus Rautatientorilla on sujunut jo kohta kaksi viikkoa täysin rauhallisesti. Mielenosoitus tekee yhteistyötä poliisin kanssa. Mielenosoitus muun muassa siirrettiin paikalle Lasipalatsilta poliisin kehotuksesta. Mukisematta. Paikalla ei myöskään majoituta, sillä se on kielletty. Mielenosoituksen ihmiset ovat pitäneet alueen siistinä ja turvallisena. He vain osoittavat mieltään ja haluavat päätöksiä, jotka eivät lähetä ihmisiä kuolemaan. He haluavat elää perheittensä kanssa. He siis haluavat säilyä hengissä ja he haluavat tehdä sen perheineen. Ei ihan kohtuuttomia tavoitteita, sanoisin.

Ja menkää auttamaan ihmisiä, hyvät ihmiset. Antakaa aikaanne. Antakaa lämpöä. Antakaa ruokaa. Antakaa rakkautta. Me mahdumme tänne kyllä.

PS. Jos haluat auttaa, käy kysymässä paikan päältä tai 'Refugee Hospitality Clubin'- FB- ryhmästä, mitä kulloinkin tarvitaan. Tai mene paikalle, juo kuppi teetä, kuuntele, ole ihminen.