Laura Huhtasaari, rasisti presidenttiehdokkaana #Suomi100

07.09.2017


Tähän tultu. Vuonna 2017.

Eduskunnassa puhutaan sujuvasti islamisaatiosta. Seuraavaksi siellä puhutaan varmaan kreationismista, enkeliterapiasta ja kemikaalivanoista. Myös astrologian käyttöä valtion budjetin laadinnassa lienee pohdittu.

Islamisaatio. Hölynpölyä. 100%:sti.

Oikeistopopulistipersujen teesit islamisaation vaarasta ovat rinnastettavissa 1900-luvun alun väitteisiin maailmanherruuteen tähtäävien "juutalaisten globaalista salaliitosta", jota vastaan oman aikansa 'juutalaiskriitikot' rakensivat jopa oikein uuneja ja pyrkivät löytämään lopullisia, 'maahanmuuttokriittisiä' ratkaisuja oman aikansa 'iPhonemies'- ongelmiin. Eivät nämä salaliittoteoreetikot oikeastaan ole oppineet uusia temppuja, vaan keksivät eri aikakausina vain uusia dystopioita pelotellakseen ihmisiä. Tämä Huhtasaaren puhe siis on tuttua vieraan pelkoon perustuvaa kriisintunteen luomista oman agendansa pönkittämiseksi. Vanha juttu siis. Ei mitään uutta.

Muslimivastaisuudesta ja 'monikulttuurisuuskritiikistä' on tullut Laura Huhtasaarenkin edustaman oikeistopopulistisen kulttuurirasismin keskeisiä ilmentymiä, joka tarvitsee aina selkeän vastakkainasettelua "Meihin" ja "Heihin". Ja oleellinen määre on se että, vihollisia ovat juuri ne, jotka ovat heidän kanssaan eri mieltä, sekä erityisesti erilaisia (muslimeita, yäk). Nykyisin tunnistettavan oikeistoopulismin voima syntyy ihmisten kokemista pelkotiloista ja epäoikeudenmukaisuuden tuntemuksista, joita nämä huhtasaaret ja kaikenmaailman kiemungit ja hakkaraiset mielellään kylvävät ja voimistavat erityisesti tuomalla esiin yksittäistapauksia, tarinoita islamin kamaluudesta ja tietenkin tuottamalla tahallisia ja pöyristyneitä tilastojen ylitulkintoja. NEHÄN VAAN RAISKAAVAT!

Eihän tuossa islamisaatiopuheessa ole mitään järkeä. Tämän vuoksi populistin tavoitteet ja propaganda ovat väistämättä alati muuttuvia, koska koko oikeistopopulismin paradigma perustuu pelkkään vieraan vastustamiseen ja tarttumiseen siihen, mikä on trendikästä ja tuo ääniä. Tämän vuoksi populismille on käytännössä mahdotonta määrittää pysyvää ideologian mallia, sillä oikeistopopulismi ei ole poliittinen aate, vaan pikemminkin oire.

Siihen on myös syynsä, miksi populisti vaatii ehdotonta sananvapautta (itselleen), sillä se haluaa kieltää sananvapauden rajat, jotta sen retoriikka ja asia(ttomuus)sisältö saataisiin nostettua tasavertaiseksi argumentoidun mielipiteen kanssa. Tällöinhän ei oikeaa keskustelua edes voi olla, eikä voi syntyä rakentavaa dialogia, vaan lopputulos on kaaos, maalitolppien siirtelystä sekoava olkiukkokakofonia, jossa äänenvoimakkuus ratkaisee. Populismi antaa hyvin yksinkertaisia vastauksia kompleksisiin ongelmiin ja välttää todellista argumentointia: populisti ei argumentoi, populisti "kertoo asian niin kuin se on, näin niitä asioita koetaan ja nyt laitetaan asiat kuntoon". Kyllä Kansa tietää ja katsokaa Ruotsiin!

Islaminhoinen politiikka sinällään ei ole uusi ilmiö. Se on tukevasti valtavirtaistunut yleiseurooppalaiseksi ilmiöksi 70- luvun Ranskasta lähtien ja edustaja Huhtasaaren kanssa identtisiä puheita löytyy useita islamvastaisilla sivustoilla, poliittisista puolueista aina herra Breivikiin päätyen. Tässä on myös suomalaisen nationalistin ironia: tuodaan ajatukset muualta ja teeskennellään isänmaallisia. En voi olla pohtimatta: minkälaista isänmaallisuutta on muualta kopioidun propagandan uskominen ja siihen perustuva isänmaallinen liikehdintä? Ja se on juuri sitä, miltä kuulostaakin: halpahintaista copy-paste- demagogiaa, jossa oleelliset asiat ovat tunne ja pelko vierasta sekä muuttuvaa maailmaa kohtaan.

Koko islaminhoisen demagogian taustalla on laajemman nationalistisen liikkeen lanseeraama ajatus: Yksi Eurooppa, monta Kansaa. Tässä konseptissa luodaan yhtenäinen visio eurooppalaisesta kansallismielisyydestä, joka antaa sujuvan kontekstin isänmaallisuudelle globalisoituvassa maailmassa ja sitten laitetaan rajat kiinni sanomalla: jos rakastat maatasi, vihaat islamia, sillä tämä maa on meidän. Harmi vain tälle islaminhoiselle tarinalle, että islamin oletettujen ongelmien ehkäisy poliittisena teemana on yhtä järkevää, kuin olisi voodoon vastustaminen Vantaan kaupungin velkataakan ratkaisuna. Yhteiskunnalliset ongelmat eivät edelleenkään vuonna 2017 tule selitetyksi uskonnollisessa kontekstissa (saatii voodoon vastaavassa). Tämä islamisaatiopuheen taustalla oleva vihan luonti aiheuttaa vain sen, että itse ongelmat säilyvät (sillä huomio kiinnittyy epäoleelliseen) ja tässä mielessä islaminhoiset ovat vain hyödyllisiä idiootteja niille, joiden intresseissä on ongelmien piilottaminen päivänvalolta. Islaminho saati rasismi eivät tuo yhtäkään uutta työpaikkaa eikä islaminholla estetä työn muuttumista eikä pysäytetä sitä murrosta, jossa osan ihmisten osaamisesta työelämässä tulee väistämättä vanhaa.

Maailma muuttuu ja niin pitää meidänkin. Ja tämä on se syy, miksi Eduskunnan puolueet eilen allekirjoittivat julistuksen vihapuheen ja viattomien syyllistämisen lopettamisesta:

Tämä on hyvä julistus. Hyvä ja selkeä sanoma. Eikä periaatteessa Laura Huhtasaaren sanojen syöminen tullut yllätyksenä, sillä hänhän oli jo heti muistuttamassa, miten vahva on rasistin selkäranka:

Ja yllättyneitä siitä, että rasistin sanaan ei voinutkaan luottaa, olivat ketkä?

Olisiko jo aika nostaa käsi ylös virheen merkiksi ja myöntää, että ei olisi kannattanut edes yrittää dialogia näiden kanssa? Joko te ymmärrätte, miksi näiden maahanmuuttokriitikoiden kanssa ei tule alentua keskustelemaan muusta kuin korkeintaan heidän terapiansa toimivuudesta?

Näiden oikeistolaisten populistien ja muiden huhtasaarien ja eurooppalaisten nationalistien maailma on konservatiivisine arvoineen oikeasti hyvinkin islamilainen - ja siitä kumpuaa sellainen dissonanssi, että pysytään kaapissa ja huudellaan rumia, vaikka sielu on tuuheapartaisen talibanin sielu. Siksi näiden kotikutoisten talibanien kanssa on vaikea keskustella: he eivät taivu ajattelussaan saman logiikan ja rationaalisen ajattelun perinteeseen kuin me normaalit tolkun ihmiset. Heille tunne on oleellinen osa argumentointia: mitä jykevämmän tunteen saa liitettyä asiaan tai tapahtumaan, sitä todempi se on, sillä se tuntuu niin todelta. Ja kun joku tuntuu todelta, sen on oltava totta, islamisaation on oltava totta!

Tämän vuoksi Huhtasaari & Co. jatkuvasti viittaavaat islamiin jonain inhana, monoliittisena voimana, jota he urheasti kritisoivat kohtelemalla muslimeita huonosti. Tuo on yhtä loogista kuin kritisoida lastensuojelulakia hakkaamalla huostaanotettuja lapsia turpaan.

Islamisaatiopuheessa kyse on oikeastaan yksinkertaisesta asiasta: kyseessä on yksi monista länsimaisen kulttuurin sisällä syntyneistä uhkanarratiiveista, joka perustuu vastakkainasetteluun muslimit vs. me muut (me valkoiset heterot). Tyypillistä näille uhkakertomuksille ovat ulkopuolisten uhkien kärjistäminen todelliseksi ja välittömästi länsimaalaisia ihmisiä ja arvoja uhkaavaksi ilmiöksi, jonka taustalla on suunnitelmallisuutta ja selkeästi havaittavaa tavoitteellisuutta. Puhumalla islamisaatiosta, oikeistopopulisti a'la Huhtasaari pyrkii redusoimaan kaikki muslimit yhden, yksiselitteisen ja ainoan islamin edustajiksi ja siten näiden ihmisten toiminnan ainoa selittävä motiivi on islam (joka tarkoittaa pahuutta).

Myyttisellä islamisaatiolla pelottelu on käytännössä puhdasta rasismia. Sen tavoitteena on luoda illuusio siitä, että muslimien pahat teot ovat islamin ansiota ja siten islamin leviäminen (islamisaatio) on paha asia ja se pitää pysäyttää ja tämän vuoksi muslimeita pitää kohdella muita huonommin. Laura Huhtasaari käy Pyhää Sotaa suomalaisen kulttuurin ja identiteetin puolesta. Laura Huhtasaaren ja muiden vastaavien oikeistopopulistien maahanmuuttokriittisyydeksi naamioitu rasismi kulminoituu muslimien maahanmuuton sekä monikulttuurisuusideologian vastustamiseen (sillä islamisaatiohan on pysäytettävä). Muslimien maahantuloa pidetään sinällään uhkana oletetun yhtenäisen kansallisen kulttuurin säilymiselle ja siksi ylläpidetään ja uusinnetaan tarinoita islamisaatiosta, jotta tunne uhasta säilyisi ja toimisi ihmisiä erottelevan politiikan polttoaineena. 

Rautalankaa: puhe islamisaatiosta on siis pelkkä retorinen temppu, jonka tarkoitus on vain ja ainoastaan ylläpitää rasistista, ihmisiä niputtavaa ajattelutapaa, jonka luoman pelkoefektin ansiosta voidaan oikeuttaa ihmisen huono kohtelu kuin validina vaihtoehtona ratkoa yhteiskunnan ongelmia.

Ei mitään järkeä.

Islamisaatiopuheen suhteen meidän tulisi olla kriittisiä myös journalistien suuntaan. Sillä jostain itselleni vieraasta syystä, puhe islamisaatiosta on normalisoitunut ja kyseinen termi on normalisoitumassa osaksi päivittäistä keskustelua ja sanaa 'islamisaatio' tarjoillaan miltei kaikissa mahdollisissa yhteyksissä selityksenä maailman pahuuteen.

Kun kansanedustaja Laura Huhtasaari tämän päiväisellä ulosulollaan liitti islamisaatioretoriikan osaksi hänen vaalikampanjaansa presidentinvaaleja silmällä pitäen, median pitäisi joko unohtaa nuo lausunnot ja jättää ne kokonaan uutisoimatta. Tai sitten journalistien pitäisi muistaa ne normaalit journalismin perussäännöt ja erityisesti näinä aikoina, joina rasismi on uusi musta ja siksi median pitäisi muistaa kysyä: mitä tarkoitatte islamisaatiolla? Miten se 'etenee'? Kuka sitä ohjaa? Miten se toimii? Kenen etua islamisaatio ajaa? Jos kritisoit islamia, niin miksi muslimia pitää lyödä turpaan? Kun rasistinen puhe haastettaisiin tällä tavalla, me pitäisimme huolta siitä, että rasistinen puhe ei ujuttautuisi valtavirtaan, sen hulluus havaittaisiin, eivätkä rasistiset teemat nousisi normaalin kanssakäymisen agendalle lainkaan kuin korkeintaan hoitosuosituksissa.

On hyvin yksiselitteistä, että länsimainen ihmiskäsitys ja oikeudenmukaisuus sanelevat selvästi, että ketään ei tässä maassa voida syrjiä tai asettaa heikompaan asemaan uskonnon tai aatteiden takia. Laura Huhtasaari näillä islamisaatiopuheillaan asettuu yleisen ihmiskäsityksemme sekä oikeudenmukaisuuden likaiselle puolelle vetoamalla siihen, että muslimia voi ja pitää kohdella huonosti, sillä muslimi on uhka.

Ja tämä on oikeastaan aika surullista.

Siksi minä vetoan mediaan, minä vetoan journalisteihin: kutsukaa rasistia rasistiksi. Kutsukaa Laura Huhtasaarta rasistiksi ja osoittakaa se. Älkää antako ilmaista tilaa, älkää mainostako, älkää uusintako rasistista tarinaa, älkää toistako ilman kritiikkiä.

Minä pyydän, toistakaa perässäni: "Laura Huhtasaari. Rasisti". Ei ollut vaikeaa, eihän?