Kuoleman toivotuksia ja rasistisen klikin anatomiaa #Vihapuhe

24.01.2017

Kirjoitin jokin aikaa sitten blogitekstin, jossa käytin erästä Ulla Appelsinin tekstiä 'vihapuheesta, jota ei huomata', pohjana kirjoitukselleni.

Tekstini idea oli kääntää Ulla Appelsinin teksti - jota erityisesti suomalainen rasistinen klikki kehui maasta taivaaseen - ylösalaisin ja vaihtaa kirjoituksen kohteeksi tuo suomalainen rasistinen klikki. Tein kirjoituksessani jotain sellaista, johon Ulla Appelsin ei kyennyt: minä osoitin klikin olemassaolon ja käytin Appelsinin retoriikkaa sen tukena ja apuna.

Kirjoituksessani esille tuotu rasistisen klikin yksi toimintamekanismi oli yksinkertainen: on olemassa erityisiä sivustoja, joissa ylläpidetään ja uusinnetaan erityisesti muslimeihin, mutta myös yleisesti maahanmuuttoon liittyviä pelkoja sekä ylläpidetään niitä aktiivisesti. Tällaisille sivustoille on tyypillistä, että sivuston ylläpitäjä nostaa erilaisia tapauksia esille, marinoi omissa saatteissaan sopivan määrän epäluuloa ja sitten kommenteissa lietsotaan itseään vihaan ja raivoon. Tyypillistä toimintaa on myös nostaa esille ihmisiä, jotka ovat kehdanneet kritisoida rasismia ja muukalaisvihamielistä lietsontaa ja siten tarkoitus on yllyttää ihmisiä lokakampanjaan esille nostettua ihmistä vastaan. Tämähän on wanha tuttu metodi jo vuosien takaa ja tämän metodin Garnd Old Man on Jussi Halla-aho. Syy tähän on yksinkertainen: rasisteja ja muita maahanmuuttokriitikoita ei saisi kritisoida.

Käytin tuosta toimintamekanismista kirjoituksessani esimerkkinä sivustoa 'Pertti Rönkkö Havaintoja Saksanmaalta' ja sieltä otettua esimerkkiä.

Kirjoitukseni ei jostain syystä saanutkaan vastaavaa kehuryöppyä isänmaalliselta mölymystöltä kuin sai Ulla Appelsinin kirjoitus, vaan kirjoitukseni olikin jostain itselleni vieraasta syystä muuttunut vihapuheeksi ja sananvapauden väärinkäytöksi. Ja tämä vain siksi, että alkuperäisen kirjoituksen kohde muuttui. Tämä kertonee jotain oleellista alkuperäisen kirjoituksen todellisesta luonteesta sekä siitä, että meillä Suomessa tosiaan on rasistinen klikki, joka ei kestä, eikä haluaisi sallia, mitään kritiikkiä kohdistetun itseensä.

Kirjoitukseni innoittamana kyseisen sivuston ylläpitäjä nosti minut tikun nokkaan ja aloitti lokakampanjan lietsomisen:

Täältä voitte katsoa tarkemmin, miten tarina eteni ja miten minusta haettiin tietoja, jotta voitaisiin ottaa yhteyttä työnantajaani, Vihreisiin, poliisiin ja ties minne. Oleellista tässä lietsonnan mekanismissa on, että ensin päätetään kohde, sitten keksitään valhe, sitä marinoidaan ja lopputulemana esimerkiksi (varoitus: seuraava linkki vie MV:n sivulle) MV- lehti teki juuri, kuten tuo kritiikkiä sietämätön rasistiklikki omalta osaltaan tekee: tekee solvausjutun ja kommenteissa harrastetaan pohdintaa esimerkiksi minusta insesti-isänä, homona, joka kaivelee pyllyään sekä tarinaa oudoista fantasioista esimerkiksi piikkilangasta peräaukossani.

Tsekatkaa vaikka itse (jos ette ilkeä klikata yo. MV:n linkkiä):

Yhtenä ulostulona myös blogini kommenttiosastolle ehdittiin kertomaan, miten 'pamppu olisi oikein kaltaiselleni vasuripaskalle' sekä kuolemaakin ehdotetaan yhtenä vaihtoehtona (jos en ole tarpeeksi hiljaa):

Miettikää: tällaista puhetta on netti täynnä nykyään. Erityisesti silloin, jos poliittisesti epäkorrektisti menee kritisoimaan rasisteja ja muuta maahanmuuttokriittistä kroonistunutta vihapuhetta. Tämä on ihan arkipäivää, ikävä kyllä, ja hyvin pitkälti seurausta siitä vihapuheen normalisoimisesta, jota hallituspuolue Perussuomalaiset aktiivisesti harrastaa. He toki kutsuvat sitä puhetta sananvapaudeksi ja heidän mukaansa 'sananvapaus on rikki' perustuen siihen uhriutumisen narratiiviinsa, jossa he eivät saa ilman seurauksia solvata ja panetella kansanryhmiä. Mutta toisaalta: ei heitäkään saa kritisoida, sillä se on heti vihapuhetta ja vainoa. Sananvapaus kuuluu vain heille ja tuolle heidän symppaamalleen rasistiselle klikille.

En voi olla ihmettelemättä, miten esimerkiksi minun antama kritiikki voi toimia perusteena tuolle vihapuheelle. En vain tajua sitä. Näin minulle on tänäänkin nimittäin perusteltu. Jälleen kerran. Se on sama kuin sanoisi raiskatun olevan syyllinen kohtaloonsa, sillä hän provosoi liian lyhyellä hameella.

Ja ironista kyllä, nuo kommentoijat, omalta osaltaan Pertti Rönkkö sekä MV tekivät juuri sen, mitä heiltä odotettiinkin: he lietsoivat vihapuhetta, kiusaamista ja vainoa ja klikin luonteelle ominaisesti osa ihmisistä syyllistyi vihapuheeseen kritisoidessaan minua vihapuheesta (johon en ikinä ole edes syyllistynyt). Jokseenkin surullista on, että nämä ihmiset eivät itse taida edes tajuta tämän ylläpitämänsä ilmiön sisäänrakennettua ironiaa ja ristiriitaa. Tyypillistä on, että esimerkiksi insestipuheet ovat näiden 'maahanmuuttokriitikoiden' mielestä oikeutettua kritiikkiä - ja tämän torppaaminen on luonnollisesti merkki kyvyttömyydestä ottaa vastaan kritiikkiä sekä tietenkin vihapuhetta. Eihän tuossa kuviossa ole mitään järkeä. Voinee sanoa, että tässä kohtaa maailma on väännetty ylösalaisin ja rasistisen klikin puheessa vihapuhe on muuttunut kritiikin muodoksi ja oikea kritiikki on muutettu vihapuheeksi. Siksi he uskovat noihin puheisiinsa ja niiden oikeutukseen: he ovat kääntäneet sanojen merkitykset ylösalaisin, he haluavat omia sanojen merkitykset ja he uskovat niihin merkityksiin itse.

Kuten kysyin jo aikaisemmin, vieläkö joku väittää, että sitä oikeamielisten klikkiä ei olisi olemassa? Se klikki ei toki ole se, mistä Ulla Appelsin kirjoitteli, vaan minä käytin Ulla Appelsinin tekstiä apuna osoittaakseni, mikä klikki meillä Suomessa on oikeasti olemassa. Se klikki on juuri tuo rasistien vihapuheen klikki, joka pyrkii väkivaltapuheillaan, tappouhkauksin ja aiemmin jopa kuolleita rottia postin kautta lähettäen hiljentämään ihmisiä, jotka kumoavat toistuvasti heidän virheellisiä väitteitään ja tuovat esille rasistisen politiikan olemassaolon, sen sisällöt ja vihapuheen retoriset- sekä loogiset kuperkeikat.

Se klikki löytyy niistä puheista, joissa junttien rasismi, vieraan pelko ja isänmaallisuuden kaapuun puettu kognitiivinen dissonanssi ovat muuttuneet kuplaa ylläpitäväksi kakofoniaksi, jossa yhteisessä melussa taputellaan toisiaan selkään ja uskotellaan, että: "Kiertäähän aurinko maata, kiertäähän, eikö vain kierräkin", eikä kukaan uskalla sanoa muuta, sillä usko on niin kova. Usko, hurmos ja jaettu hulluus, niistä on tuo oikeamielinen klikki tehty.

Meillä on tänään julkisessa keskustelussa selkeä pyrkimys luoda oikeistopopulistinen, trumpmainen tunteisiin vetoava islamvihamielinen hegemonia, jonka tavoitteena on määritellä ne ehdot, tavat ja muodot, joilla julkinen keskustelu käydään. Tuo osoittamani rasistinen klikki on mitä konkreettisin esimerkki tuosta pyrkimyksestä.Me emme saa unohtaa, että sananvapauden rajat ovat myös ihmisarvojen rajoja - eli juuri niitä, joiden rikkominen ja kieltäminen ovat oikeistolaisen äärikonservatismin ytimessä. Ei se ole mitään sattumaa, että esimerkiksi perussuomalaiset sallivat itselleen vihapuheen sananvapautena, sillä vihapuhe on selkeä, ohjelmallinen osa heidän rasismin agendaansa ja tuo vihapuhe tukee todellisuuden muokkaamista vieraalle vihamieliseksi. Tämän vuoksi myös uskotellaan, miten muslimin kutsuminen pedofiiliksi on oikeasti mitä laadukkainta 'uskontokritiikkiä', eikä missään nimessä rasismia, vaan oikeastaan perussuomalaisen nykypolitiikan ydin ja sielu. Oikeasti tuon muslimin pedofiiliksi selittäminen kritiikkinä on sama asia kuin kutsuisi Adolf Hitleriä 'juutalaiskriittiseksi'. Sama analogia pätee kutsuttaessa rasisteja termillä 'maahanmuuttokriitikko'.

Meidän on oikeasti alettava puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä, ei rasistien määrittelemin termein. Tämän vuoksi me tarvitsemme hyvää ja laadukasta julkista keskustelua. Sellaista, jossa vihapuheelle ei anneta tilaa kuin korkeintaan osana diagnoosia ja hoitosuunnitelmaa. Meidän on aktiivisesti muistettava, että nationalismin saati konservatismin aidoilla ei luoda parempaa maailmaa. Tämä on jo nähty, ei toimi. Ja Toisen Maailmansodan jälkeiset sopimukset yhteisistä prosesseista ja ihmisarvojen kunnioittamisesta ovat edesauttaneet vuosikymmenten rauhan saavuttamisessa, eikä meidä tule tätä riskeerata vain siksi, että rajat halutaan kiinni ja 'vasuripaskat hautaan'. Uskokaa kun sanon: aitoja rakentavat yhteiskunnat ovat paljon kurjempia ja vaarallisempia kuin ovat avoimet yhteiskunnat.

Me elämme aikaa, jossa perusarvomme ovat kyseenalaistettuja ja konservatiivinen hulluus pyrkii saavuttamaan hegemonian määritelläkseen mihin menemme ja minkälaisina ihmisinä. Siksi se esittää kritiikin vihamielisenä eleenä ja siksi se sallii itselleen puheen, joka rikkoo muiden oikeuksia, jotta oma tarina ei särkyisi. Emmekä me saa antaa sitä hegemoniaa tuolle hulluudelle, joka pyyhkii juuri nyt läpi Euroopan, emmehän?

Ja kiitos Pertti Rönkölle, MV- lehdelle ja koko rasistiselle klikille. Te teitte juuri sen, mitä pitikin ja ilman teitä ei vaalikampanjani olisi lähtenyt näin hyvin käyntiin. Kiitos siitä. Lupaan olla valtuustossa tulevien kunnallisvaalien jälkeen luottamuksenne arvoinen.

PS. Minun suosikkini tuoreesta 'kritiikistä' on ehdottomasti tämä:

Edustan 'Vihreää Militanttisiipeä'. Olen siis 'Vihreä Militantti'. Kuka haluaa liittyä joukkoihini? Vihreät Militantit.

Hulluja emme ole, rasisteiksi emme halua, olkaamme siis Vihreitä Militantteja.