Kun tulesta tulee dialogin väline, me poltamme vain itsemme #rasismi

24.03.2017

Tiedätkö lainkaan, mitä tässä kuvassa on? Osaatko yhtään veikata?

(Kuva: Minna Lavikainen)

Kuvassa on kanisteri. Kuvassa on kanisteri, jossa oli palavaa nestettä. Kuvassa oleva kanisteri heitettiin Helsingin Rautatieasemalla olevaan turvapaikanhakijoiden mielenosoitukseen ja pyrkimys oli polttaa mielenosoituksen puitteet.

Miettikää hetki. Mielenosoituksessa oli ihmisiä paikalla. Tiedän toki, että nykyisessä tolkun keskustelukulttuurissa saa olla vapaasti sitä mieltä, että he eivät ole ihmisiä, mutta kyllä he ovat ihmisiä. Turvapaikanhakijakin on ihminen. Ja tiedättekö, että ihmisiä ei yritetä polttaa.

Tuolla se on. Se kanisteri. Yritys on ollut selkeä:

Paikalla olleiden ihmisten mukaan paikalle saapui nuori mies mukanaan tuo kanisteri. Hän tuikkasi sen tuleen, heitti sen kuvien osoittamaan kohtaan ja sitten polki paikalta pois.

Ja ihan sattumalta, keskellä varhaisinta aamua, paikalle oli saapunut 'Suomi Ensin'- mielenosoituksesta ihmisiä kertomaan tulta sammuttaville ihmisille, että avotulen teko on kiellettyä. Nämä ovat siis niitä ihmisiä, joita Laura Huhtasaari käy tsemppaamassa ja kertomassa, miten he ovat Suomen tulevaisuus. Nämä ovat niitä ihmisiä, jotka ministeri Risikon mukaan ovat niitä, keiden kanssa pitää tasapuolisesti keskustella maahanmuuton ongelmista.

HS uutisoi aiheesta heti aamulla:

-"HELSINGIN Rautatientorilla mieltään osoittavien turvapaikanhakijoiden teltta yritettiin polttaa varhain perjantaiaamuna. 

Poliisi otaksuu, että yritys oli tahallinen ja ulkopuolisen tekemä.Tapahtumaa tutkitaan lievänä vahingontekona, Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan."Kyllä me sen tutkimme, koska sen on tehnyt ulkopuolinen henkilö ilmeisen tahallisesti", sanoo yleisjohtaja Patrik Karlsson.LEIRISSÄ oleskelevat henkilöt huomasivat noin puoli viideltä aamulla, että telttakangas savuaa. 

Poliisi ei pidä todennäköisenä, että palo olisi saanut alkunsa teltassa tapahtuneesta ruuanlaitosta tai muuten teltan sisäpuolelta.

Samaan aikaan poliisi sai yleisöltä havainnon juosten paikalla poistuneesta ihmisestä."Katsomme vielä, josko kaupunkikameroista tai muista saataisiin jotain irti", Karsson sanoo.

Telttakangasta ehti kärventyä noin neliömetrin alalta. Paikalta ei löytynyt polttopulloa tai muuta esinettä, jolla palo olisi sytytetty."-

Poliisi ei ilmeisesti vielä tiennyt, että tuo kanisteri löytyi paikalta. Mutta onneksi poliisi nyt tietää tämänkin.

En voi olla pohtimatta, että mitä seuraavaksi? Ihmisiä saavat natsit lyödä kaduilla ja netissä saavat ihmiset lietsoa vihaa ja raivoa aivan vapaasti. Tähän se johtaa. Tuo tolkun sallivuus sallii väkivallan, sillä se ei vedä rajaa. Ja miksi vetäisikään, sillä se haluaa ihmisen palavan ja veren valuvan.

Ja tässä tarinassa 'suvakki' on edelleen se toinen ääripää.

Siis se, jonka mielestä ihmisten lähellä olevia telttoja ei saisi tuikata tuleen. Ääripää. Ja tolkun totuus on tietenkin se, että pitäisi dialogia kunnioittaen ennen teltan polttamista ilmoittaa polttoaikeensa lähellä oleville ihmisille huutamalla esim. 'Go home, ISIS'. Tuo olisi tolkullista toimintaa. Mutta ei 'suvakki' tajua. 'Suvakki' on niin äärimmäinen.

Minä olen vain pelännyt, että noin hulluksi meininki menee Suomessa. Minä olen uskonut, että tuohon se menee, jos mitään ei tehdä. Minä en vain olisi uskonut, että mitään ei tehdä. Paitsi tuetaan rasisteja ihan hallituspuolueiden toimesta. Sinällään ei tuhopolttoisku siis mikään yllätys ollut, se on miltei ennakoidun kehityskulun looginen osa. Kuten minä ja moni muu on todennut jo aiemmin: sitä on saatu, mitä on tilattu. 

Ja rasistit vain tilaavat lisää! Ja mikäs on tilatessa, kun on hallituspuolueiden antama usko tulevaisuudesta tukena. 

Minä olen hetken hiljaa tämän typeryyden edessä. Mieti, minkälaiseksi Suomen ilmapiiri on vuosien saatossa muuttunut. 

Kuuntele, ihminen.

Kuuntele, kun joku sanoo 'terroristi'.

Kuuntele, kun kuulet jonkun sanovan 'loinen'.

Kuuntele, kun kuulet ihmistä kutsuttavan 'partalapseksi'.

Kuuntele, kun ulkomaalaista jälleen sanotaan 'raiskaajaksi'.

Kuuntele, kun ihminen muuttuu puheessa 'torakaksi'.

Äläkä edelleenkään sano mitään.

Älä välitä, vaikka naapurin lasta kutsutaan 'neekeriksi'.

Älä välitä, vaikka näet kadulla tumman tytön silmille syljettävän.

Älä vain sano mitään.

Ole edelleen ihan hiljaa.

Äläkä vain sano mitään vastaan, sillä meillähän on sananvapaus ja meillä on oikeus!

Älä missään nimessä sano mitään, sillä sehän rikkoo toisen oikeutta kutsua toista ihmistä terroristiksi, loiseksi, partalapseksi, raiskaajaksi, torakaksi.

Älä välitä. Käännä katseesi muualle ja sulje korvasi.

Älä välitä, sillä arvommehan ovat ylivertaisia, sillä me olemme ylivertaisia, mehän olemme mittapuu, mehän olemme ihmisen standardi!

Älä välitä, sillä ethän sinä ole terroristi, loinen, partalapsi, raiskaaja, etkä torakka. Ne muut ovat.

Älä välitä, sillä ihosi on valkoinen.

Sano, että maailma nyt vaan on tällainen ja se pahuus oli sen Vieraan vika. Ne torakat!

Äläkä edelleenkään välitä. Unohda.

Ole edelleen hiljaa.

Älä ota vastuuta.

Sinähän vain unohdat kaiken, jotta et joutuisi kohtaamaan itseäsi.

Minä en tajua sinua, ihminen. Sillä sinä olit hiljaa, etkä sanonut mitään. Sinä annoit sen veren valua, sinä annoit noiden telttojen syttyä tuleen. Sinä annoit maailmamme palavan vuosisata sitten, annoit sen veren valua muutama vuosikymmen sitten ja sinä haluat tämän maailman jälleen palavan. Sillä niin paljon sinä pelkäsit vierasta miestä.

Sinä unohdit, että puheen rajat ovat myös ihmisarvon rajoja. Kun ihmisestä voi puhua rajattomasti, häntä voi myös lyödä rajattomasti. Siihen on syynsä, miksi ihmistä halutaan kutsua 'torakaksi'. Torakan voi liiskata hymyillen, barbaarin tavat voi kieltää nauraen ja puhua tolkusta, torakan voi vaikkaa polttaa.

Kun ihmisestä tekee tarkoituksella barbaarin, ihmisen voi kieltää. Sinä olet tarkoituksella unohtanut tämän, ihminen. Aiotko edelleen olla hiljaa? Aiotko edelleen unohtaa?

Minä en nimittäin aio. 

Sillä se hetki, kun tulesta tulee dialogin väline ja me vain puhumme 'ääripäistä' ja hymistelemme, me loppujen lopuksi poltamme vain itsemme. 

Enkä minä suostu tähän. Minä olen vielä ihminen, oletko sinä?


                                             Sairas. Sairaampi. Suomi Ensin.


                                             PS. Myös YLE uutisoi tapahtumasta. Tsekkaa itse.