Kun toisen vihapuhe on toista parempaa

20.08.2017


Minä olen saanut palautetta. Ei tämä ole ensimmäinen kerta ja tuskin on viimeinen. 

Pohdin tätä saamaani palautetta siinä kontekstissa, josta sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg puhui tuoreessa kannanotossaan:

"Meidän tarvitsee herätellä ihmisiä, että jos on pienikin epäily, että jollakin ihmisellä on joitakin kytkentöjä terrorismiin tai sellaisia puheita, että haluaisi tehdä toiselle pahaa, siihen kannattaa tänä päivänä suhtautua vakavasti, ja poliisi ottaa sen myös vakavasti".

Olen samaa mieltä. Annan heti vihjeen sinulle, kansliapäällikkö Nerg:

Lainaan tähän myös vihjeeksi muutaman esimerkin tuon joukkion vihan saarnoista:

"Olen nähnyt, miten ilkeitä, ylimielisiä ja tyhmiä te (muslimit ja maahanmuuttajat) olette. Ette kunnioita naisianne, vaan pakotatte heidät orjiksenne. Teitä ei edes pitäisi olla olemassa. Teidät pitäisi kieltää sivistyneestä yhteiskunnasta. Joku päivä potkaisemme teidät ulos. Olkaa varmoja, Eurooppa vielä nousee teitä vastaan".

"Muslimiuskontoon kuuluu nimenomaan hyvin pitkälle se, että kidutetaan eläimiä"

"Siellä (Afganistanissa) on ihan suorastaan kansanhuvi raiskata lapsia"

Jos muslimi puhuisi samalla tavalla, kukaan ei kyseenalaistaisi tuon puheen määrittelyä vihapuheeksi, eikä yksikään ihminen olisi puolustamassa noita puheita vetoamalla sananvapauteen ja kertomalla, miten kyse on vain 'luonnollisesta vastareaktiosta ja että ihmisiä pelottaa ja että ymmärtäähän sen, kun niitä lapsia pitää viedä harrastuksiinkin'. Me emme myöskään kuulisi latteuksia ääripäistä saati puheita kummankin ääripään olemassaolosta.

Me hyväksymme vihapuheen helpommin, kun vihapuhuja ei ole 'ulkomaalaisen näköinen'. Vihapuheeseen on pyydetty jo vuosia reagointia ja mitä sille tehdään? No, ministeri Risikko käy peukuttamassa rasistien leirissä Helsingissä ja presidenttiehdokas Huhtasaari käy kutsumassa näitä vihapuhujia isänmaan toivoiksi. Näin pahaksi on ihmisten toiseuttaminen päässyt Suomessa vuonna 2017. Toisen vihapuhe vain on toista parempaa vihapuhetta.

Miettikää: joku satunnainen hullu tappaa kaksi ihmistä ja rasistit ovat jo huutelemassa rajoja kiinni ja vaatimassa kaikkia muslimeita poistettavaksi maasta. Aika kahelia, eikö vain? Vaatia nyt asioita, jotka eivät millään tavalla ole juurisyitä itse tapahtuneelle. Loogisempaa olisi vaatia kaikkia miehiä laitettavaksi leireille, sillä miehet ovat voimakkaan yliedustettuina väkivaltarikoksissa. Loogisempaa olisi vaatia samalla vimmalla turvakoteja kuin nyt vaaditaan rajoja kiinni. Ja jos mieleltään sairastuneet tekevät kamalia asioita, niin olisi paljon loogisempaa vaatia lisää rahaa mielenterveystyöhön. Ja työttömät! Nehän tappaa 45- kertaa useammin kuin työssäkäyvät! Miksi me sallimme työttömät kaduillamne! Ja miehet tekevät kaikista raiskauksista yli 90%! Miten me voimme sallia miesten kulkevan vapaana kaduillamme vaanimassa naisiamme ja lapsiamme!

Ja kaikesta tästä huolimatta me näemme ihmisiä kaduilla vaatimassa toimenpiteitä vain silloin, kun halutaan saada ulkomaalaiset pois Suomesta. Ei tässä kontekstissa järjellä ole enää mitään tekemistä. Kun yksi hullu tappaa kaksi ihmistä, on vika heti koko kansanryhmässä. Kun yksi hullu ajaa Jaguarillaan väkijoukkoon, ei meitä kiinnosta.

Todellisuudessa terrorismi ei uhkaa meitä. Terrorismi on marginaali-ilmiö. Se on ongelma, mutta ei se ole koko yhteiskuntaamme ravistava uhka:

-"Terrorismin uhreille terrorismi on konkreettinen ja usein lopullinen katastrofi. Mutta yhdellekään eurooppalaiselle yhteiskunnalle terrorismi ei ole uhka. Terrorismi uhkaa hajoavia ja hajonneita valtioita Aasiassa ja Afrikassa, mutta meille se on kuitenkin vain ongelma, ei uhka. Suomea ja Eurooppaa uhkaavat todelliset uhat ovat aivan muualla. Suurin uhka iltaruskon sivilisaatioille on degeneraatio ja kyvyttömyys mukautua maailman muutokseen. Hajautuva tuotanto, digitalisaatio, globalisaatio, uudet rahoitusmarkkinat ja koveneva kansainvälinen kilpailu ovat kaikki mahdollisuuksia, eivät uhkia. Mutta jos niihin ei pysty mukautumaan jää jalkoihin. Ja se on suurempi uhka kuin terrorismi.

Terrorismi on oire. Sen taustalla oleva sairaus vaihtelee.

Tarvitaan sekä älykästä ja osaavaa hyvin kohdennettua ennakoivaa voimankäyttöä, että valtava määrä pehmeitä keinoja, kuten ennalta ehkäisevää sosiaali- ja nuorisotyötä ja toki myös niitä näkyviä sotilas- ja poliisitoimia. Lääke terrorismiin on olemassa ja se ei ole populistien yksinkertainen kansanryhmien tai uskontojen leimaaminen syyllisiksi. Leimakirveellä tai päättömästi joka suuntaan ampumalla ongelmat vain pahenevat."- (Suomen Sotilas, 19.8.2017)

Ympärillämme havaittava vihan kulttuuri ei ole sattumaa, sillä sen paremman - isänmaallisen ja rasistisen - vihapuheen annetaan vain kasvaa ja sitä kutsutaan epähuomiossa maahanmuuttokritiikiksi ja luonnolliseksi vastareaktioksi. Luonnollisesti vieraan ja toiseutetun vastareaktiota ei sallita, sitä ei ole ja se halutaan kieltää, sillä vieraan ja toiseutetun roolina ei ole reagoida, vaan totella, olla hiljaa, nöyrästi, suosiota anellen. Toimijuus on varattu valkoisuudelle ja valkoisuuden edustaja saa ja voi uhriutua ja syyttää omista teoistaan yhteiskuntaa, politiikkaa ja mitä tahansa puhetta, jonka voi ja haluaa tulkita itseään ja omaa arvomaailmaansa kritisoivaksi. Kun muslimi oireilee, selitys haetaan mekaanisesti aina hänestä itsestään ja siksi kuvitellaan rajojen kiinni laittamisen auttavan muslimien aiheuttamiin ongelmiin (vaikka ne vihan mekanismit ovat jo täällä ja ovat aina olleet ja ne ovat meissä kaikissa, sillä kyse on ihmisen toiminnasta).

On aika puhua asioista niiden oikeilla nimillä, vai mitä, kansliapäällikkö Nerg? Me olemme syvän haasteen edessä, kun me puhumme väkivallasta vasta silloin, kun väkivaltaan syyllistyy ulkomaalainen. Kun väkivaltaan syyllistyy suomalainen, netissä ja kaduillamme on vain humiseva hiljaisuus.

Me emme halua myöntää sen saman vihan dynamiikan asuvan myös meissä. Siksi on turvallisempaa siirtää viha vieraaseen, reagoida siihen ja siten luoda itselleen turvallisuuden tunnetta. Mutta ei se väkivalta vierasta vihaamalla vähene, ei se viha vihaamalla lienny, sillä sinä hetkenä, kun me pohdimme vain rajojen sulkemisia ja kulttuurien eroavaisuuksia, me emme puhu itse asiasta lainkaan.

Mutta se viha asuu meissä ja sen ilmentymää me todistamme jatkuvasti, kun maahanmuuttokriitiikko saapuu paikalle ja lipittää ruumiiden verta:

Puheet siitä, miten terrorismi, maahanmuutto ja islam ovat meille suomalaisille suunnattoman vaarallisia ja että nuo kaikki uhkaavat olemassaolomme, ei ole pelkästään täydellisen virheellistä, se on myös hyvin vaarallista puhetta. Tuo puhe on solvausta kaikkia niitä kohtaan, jotka täällä Suomessa kohtaavat väkivaltaa joka päivä. Paras lääke väkivaltaan, rikollisuuteen ja vihaan on edelleen yksinkertainen ja sitä on kaikki kaikki se, mikä tekee Suomesta Suomen: tasavertainen, tasa-arvoinen hyvinvointiyhteiskunta. Siihen on syynsä, miksi tästä ei kannattaisi tinkiä piiruakaan.

Jos sinä unohdat tämän, hyvä isänmaan toivo, ja vaadit muslimeita leireille, vaadit ihmisten jättämistä hukkumaan Välimerelle ja ehdotat vain rajoja suljettavaksi, et sinä oikeasti halua Suomesta turvallista maata. Ainoa asia, mitä sinä haluat, on saada Suomi valkoiseksi. 

Ja tämä on oikeastaan aika surullista.