Kun rasistit voittivat sittenkin #SuomiEnsin

30.06.2017

Viranomaiset päättivät purkaa 'Suomi Ensin'- psykoosijoukon mielenosoituksen maanantaina 26.6.2017. Ja hyvä niin, sillä kyseisen mielenosoituksen toiminta oli rikos jo itsessään, mutta myös käytännössä:

-"Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen vahvistaa, että Suomi Ensin -leiri puretaan Helsingin Rautatientorilla tänään maanantaina viimeistään kello 18.

Mielenosoituksesta aiheutuu välitöntä vaaraa ihmisten turvallisuudelle. Helsingin poliisin mukaan ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa mielenosoitus.

- Mielenosoittajien epäillään syyllistyneen useisiin ohikulkijoiden pahoinpitelyihin Rautatientorilla. Niitä on tapahtunut toki aiemminkin, mutta nyt viikonloppuna on kolme eri tapausta, jossa mielenosoittajat pahoinpitelivät sivullisia."-

Kyseisen mielenosoituksen tiimoilta on tehty myös valtaisa määrä tappouhkauksia niin poliiseille, suvakeille, muslimeille, tummaihoisille ja käytännössä ihan kaikille ohikulkijoille, jotka kehtasivat edes vilkaista heihin päin.

Poliisi päätti jo aiemmin myös poistaa Rautatieasemalta väärän värisiä ihmisiä, jotka provosoivat läsnäolollaan ja tummalla ihollaan rasisteja. Kyllä, luit aivan oikein:

-"Vetoamalla ohjeistukseen puuttua provokatiiviseen kuvaamiseen ja toteuttamalla tämä nimenomaan ihonvärin perusteella, poliisi antaa vaarallisen esimerkin. Mustien ja ruskeiden ihmisten poistaminen tiloista siksi, että häiriköivät rasistit eivät pahoittaisi mieltään ja käyttäytyisi aggressiivisemmin ei ole yhteiskuntarauhan turvaamista."-

Tämän toimittajan paikalta poistamisen voi suomentaa seuraavasti: toimittaja teki provosoivasti työtään Rautatieasemalla provosoivassa ihonvärissään ja natsit loukaantuivat siitä. Samassa tilanteessa toimineita valkoihoisia toimittajia ei samasta tilasta poistettu lainkaan (sillä valkoinen iho ei taida provosoida yhtä hurjalla tavalla kuin ruskea iho).

Ymmärrän tämän periaatteessa samalla logiikalla kuin ymmärsin Kai Sadinmaan poiston yksinäisestä mielenosoituksestaan liittyen 'isäm maallisten' mielenosoitukseen aiemmin: ihmisen turvallisuus on haluttu turvata. Tuo on periaatteessa tietenkin ymmärrettävää, sillä ihmisten suojaaminen on yksi poliisin perustehtävistä.

Mutta sitä en ymmärrä, että kun tällä tavalla poliisi implikoi väkivallan uhan olevan todellisen, niin miksi sellaiselle väkivallan uhkaa ylläpitävälle taholle edes annetaan lupa olla julkisessa tilassa? Tällä tavalla toimien poliisi antaa väkivallalle mahdollisuuden normalisoitua ja olla osana normaalia kansalaiskeskustelua. Tämä ei ole minusta millään tavalla positiivinen asia. Positiivista toki on se, että edes nyt poliisi selkeästi on tulkinnut lakia niin, että 'Suomi Ensin'- mielenosoitus, joka asettaa sivullisia vaaraan, on poistettava.

Tänään poliisi päätti myös poistaa turvapaikanhakijoiden mielenosoituksen Helsingin Rautatieasemalta. Se provosoi liikaa ja oli muuttumassa turvallisuusriskiksi. Näin kertoo päätöksestä poliisi:

-"Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoisen mukaan [purkamisen] syynä on viimeaikainen levottomuus Rautatientorilla:

"Tämä on turvallisuuteen perustuva ratkaisu", Kopperoinen kertoo."-

Miettikää hetki: 'Suomi Ensin"- leiri on syyllistynyt jatkuviin uhkailuihin, puhtaisiin pahoinpitelyihin ja jatkuvaan häiriökäyttäytymiseen, ei turvapaikanhakijoiden leiri. Ja kuin kirsikkana kakun päällä, huomiseksi on samaan paikkaan suunnitteilla uusnatsien temppukerho. Mutta turvapaikanhakijoiden tulee poistua. Se ruskea iho nyt vain on väärän värinen iho. Se provosoi ja se kiihottaa mieliä. Miettikää, ihmiset, nämä MV:n rampauttamat ihmiskuoret ajoivat turvapaikanhakijoiden mielenosoituksen pois Rautatieasemalta:

Rautatieasemalla tosiaan on ollut levotonta. Siellä natsit potkivat ihmisiä hengiltä ja koko kevään ovat kiusanneet, solvanneet ja hakanneet samassa tilassa muita ohikulkijoita, tavallisia ihmisiä. Ja nyt poistetaan turvapaikanhakijoiden mielenosoitus julkisesta tilasta, sillä rasistit halusivat niin. Näin annetaan julkisen vallan toimesta väkevä viesti: ruskea on väärä väri ja julkisesta tilasta poistaminen on uhrin (rasismin kohteen) oma vika. Aika kiva viesti, eikö vain?

Minun viestini puolestaan on: rasistit, ihmisvihaajat saati natsit eivät kuulu julkiseen tilaan, eikä heidän viestiään tule normalisoida sallimalla vihapuhe siellä. He eivät kuulu sinne nyt, eivät ikinä. Julkinen tila on ihmisiä varten.

Tämä nykyinen Risikon peukuttamisen ja rasismin poliittisen hellimisen ansiosta luotu tilanne vaatisi sen, että ei tehtäisi rasistien haluamalla tavalla, sillä se hyvin yksiselitteisesti normalisoi kiusaajan toiminnan. Mutta nyt he saivat haluamansa nimenomaan luomansa uhan kautta, eivät rauhallisen mielenosoituksensa kautta (jota kesti yli 100 päivää). Nyt rasistit saivat parissa päivässä haluamansa. Siksi annettu viesti on kamala.

Koko jutun juoni on simppeli: rasistien luoman uhan takia julkisesta tilasta poistetaan uhan kohde. Näin kerrotaan, että on turha rauhallisesti osoittaa mieltään, vaan kannattaa luoda uhka, niin kohteesi poistetaan julkisesta tilasta. Mitäs veikkaatte esim. antifasistien tästä tuumivan? Ja kai itsenäisyyspäivänä jo heti tänä vuonna kielletään johdonmukaisesti 612- marssi ja kai nyt kielletään Odinien larppaaminenkin, sillä turvallisuusriskejä on olemassa, eikö vain? Toisaalta: seuraavaksi voisi maahanmuuttajien liikkuminen kaduilla kieltää heidän oman turvallisuutensa takia, eikö vain? Tai miltäs maistuisi rodullistettujen koulun käymisen estäminen, sillä heitä mahdollisesti kiusataan koulussa, eikä heidän hyvinvointiaan kyetä koulussa takaamaan? Eikä niitä turvapaikanhakijoita voi ottaa vastaan lainkaan, sillä heidän olemassaolonsa provosoi rasisteja, eikä yksittäisen turvapaikanhakijan turvallisuutta kyetä takaamaan, joten on vain heidän etunsa mukaista sulkea rajat! Logiikka on aukotonta tässä. 

Oikeasti: tuo poliisin nyt tekemä päätös liittyen 'Oikeus elää'- mielenosoituksen purkuun on mandaatti luoda uhkaa ja se ei ole hyvä mandaatti perusoikeuksien toteutumisen näkökulmasta.

Jari Tervon sanoin:

-"Turkin poliisi kielsi Priden.Se ei voinut taata kulkueen turvallisuutta. Se oli oikeassa. Kun jotkut silti marssivat, poliisi pieksi heidät."-

Meillä tuo piekseminen tehtäisiin Rautatietorilla päivystävien natsien toimesta. Siksi potentiaaliset uhrit saivat lähteä ja rasistit taputtavat käsiään, sillä he voittivat ja opettivat meille oleellisen asian: kun haluat saada jotain aikaiseksi, älä osoita mieltäsi rauhallisesti, vaan uhkaa väkivallalla, riehu ja ole julkinen uhka. Ja näin rasistit määräävät tahdin ja näkökulman.

Minä toivoisin jokaisen suomalaisen ymmärtävän tämän, sillä tämä on kehityskulkua, jossa vähemmistön perusoikeuksia hiljalleen kavennetaan (ja osalle ihmisistä tämä käy, sillä ruskean ihon omaavalla ihmisellä saati muslimilla ei nyt tarvitse samoja oikeuksia ollakaan). On erinomaisen huolestuttavaa, että sellaisessa tilanteessa, jossa ihminen ei itse tekisi mitään väärää, niin hänet voidaan poistaa julkisesta tilasta turvallisuuden nimissä, koska 'Suomi Ensin'- juopporetkue sekä muut junttinatsit provosoituvat hänen läsnäolostaan. Olemme tilanteessa, jossa poliisi ajaa pois ihmiset, joilla on lupa mielenosoitukseen, mutta ei poista samaan tilaan tulleita rasisteja ja muita natsiörveltäjiä, joiden mielenosoitus on suljettu ja joille on annettu porttikielto Rautatietorille.

Minua ei naurata. Ei sitten yhtään. Ei, vaikka pellet voittivatkin. Me tosiaan elämme päivä päivältä yhä enemmän valtiossa nimeltä Turania.

MOT.