Kun miehet olivat miehiä, naiset naisia, ulkomaalaiset neekereitä ja kaikki oli paremmin #SannaUkkola

18.09.2017

 • digitutor, digituutori henkilö, joka opastaa esim. opettajiatietotekniikan käytössä
 • drooni (engl. drone) tav. kauko-ohjattava miehittämätön ilma-alus. Droonit ovat levinneet sotilaskäytöstä mm. tutkimus- ja huvikäyttöön. Niitä nimitetään usein myös lennokeiksi.
 • eläkearmahdus yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien mahdollinen pääsy ennenaikaiselle eläkkeelle, nimityksenä myös "Lex Lindström" työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin mukaan
 • energiasääennuste aurinko- ja tuulienergian käytössä hyödynnettävä sääennuste, joka kertoo paikkakuntakohtaisesti auringonpaisteen ja tuulen kilowattitunteina seuraavan 24 tunnin aikana
 • etähoito, etähoiva, "virtuaalihoito" tietotekniikkaa ja nettiyhteyksiä käyttämällä annettava sairaan- tai vanhustenhoito. Hoitojärjestelmään voidaan kytkeä esim. verenpainemittari, jonka mittaustiedot välittyvät hoitohenkilöstölle.
 • haudutuspata ruokaa hitaasti kypsentävä kattilamainen kodinkone
 • hiilihappokorkki, virvoitusjuomakorkki pulloon kiinnitettävä korkki, jota kääntämällä siitä vapautetaan hiilihappo (ja makuaineneste) pullossa olevaan veteen
 • hirvieläinten näivetystauti hullun lehmän tautia vastaava hirvieläinten aivoja tuhoava sairaus, joka uhkaa levitä Pohjois-Amerikasta myös pohjoismaihin
 • huoneliha (engl. room meat) ihmisistä, jotka istuvat kokouksissa, seminaareissa yms. vain osoittamassa läsnäolollaan niiden tärkeyttä. Käsite on tunnettu satiirisesta elokuvasta In the Loop.
 • hyggeillä (tansk. hygge) oleskella ja viettää aikaa kiireettömästi nautiskellen ja tunnelmoiden, vaikkapa kynttilänvalossa hyvästä ruoasta ja juomasta nauttien
 • hyperloop (tekn.) (engl. loop 'silmukka') kehitteillä oleva erittäin nopea liikennöintiyhteys, jossa alipaineistetussa putkessa liikkuva kapseli kuljettaisi sekä matkustajia että rahtia. Putkesta on käytetty nimeä matkustusputki.
 • hävikkiravintola, hävikkiruokaravintola ravintola, jossa tarjottava ruoka valmistetaan kaupoista yli jääneistä ruoka-aineista.

Nämä ovat sanapoimintoja. Nämä ovat mahdollisia uusia sanoja. Ja nämä ovat vain osa uusien sanapoimintojen listauksesta vuodelta 2016. Tässä on niistä vain murto-osa.

Tässä puolestaan on uusia sanoja, jotka hyväksyttiin vuonna 2017:

 • burkini, emoji, granola, frisbeegolf, hammasraudat, hamppari, heraproteiini, hevi-osasto, höntsätä, ikuisuusprojekti, ilmiöpohjainen, klikkausjournalismi, laastarisuhde, lapsentahtinen, mehustella, nyksä, perseillä, postdoc, raakaruoka, ruutuaika, suppailla, uunijäätelö, vastamainos, versus

Kieli kehittyy, kieli muuttuu. Kieleen tulee uusia sanoja, kielestä katoaa sanoja. Jatkuvasti. Alati. Enkä minä ole kuullut kenenkään loukkaantuneen, huutaneen tai olleen huolissaan tästä hyvinkin normaalista kielen evoluutiosta. Ei, en ole kuullut kenenkään esimerkiksi kutsuvan kielen kehittymistä ja sanojen uusien merkitysten tai uusien sanojen syntymistä 'kirjarovioiksi'.

Kieli kehittyy, sillä maailma kehittyy ja muuttuu. Sanna Ukkola YLE:n toimituksesta on tästä kehityksestä toista mieltä. Sanna Ukkolalta tämä kehitys on mennyt täysin ohitse. Häneltä meni hermot. Ja hän kutsui kielen kehittymistä 'kirjarovioksi':

-"On kyse tietynlaisesta kirjaroviosta, kun lehti alkaa listata kiellettyjä sanoja ja kiellettyjä ilmaisuja. Aamulehti kertoi sunnuntainpääkirjoituksessaansiirtyvänsä sukupuolineutraaleihin titteleihin tasa-arvon nimissä.

Aamulehden toimittajat eivät vastaisuudessa saa käyttää esimerkiksi eduskunnan puhemiehestä hänen oikeaa titteliään vaan Aamulehden keksimää sukupuolineutraalia versiota puheenjohtaja.

Siis vaikka titteli on kirjattu perustuslakiin: se on puhemies, ei puheenjohtaja.

Aamulehden toimittajat joutuvat vastaisuudessa kutsumaan lautamiehiä maallikkotuomareiksi ja palomiehiä pelastajiksi. Orwellin opit ovat syöpyneet tamperelaisjulkaisussa niin syvälle, että edes miesmalli- tai naisurheilija-sanoja ei sovi käyttää, ne kun eivät ole sukupuolineutraaleja.

Herra Jumala sentään (vai pitäisikö sanoa rouva Jumala)! Todellisuudesta ei voi enää tehdä parodiaa, se tekee sen ihan itse."-

Sanna Ukkolan mukaan on siis kirjarovioiden kaltainen ilmiö olla kutsumatta naisia miehiksi. Ja ihan vakavissaan taitaa Sanna Ukkola olla. Enkä minä tajua tätä.

Sillä miten ihmeessä tänään, vuonna 2017 voi kenellekään tulla yllätyksenä, että kieli muuttuu ja että kieli on vielä sopimuksenvarainen asia ja alati muuttuva järjestelmä, joka ei ole kirjoitettu kiveen ja jota ei ole meille annettu esimerkiksi taivaasta valmiina kokonaisuutena, johon ei jumalauta kosketa? Uutta syntyy, nykyiset sanat saavat uutta sisältöä, osaa saa uusia merkityksiä, osa muuttuu kelvottomaksi ja vain katoaa. Miettikää vaikka niin yksinkertaista asiaa kuin televisio ohjelman 'nauhoittaminen'. Kun minä olin nuori, TV- ohjlema tosiaan laitettiin 'nauhalle'. Mutta ei sitä nykyään laiteta nauhalle, sillä VHS kuoli jo, mutta silti tuota sanaa kuulee käytettävän, kun tallennetaan TV- ohjelmia ohjelmatarjoajan palveluun.

Myös sukupuoliroolit elävät ja uusintuvat kielen kautta. Siksi kielen pitää muuttua, kun me opimme tästä maailmasta enemmän. Uskokaa tai älkää, niin kieli on kaikki kaikessa: kieli on avain maailmaan ja kieli on avain muutokseen. Ja muutos on aina kivuliasta ja erityisesti yhteiskunnallinen muutos on sellaista. Kun olisi niin kivaa olla niin kuin ennen. Kun ennen kaikki oli paremmin, miehet olivat miehiä, naiset olivat naisia, laivat puuta, miehet rautaa, ulkomaalaiset neekereitä. Kyllä ennen kaikki vain oli paremmin, eikö vain?

On hyvin helposti havaittavissa, miten meidän kielessämme on edelleen olemassa sanoja ja termejä, jotka ylläpitävät ja uusintavat epätasa-arvoisia rakenteita ja negatiivisia konnotaatioita. Emmekä me tuota tee tarkoituksella, vaan kyse on usein huomaamattomista asioista. Uskokaa tai älkää, niin ihan oikeiden tutkimusten mukaan kieli tosiaan vaikuttaa ajatteluun ja käytettyjen termien sisällöt ja niiden sisältämät arvolataukset ihan oikeasti muovaavat myös sitä, miten maailmaa havainnoidaan ja miten sitä selitetään.

Rautalankaa: sanaan 'mies' päättyvät nimikkeet ja termit yhdistetään miessukupuoleen ja siten sanojen sukupuolittuneisuus vaikuttaa siihen, miten nimikkeen tai termin kantajaan suhtaudutaan. Miettikää, miten usein esimerkiksi naiset politiikassa ovat 'naispoliitikkoja', naiset ehdokkaina johonkin virkaan ovat 'naisehdokkaita' jne. Me varaamme edelleen naisille erilaiset odotukset perustuen vain siihen, että heillä eivät heilu kivekset haarojen välissä, sillä ovathan johtajat miehiä, eikö vain?

Tämä on se syy, miksi kielen muuttumisen kutsuminen 'kirjarovioksi' on maailman muuttumisen estämistä ja pyrkimystä estää se. Tämä on se syy, miksi kielen muuttumisen kutsuminen 'kirjarovioksi' on pyrkimystä ylläpitää syrjiviä rakenteita ja pyrkimystä säilyttää maailma sellaisena kuin se on nyt. Aamulehti pyrki avauksellaan tukemaan muutosta. Muutosta siihen, että asiat ovat asioita, eivät sukupuolia. Ja Aamulehti pyrki tekemään sen juuri sillä oleellisella työkalulla, jolla me maailmaa raamitamme: kielellä.

Ja mitä teki Sanna Ukkola? No, tunki oman kielensä konservatiivisetämiesten hanuriin ja asemoi itsenä änkyräksi, jota muuttuva maailma pelottaa. Sanna Ukkola ei tee journalismia, vaan hän tekee poliittista kampanjaa, duunia oman isminsä eteen. Juuri sitä, mistä muita kritisoi:

Konservatiivinen itsepetos on vaan sitä parempaa itsepetosta. Suomi vuonna 2017 on paikka, jossa osa porukasta kömpi takaisin luolaan asumaan.

MOT.

PS. Sanna Ukkola pohti myös hassutellen, että 'millä nimellä Aamulehti kirjoittaa jatkossa naistutkimuksesta? Eliöseuranta?'. Olipas hassua. 

Voisikohan joku vinkata Sanna Ukkolalle, että 'naistutkimusta' ei enää edes ole olemassa. Ehdotetun 'eliöseurannan' sijaan sitä kutsutaan sillee tylsän loogisesti ihan vaan 'sukupuolentutkimukseksi'. Näin se kieli elää maailman muutoksen mukana, Sanna Ukkola. Haluat eli et.