Kun ihminen on esteettinen haitta #vihapuhe

09.05.2017

-"Ei se ole oikeudenmukaista, että yksi saa jäädä ja toinen joutuu lähtemään. Se on väärin", Erik sanoo."-

Näin kertoi meille Suomi Ensin- aktiivi, kun heidän mielenosoituksensa joudutaan siirtämään muualle. Yynä siirrolle on, että heidän mielenosoituksessaan käyttämällä alueella järjestetään 'Maailma kylässä'- festivaalit.

Tuossa asetelmassa on tietty kieroutunut ironiansa: rasistit joutuvat poistumaan monikulttuurisen festivaalin jaloista. Mutta itse kommentin perusteella voisi ehkä kuvitella heidän ymmärtäneen, miksi turvapaikanhakijat osoittavat mieltään: he ovat oikeutetusti sitä mieltä, että heitä on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti.

Harmi vaan, että tästä ei ole kyse.

Minusta on oikeastaan melko perverssiä, että tuo rasistilauma edelleen asemoidaan jotenkin 'ääripääksi' turvapaikanhakijoiden mielenosoitukselle ja että rasistien mielenosoitus olisi jotenkin symmetrinen vastapuoli suhteessa turvapaikanhakijoihin, jotka osoittavat mieltään. Kyse on asetelmasta 'haluan säilyä hengissä' - 'haluan tappaa'. Miettikää tässä asetelmassa sitä, että Suomi Ensin- ryhmän mielestä heitä kohdellaan epäoikeudenmukaisesti, kun heidät häädetään pois aiemmin sovitun festivaalin tieltä ja se pitäisi nähdä epäoikeudenmukaisempana kuin niiden ihmisten kohtalo, jotka lähetetään takaisin maihin, jotka ovat palautetuille hengenvaarallisia.

Miettikää hetki: rasisti itkemässä epäoikeudenmukaisuutta häädön vuoksi samalla kun sallii itselleen köyden tarjoamisen turvapaikanhakijalle hänen tehdessään itsemurhaa. Tämä on se asetelma. Perusarvot vastaan niiden rikkominen ja niiden halveksunta. Tämä koko asetelma on perverssi.

Ja sitten aikuiset miehet itkevät, kun heidät häädetään festivaalin tieltä. Etuoikeutetun ihmisen tyhjää, omahyväistä valitusta. Ja heille annetaan vielä palstatilaa Suomen suurimassa sanomalehdessä. Minä en käsitä tuota, mutta lehdistön ongelmana on edelleen false balance ja siitä suomalainen media ei tunnu pois oppivan, vaikka kuinka opetetaan. Mutta tämä false balance ylläpitää vihapuhetta asemoimalla vihan ja rasismin normaaliksi kannanotoksi kuin oikeutettuna reaktiona ihmiseen, jonka naama ei miellytä. Siksi kyse ei ole ihan yhdentekevästä asiasta.

Meillä on Suomessa vihapuheen ongelma ja sitä on turha vähätellä. Vaikka kaikki ihmiset eivät sitä harrasta, on vihapuhe omiaan tekemään Suomesta kurjan maan vieraalle ja tämä, hyvät ihmiset, on vain omiaan eristämään ihmisiä tästä yhteiskunnasta. Ja mitä hyvää ihmisen eristymisestä seuraa? Aivan, ei yhtään mitään.

Olemme kuluneiden viikkojen aikana huomanneet, miten Facebook siivoa nykyään tehokkaammin pahinta vihavisvaa pois palvelustaan. Tämän huomaa siitä, miten kyseisten ryhmien aktiivisimmat ovat joutuneet viime aikoina tyytymään pelkkään ihmisten suoraan kiusaamiseen, jota he jossain vaiheessa epähuomiossa kutsuivat isänmaan puolustamiseksi. Ja Laura Huhtasaaren innoittamina tämä koko mölisevä valkoinen roskajoukko ylensi itsenä tulevaisuuden toivoksi. Aikamoista. Vihapuheen ongelma on yksinkertainen: kun sille ei ole kanavaa, se purkautuu meidän kaikkien ihmisten silmille ja kun sille on kanava, se voimistaa ja kasvattaa vihaa, joka jossain vaiheessa realisoituu väkivallaksi. Kuten on jo tapahtunutkin.

Vihapuheen taustana oleva pitkittynyt, yksiuloitteinen, eskapistinen viha on itseään ruokkiva todellisuudesta harhautumisen tila, joka hiljalleen rapauttaa vihaajan moraalin. Vihapuhujan valtaaman vihan rapauttama ihminen ei enää näe muuta kuin vihansa kohteen, eikä tietenkään huomaa omaa vihaansa lainkaan, sillä siitä on tullut niin normaali arjen havainnointia vinouttava tila, jota ei tunnisteta ja josta mainitseminen aiheuttaa vain lisää vihaa (siksi vihan perusteeksi kelpaa myös vastareaktio, jolla vastuu omasta vihasta siirretään itsen ulkopuolelle). Vihasta on tullut vihapuhujan pysyvä olotila, osa normaalia arkipäivää. Se totuttu viha näyttää tältä:

Tuo on vain järkyttävää puhetta, mutta sillä on tarkoituksensa. Tuolla rasistisella vihapuheella pyritään ylläpitämään oman ryhmän vallan tunnetta sekä tuolla vihapuheella pyritään tukemaan niiden ryhmien etuja ja valtahierarkioita, jotka tuota puhetta tukevat ja pyrkivät omalta osaltaan ylläpitämään. Hyvin yksinkertaista. Tuo kuvien vihapuhe on oire siitä, että valtasuhteet ovat muuttuneet uhatuiksi ja että tilaan on tullut ihminen, joka ei turvapaikanhakijanakaan suostu tyytymään sullottavaksi lokeroon saati suostu näyttelemään vain sitä roolia, joka hänelle on varattu. Tuon vihapuheen pyrkimyksenä on tukahduttaa ja jopa kyseenalaistaa itseään alemmaksi olennoksi määriteltyjen ihmisten oikeutettuja pyrkimyksiä tasa-arvoon ja tasavertaiseen kohteluun, vaan tässä tarinassa tasavertaisuus on uhka etuoikeutetun hegemonialle. Tuolla vihapuheella vahvistetaan omaa identiteettiä ja luodaan vallan sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja pyritään luomaan tunne, että joukkopsykoosi on oikeasti ihan iloinen tila. Vihapuhe ei siis ole sattumaa, vaan sille on syynsä.

Siihen on siis syynsä, miksi ongelmiin pitäisi reagoida ennen kuin ne muuttuvat peruuttamattoman pahoiksi. Vihapuheeseen pitäisi olla nollatoleranssi, vihapuheeseen ja rasimiin pitäisi jokaisen reagoida välittömästi, poliitikkojen pitäisi tuomita vihapuhe, poliitikkojen ei pidä helliä ja vaalia rasisteja ja käydä näyttämässä peukkuja heidän mielenosoituksissaan. Meidän pitäisi sanoa selkeästi, että rasismi ei synny siitä, että kadulla kulkee musta mies vaikka Jussi Halla-ahon mielestä vääränlainen ihminen on esteettinen haitta ja tämän puheen haastamattomuus on vain omiaan normalisoimaan vihapuhetta. Elämme nykyään maassa, jossa ihmisten kutsuminen esteettiseksi haitaksi on ihan ok.

-"Kyse ei ole pelkästään esteettisestä haitasta oman kylän raitilla, vaan kyllä ihmiset näkevät, että tässä kyse on kansakunnallisesta ongelmasta ja kansantaloudellisesta ongelmasta."- (Jussi Halla-aho)

Ei ole siis ihme, että vihapuhe on uusi normaali. Sen ylläpito on helppoa ja halpaa ja se osaltaan varmistaa, että perusarvotkin voidaan kokea vain yhdeksi mielipiteeksi ja perustuslain kunnioittaminen on tässä uudessa, uljaassa maailmassa vain perustuslakifundamentalismia. Olemme saaneet sen, mitä on tilattukin. Jytky tuli.

Moraalin skaalaamme venytetään ja vihaa normalisoidaan. Minä en voi olla pohtimatta, että eikö osa suomalaisista todella huomaa, mitä täällä oikein tapahtuu?

MOT.