Kuinka monta halla-aholaista tarvitaan vaihtamaan lamppu?

22.08.2017

-"ITÄ-UUDENMAAN poliisille tehdyn rikosilmoituksen mukaan Vantaan Vapaalassa puukotettiin sunnuntai-iltana maahanmuuttajataustaista nuortamiestä.

Rikosilmoituksen mukaan vuonna 1997 syntynyttä uhria oli lähestynyt kaksi miestä, joista toinen vaikutti kantasuomalaiselta, toinen vaikutti puheen perusteella virolaistaustaiselta. Miehet kyselivät uhrin mukaan, onko tämä muslimi. Sen jälkeen toinen miehistä oli lyönyt uhria puukolla.

Uhri oli päässyt kertomansa mukaan pakenemaan paikalta. Paikalle kutsutut ensihoitajat totesivat miehen saaneen pintanaarmuja. Mies ei tarvinnut sairaalahoitoa.Poliisi ei ole tavoittanut epäiltyjä tekijöitä. Heitä etsittiin sunnuntai-iltana neljän poliisipartion voimin.

Rikoskomisario Markku Heleniuksen mukaan tekoa tutkitaan törkeän pahoinpitelyn yrityksenä. Poliisin mukaan se täyttäisi rasistisen rikoksen tunnusmerkit. Teko tapahtui Pähkinäpolulla."-

Tämä tapahtui täällä Pähkinärinteessä. Me asumme täällä: minä, kaksi pientä poikaani ja vaimoni. Tämä on rauhallinen, leppoisa paikka elää ja olla.

Ja sitten joku keksii, että vastaan tuleva muslimioletettu ansaitsee puukosta. Ja miksi? Vain siksi, että hän on mahdollisesti muslimi.

Täällä asuu suomalaisia, virolaisia, muslimeita, ruotsalaisia ja kaltaisiani varsinaissuomalaisia ja paljon muita. Täällä asuu alkoholisteja, päihdeongelmaisia, työttömiä, työläisiä, eläkeläisiä, nuoria, lapsia, kaikkea ja kaikkia mahdollisia ihmisiä. Taloyhtiössäni on laitettu ihmisiä palasiksi moottorisahalla, tällä alueella on raiskattu, täällä on tehty ryöstöjä, täällä on ihmisiä hakattu rappukäytäviin. Mutta kaikki nämä tapahtumat ovat harvinaisia, marginaalissa, satunnaisia ja käytännössä aina ihan kantasuomalaisen tekeminä. Eikä noissa teoissa ole mitään ihmeellistä, ihminen on ihminen. Normaalisti täällä on niin rauhallista, että tuntuu kuin asuisi maaseudulla ilman naapureita.

Mutta ihmisen puukottamisen yritys tuossa ihan naapurissa vetää sanattomaksi. Sillä samaan aikaan luen uutisista, miten Porissa pahoinpideltiin sairaalakuntoon kirkkoon matkalla ollut maahanmuuttaja, Paraisilla hyökättiin pitseriaan, Kauhavalla ammuttiin turvapaikanhakijaa ohi ajavasta autosta ja sitten näen ehdotuksia siitä, miten pitää lähteä jollekin mystiselle kostoretkelle:

Miettikää: kostoisku kaikkia maahanmuuttajia vastaan. Miettikää uudelleen: kosto kaikkia maahanmuuttajia vastaan ja erityisesti naisia ja lapsia vastaan.

Minulle on jäänyt epäselväksi sen logiikan oikeutus, jolla perustellaan muutaman maahanmuuttajan väkivallan teon liittyvän millään tavalla maahanmuuttajiin yleensä, saati selittävän heidän tulevaa käyttäytymistään. Jos minä lyön naapuriani vasaralla päähän, onko silloin oikeutettua lyödä kaikkia vantaalaisia miehiä myös vasaralla päähän? Jos yksi vantaalainen lyö vasaralla päähän, ovatko kaikki vantaalaiset vasaraterroristeja?

No, eivät tietenkään ole, mutta juuri näin yksinkertaista on rasistien logiikka, kiitos Jussi Halla-ahon vuosia kestäneen vihan demagogian. Ihminen todella on altis propagandalle, kun se sopii omiin tarkoitusperiin ja ruokkii sopivasti omia pelkojaan. Kyllä minäkin pelkäsin mörköjä, mutta sitten minä kasvoin aikuiseksi.

Tämä havaittu harhaisuus elää vahvana myös HS:n uutisen kommenteissa. Ei mennyt kuin hetki, kun joku jo epäili huijausta:

Tämä on sairasta. Tältä näyttää, kun pahuus projisoidaan vieraaseen, muslimiin ja se pahuus on varattu vieraalle, ei omilleen, ei itsensä kaltaisille. 

Ja tämä projisointi johtaa vain erotteluun, kognitiiviseen dissonanssiin, vihaan ja mikä surullisinta, niin siihen, että vihan tarinoiden kohteet, ihan tavalliset ihmiset joutuvat elämään pelossa meidän keskellämme:

Me varaamme juuri nyt julkisessa keskustelussa täysin eri roolit ihmisille perustuen heidän etniseen taustaansa tai heidän oletettuun etnisyyteensä. Tämä ero on helppo havainnollistaa lukemalla seuraava uutinen:

-"Helsingin Uutisten tietojen mukaan eräässä suomalaisessa vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakija kehui osaavansa rakentaa autopommin. Mies myös levitti muille asukkaille islamistista propagandaa ja jakoi tietoa islamistien verkkosivuista."-

Miettikääpä tätä. Miettikää sitä, että tämä koetaan ihan oikeaksi ongelmaksi.

Ja kyllä: vihamielinen propaganda on huono asia, sillä se hiljalleen valmistaa kohteensa/uhrinsa väkivallalle.

Mutta miettikää sitä, jos uutinen muutetaan seuraavaan muotoon:

-"Helsingin Uutisten tietojen mukaan eräässä suomalaisessa puoluetoimistossa puolueen puheenjohtaja puhui ampuvansa homoa päähän. Mies myös levitti muille puolueen jäsenille äärioikeistolaista propagandaa ja jakoi tietoja äärioikeistolaisista verkkosivuista."-

Miksi meillä kutsutaan tuota? No, sananvapaudeksi (vain valkoiselle), oikeutetuksi puheeksi, validiksi kannanotoksi.

Oleellinen kysymys nykyisen keskustelukulttuurin luomassa ilmapiirissä on simppeli: mikä saa ihmiset uskomaan, että oikeistolainen maahanmuuttovastainen propaganda ja kroonistunut vihapuhe suvakkien raiskaamisista lähtien EI aiheuttaisi loppujen lopuksi väkivallan tekoja?

Aivan. Siihen on syynsä, miksi kaikelle vihapuheelle ja vihanlietsonnalle tulee olla nollatoleranssi. Ei se valkoinen iho tee immuuniksi vihapuheelle. Se johtaa vain väkivaltaan. Kuten me nyt olemme nähneet.

Loppuun vitsi, joka omalla surullisella tavallaan alleviivaa rasistien hulluutta:

-"Kuinka monta halla-aholaista tarvitaan vaihtamaan palanut lamppu?

150. Yksi vaihtaa lampun ja loput miettii, onko Osram muslimi."-

Ei mitään lisättävää.