Kiemunki & Janitskin, isänmaallisen bluffin anatomia

30.01.2017


Timo Soini kertoi jo viime eduskuntavaalien yhteydessä, mistä 'Alternative Facts'- maailmassa on loppujen lopuksi kyse.

Voisi ehkä sanoa Timo Soinin olleen näkijän. Hän ei pelkästään tiennyt, miten tosiasiat tulevat hämärtymään, vaan hän teki itse työtä sen eteen.

Tämä nykyinen populismi on periaatteessa hyvin yksinkertainen asia:

-"Oikeistopopulismi vahvistaa ihmisen perustelemattomia pelkoja ja lupaa, että tiettyyn etniseen ryhmään kuuluminen on ainoa asia, joka häneltä vaaditaan.

Populismi on siis yhteisön rakentamista pelkän epävarmuuden kokemuksen ympärille: sinä keski-ikäinen valkoinen, jolla on tunne, että elämäntapasi on uhattu, meidän keskuudessamme kokemuksesi maailmasta hyväksytään tosiasiana. Tätä kokemusta vahvistetaan omalla mediatuotannolla, huhuilla, juoruilla ja niin edelleen: maahanmuutto tosiaan tuhoaa Suomen.

Maailma rakennetaan erilaisilla mediatyökaluilla vastaamaan epävarmuuden kokemusta, kokemukselle etsitään helpoimmat ja haavoittuvimmat syntipukit. Näin syntyvät feikkiuutiset."- (Veikka Lahtinen)

Kun sitä paljon puhuttua (raiskaus)tsunamia ei tullutkaan, tarvitaan tarinoita luomaan illuusiota siitä, että jotain pahaa on tapahtunut, sillä muuten kognitiivinen dissonanssi repisi populistin mielen hajalle. Kun pohditte rasistisen mölyn tarkoitusta, niin se on juuri tämä: keksiä tarinoita, oikeuttaa mielipide todellisena argumenttina todellisuuden tilasta, glorifioida pelko ja näin todellisuus muokataan halutun kaltaiseksi ja sen oikeutus syntyy mielipiteen ensisijaistamisesta. Miielipide on faktaa tehokkaampaa, sillä faktan voi kumota, mielipidettä ei voi kumota (sillä se on just sinun, eikä se voi olla väärä).

Ja kun te pohditte rasistisen mölyn ja kroonisen bluffin alkulähteitä, niin tiedätte kyllä, minne katsoa.

MV on nimittäin Suomen pääasiallinen vihaviemäri, joka vääntää mustan valkoiseksi ja kritiikin vihapuheeksi ja rasismiksi suomalaisia kohtaan. Järjellä ei tuossa viemärissä ole ollut muuta kuin vitsin rooli jo vuosia. MV:n tarkoitus on yksinkertainen: luoda ja ylläpitää rasistista, maahanmuuttovastaista narratiivia faktoista välittämättä. MV:llä on käytössään wanhat rasistisen propagandan työkalut: liittää oikeisiin tapahtumiin valheellisia kärjistyksiä ja sopiva annos muodikasta trumputtelua eli maahanmuuttokriittistä islaminhoa sekä luonnollisesti suvakkihuorien raiskaustarinointia, niin rasistinen kansanosa uskoo kritiikittä kaiken - ja 'Alternative Facts' on valmista kierrätettäväksi.

Vaihtoehtoisten faktojen maailma on aina väistämättä riidanhaluinen ja konflikteille altis luvatessaan kaikille kaikkea, joita se ei pysty kuitenkaan lunastamaan. Tämä on erityisesti oikeistolaisen, isänmaallisen populismin luonne, eikä tämä ole sinällään mikään yllätys, sillä valehtelijat valehtelevat niin itselleen kuin muillekin, eikä valehtelija ikinä myönnä itse valehdelleensa. Ja kun kaikki valehtevat, johtaa se väistämättä tilanteisiin, jossa Terhi Kiemunki kieltää itsensä - ja Ilja Janitskin ei moista petturuutta sulata:

Tässä on tietty ironia: valehtelijaan ja tuomion saaneeseen rasistiin ei voinutkaan luottaa ja petetyksi on tullut toinen rikollinen, jonka syyterepertuaari viharikoksineen on vielä Terhi Kiemunkiakin suurempi. Tästä tappelusta tulee jostain syystä mieleeni Matti Nykäsen sekä Mervi Tapolan vanhat taistelut. En tiedä miksi, mutta jotain samaa näissä on.

Terhi Kiemungin lojaliteettirikos tuntuu oikeasti painavan hurjasti vaihtoehtotodellisuuden ihmisten sydämiä ja todellisuus selvästi ahdistaa:

Totuus on luonnollisesti jotain ihan muuta Kiemungin kohdalla. Ohessa muutamia lainauksia hänen kirjoituksistaan kyseisellä MV- foorumilla:

Kuva: Jussi Korhonen, Isän Pikajuna- blogi

Pylly se tuntuu Kiemunkia kiinnostavan ja kakkajutut myös. Periaatteessa toki ymmärrän, että Terhi Kiemunki haluaa kieltää primitiivireaktiona ja kieltää, ettei oikeastaan tiedä mitään koko sivustosta, mutta onhan valehtelu nyt hieman rumaa. Ainakin täällä aikuisten maailmassa.

Uskon toki vilpittömästi, että Terhi Kiemunki ei edes koe valehtelevansa. Kyseessähän on vain hänen mielipiteensä ja sehän ei voi olla väärä, joten hän kokee olevansa oikeassa ja oikeassa olemiseen kohdistuva kritiikki onkin sitten ajojahtia, vihapuhetta ja vainoa, sillä mielipide on oikea, eikä kenelläkään ole oikeutta ottaa sitä pois. Näin niitä asioita vaan koetaan ja uhriutumiselle löytyy aina oikeutus. Raskas on kyllä populistin polku, kun koko ajan pitää keksiä uutta bluffia, uutta valhetta, jotta nationalismin narratiivi pysyisi eheänä.

Ja loppujen lopuksi tästä on kyse: sinivalkoisesta valheesta, joka pettää aina. On kyse nationalistisesta populismista, jonka pyrkimys on saada oikeutus heittää muslimit maasta ulos, laittaa homot kaappiin ja sulloa naiset takaisin keittiöön. Tästä on isossa kuvassa kyse. Ja sama ilmiö näkyy kaikkialla trumputtelusta lähtien läpi koko Euroopan.

On historiallinen fakta, että nationalismi valehtelee aina ja nationalismi pettää aina lupauksensa. Se on tehnyt aina niin ja se tulee sen tekemään nytkin. He antavat lupauksen, jota eivät voi pitää. MV, Ilja Janitskin ja Terhi Kiemunki ovat omalla tavallaan kuin läpileikkaus nykyisen nationalismin petoksesta. Nykyinen nationalismi on identtinen perussuomalaisen bluffin kanssa, joka paljastuu siinä kohdassa, kun lupauksia tulisi realisoida ja toteuttaa. Ottaessaan mukaan ihmisiä, joista osa vastustaa globalisaatiota, osa vastustaa vapaakauppasopimuksia, osa vastustaa EU:ta, osa vastustaa mustaa miestä, osa vastustaa muslimia ja osa vastustaa vain kaikkea inhimillistä ja älykästä, luodaan sellainen cocktail, jossa jokainen uskoo saavansa voiton hetkellä juuri sen omansa, niin siinä sekametelissä loppujen vain tapellaan keskenään ja valehdellaan. Tässä on nationalismin petoksen ydin: he tarjoavat vain identiteetin, jonka perusteella määritellä oma ryhmänsä ja jonka perusteella torjua vieras, mutta he eivät kerro, miten tehdä sitä pragmaattista politiikkaa ja miten tehdä niitä tekoja, joilla tämä yhteiskunta toimisi mahdollisimman hyvin.

Nationalismi laittaa keskiöön itsensä, nostaa omat halunsa ja pelkonsa ensijaisiksi käsiteltäviksi asioiksi kuin pikkulapset ja se vaatii muita kunnioittamaan niitä. Ehdoitta. Eikä se suvaitse muita. Nuo petettävät lupaukset eivät liity oman kulttuurin saati yhteiskunnan ylläpitoon saati kehittämiseen, vaan ne liittyvät ensisijaisesti muiden kieltämiseen ja eroon perustuvaan identiteettiin, jota voimistetaan ja koulukiusaajan metodeilla väellä ja voimalla huutamalla: "Et saa olla olemassa, meitä pelottaa, me haluamme rajat kiinni!".

Mutta minä olen olemassa. Me olemme olemassa. Ja meitä on monta. Ettekä te valehtelevat nationalistit voi sille mitään. Ja teitä sietääkin pelottaa, sillä minä ja minun kaltaiseni näkevät lävitsenne, paljastavat teidät ja puolustavat maailmaa, jossa me olemme kaikki tasavertaisia ja tasa-arvoisia riippumatta ihonväristä, uskonnosta tai peniksestä tai siitä, ettei sitä penistä boksereiden lahkeista roiku.

Me elämme koko ihmiskunnan historian parasta aikaa miltei kaikilla mahdollisilla mittareilla mitattuna: me elämme pidempään, me sodimme vähemmän, meillä on ensimmäistä kertaa enemmän demokratioita kuin diktatuureja, me emme ole enää edes niin köyhiä. Voisi sanoa, että me ihmiset olemme jotain osanneet tehdä oikein tässä maailmassa. Me osaamme tehdä oikein myös huomenna. Älkää unohtako tätä, hyvät ihmiset. Ja meidän tulee edelleen tarjota ihan oikeita vaihtoehtoja. Vihan isänmaallisuus ei niitä tarjoa, se rikkoo aina lupauksensa, eikä se kykene muuhun kuin valehteluun.

Ja tuosta valehtelusta ja vaihtoehtoisesta nationalismin todellisuudesta mitä mainioin läpileikkaus on Terhi Kiemungin ja Ilja Janitskinin ryppy isänmaallisessa rakkaudessaan.

Eikä se valehtelu lopu. Ei edes se itselle valehtelu, vaikka kiinni on jo jääty:

Tällaista se on se elämä isänmaallisen maailmassa. Valheita, jatkuvaa epäilystä ja siihen päälle aimo annos itsepetosta. Kun väärässä ei vain voi olla, kun jokainen mielipide on argumentti, jota ei voi kyseenalaistaa, sillä mielipiteesi ei voi olla väärä, sillä sehän on oma mielipiteesi.

Isänmaallinen hybris. Se on tämän taudin nimi.

Sen puolesta taistellaan, tehdään työtä ja otetaan iskuja vastaan. Painetaan oman aatteen puolesta loppuun asti. 

Eikä millään muulla ole mitään merkitystä. Paitsi Audin takapenkillä. Mutta se onkin sitten taas ihan eri tarinansa ja se vaatii taas ihan uudet valheet kerrottavaksi.

Näin niitä asioita vaan koetaan.

MOT.