Hallituksen tuore linjaus: "Kätilöt pois synnytyksestä - kohti uutta synnytyskokemusta" #SOTE

28.07.2017

Tuoreen uutisen mukaan kätilöt eivät enää syksystä 2017 eteenpäin auta äitejä synnytyksissä.

Tuore tiedote asiasta:

-"Suomen hallitus on tuoreessa linjauksessaan osana sote- uudistusta päättänyt, että 19.10. alkaen kätilöt Suomen sairaaloissa eivät enää osallistu synnytyksiin, vaan keskittyvät palvelemaan asiakkaita entistä paremmin. 

Kyse on oleelliseen keskittymisestä ja loppuasiakkaan näkökulmasta palvelua tehostavasta toimenpiteestä, joka parantaa nykyistä synnytyskonseptia huomattavasti. Enää ei puhuta myöskään synnytysosastoista, vaan synnytysasemista."-

Tämä tiedote laitettiin alun perin liikkeelle jo viikko sitten, mutta sitä luultiin ensin aprillipilaksi. Tiedotus on herättänyt ihmetystä sosiaalisessa mediassa, ja herättänyt myös aitoa huolta synnytysten onnistumisesta jatkossa.

Millaista asiakaspalvelua synnyttäville äideille oikein tarjotaan 19.10. lähtien, pääministeri Juha Sipilä?

"No jatkossa kätilöitä on synnytystapahtumassa aina kaksi. He liikkuvat pareittain ja kiertävät synnytyssalissa julkisuudessa esitetyn prosessikaavion mukaisesti.

Kun aiemmin yksittäinen kätilö on lähinnä toiminut pelkästään synnytyssalissa avustaen äitiä synnytyksessä, niin jatkossa he kohtaavat yhdessä osastolla kiertäen satoja ihmisiä yhden vuoron aikana aiemman muutaman synnyttäjän sijaan. Kyllä tässä ihan huikeasta kehityksestä on kyse."

Miten parantunut palvelu näkyy asiakkaalle eli synnyttävälle äidille?

"Kun itse synnytykseen osallistuminen jää kätilöltä pois, on kätilöllä enemmän aikaa asiakaspalvelulle ja asiakkaiden kohtaamiselle. Kätilöt esimerkiksi ohjaavat synnyttäjän perheenjäsenet oikeaan paikkaan synnytyssaliin ja opastavat synnytysohjeiden läpikäynnissä.

Tällä tavalla synnytyksen suorittava henkilö saa kokemuksestaan enemmän irti, kun voi ohjeiden avulla keskittyä itse synnytykseen ja tilanteesta nauttimiseen. Meidän pitää myös muistaa, että kyllä äiti on omien synnytystensä paras asiantuntija ja nykyinen kätilövetoinen konsepti vie äideiltä oman kokemuksen omistajuuden lisäksi synnyttäjän omaa asiantuntijuutta pois. Eihän sitä äidit ennenkään kätilöitä kaivanneet!"

Hallitus on siis vakuuttunut, että asiakkaat ottavat muutokset vastaan hyvillä mielin?

"Kyllä asiakkaan tulee olla synnytysasemilla toiminnan keskiössä ja kyllä asiakaskokemus paranee huomattavasti, kun ihmiset saavat itse osallistua ja omistaa synnytyksensä. Kyllä synnyttäjäkin nauttii tilanteesta enemmän, kun tietää kokemuksen olevan koko perheen kanssa yhteinen ja jaettu. Elämyksellisyyshän on tätä päivää ja vanha konsepti ei oikein tukenut kokemuksen omistajuutta, osallistumista ja jaettua kokemusta."

Onko lääkäri sentään mukana synnytyksessä?

"Ei heitä enää tarvita, sillä modernit synnytysasemat varustetaan kuvallisilla ohjeilla, jos jotain tarvitsee ommella ja parsia kasaan. Tämä on myös osa sitä uutta kokonaisvaltaisemman asiakaskokemuksen omistajuuden kehityspakettia, jonka osana kätilökonsepti muutetaan enemmän asiakaspalvelua tukevaksi, yhä enemmän kokemusten tarjontaan tähtääväksi sekä synnytyskokemuksen omistajuutta tukevaksi.

Lääkärit tulevat jatkossa yhä enemmän palvelemaan asiakkaita asiakkaiden kotona, ei niinkään synnytysasemilla. Kun perhe on synnyttämässä ja saamassa uusia kokemuksia, niin asiakas voi tehdä palveluvarauksen ja siis valita, haluaako lääkärin synnytyskokemuksen aikana esimerkiksi leikkaavan perheen nurmikon, siivoavan, hoitavan perheen postit tiistaisin, ulkoiluttavan koiraa tai vaikka pesevän pyykkiä. Tämä valinta voidaan tehdä synnytyslaitokselle tulon yhteydessä kännykällä tai synnytysosaston ulkopuolella olevasta automaatista.

Nämä automaatit valmistuvat vuonna 2021. Tai ehkä 2023. Ehkä myöhemmin, tilanne elää, mutta ne tulevat olemaan fantastiset automaatit, ne tulevat olemaan upeimmat automaatit, joita Suomessa on nähty."

Miksi synnytysosastojen toimintaan tehdään näin suuria muutoksia, herra Sipilä?

"Hallitusohjelma lähtee siitä, että enää ei puhuta synnytysosastoista, vaan synnytysasemista. Se kuvaa ajatusta, että matkalla siinä synnytyksessä ollaan ja uuteen tilanteeseen siirtymässä. Se kuvaa synnytystä aktiivisena tilana, jossa kokemuksen omistajuuden tunnetta tuetaan tarjoamalle em. siirtymälle häiriötön tila, siis asema, lähtö- ja paluupaikka. Synnytys on hyvin filosofinen tila.

Synnytys on koko perheen iloinen kokemus ja hallituksessa haluamme tehdä kaikkemme, että tämä hallituksen perhepoliittisen kehitysohjelman syömähammas saadaan implementoitua mahdollisimman pian ja mahdollisimman tehokkaasti. Kyllä tässä kansakunnan kokonaisetua ollaan mietitty."

Miten palveluvaraus tehdään, jos kaikilla ei ole puhelimessa vaadittavaa applikaatiota ja synnytyslaitoksella ei ole vielä automaattia?

"Useimmilta synnytysasemilta löytyvät kyllä karkkiautomaatit jo."

Uusi synnytysprosessi on osa suurempaa palveluiden kokonaisuudistusta:

"Kyllä Talvivaarastakin vielä hyvä tulee ja suomalaisten pitää nyt vaan luottaa hallitukseensa, joka noudattaa kaikkia Raamatun kymmentä käskyä. Erityisesti sitä kahdeksatta", sanoo Juha Sipilä painokkaasti haastattelun lopuksi.

Let's Make Finland Great Again.