Alpakat, lapset ja halla-aholainen banaali projektio #612

06.12.2017

Tänään oli Suomen itsenäisyyspäivä. Suomi täytti 100 vuotta.

100 vuotta ja natsit marssivat kaduillamme. Puistattaa. Etsin siksi Irja Askolan sanat itsenäisyyteen liittyen parin vuoden takaa.

Nämä sanat liikuttavat minua:

Itsenäisyyspäivä juhlistaa ja kyselyttää.

Me kiitämme heistä, jotka taistelivat meille itsenäisyyden ja samalla häpeämme sitä, miten olemme vaienneet miesten särkymisen tuskasta ja naisten taakoista.

Jumala, siunaa hellin katsein heitä, jotka sotaorpoina, sotamorsiamenina tai sodan jälkimaininkien lapsipelokkaina, rakensivat meille tulevaisuutta.

Jumala, luo itsenäisyyspäiväämme kiinnostus toinen toistemme kertomuksiin. Jumala, luo keskellemme suvaitsevuus ja mykkyydenkin kunnioitus.

Jumala, luo meihin luottamus, avoimen vieraanvaraisuuden uskallus.

Näissä sanoissa piilee suuri viisaus (vaikka ei Jumalaan uskoisikaan). Ja näissä sanoissa ilmenee se maailma, jonka Suomen 100-vuotispäivänä historiantajuton ja falski 612- marssi on viestiltään valmis kieltämään.

Minä en ymmärrä, miten kaduillamme voi kulkea joukko, joka vihaa vierasta, vihaa erilaista, jotka eivät he halua 'uskallusta avoimeen vieraanvaraisuuteen', vaan he haluavat itselleen vieraan kokonaan ulos maastamme. Koko marssi on ollut aiemmin ja on edelleen pelkkä markkinointitemppu. Koko 612- marssi on järjestäjiensä pyrkimystä salonkikelpoistaa suomalainen natsismi ja luoda sille positiivista kuvastoa. Marssin tarkoitus on luoda kuvaa, että väkivaltaan taipuvaiset Vastarintaliikkeen jäsenet sekä isänmaallisuuden eetoksen varjossa marssivat, rasismia kannattavat poliitikot sekä polttopulloja heittelevät 'maahanmuuttokriitikot' eivät olisikaan mitään 'pahiksia', vaan pelkästään toimittajienkin epähuomiossa kansallismielisiksi kutsumia, hyveellisiä miehiä, jotka vain ovat huolissaan Suomen tulevaisuudesta. Ja siksi väkivaltafantasiat. Siksi krooninen maahanmuuttovihamielisyys. Siksi suomalaisten naisten raiskaustoiveet. Siksi ihmisten leirittämisen kaipuu. Ja tämä kaikki on vain hyväksyttävä, sillä ihmiset ovat vain huolissaan.

Todellisuudessa tuolla 612- marssilla ei ole mitään tekemistä isänmaallisuuden kanssa. 612- marssin järjestäjien ideana on vain ja ainoastaan luoda positiivista kuvaa poliittisista pyrkimyksistä, jonka kannattajat haluavat etnisesti puhdasta Suomea, jossa mahtivalkoinen mies pitää valtaa, yhteiskunta on hierarkkisesti jaoteltu, vähemmistöt joutavat pysymään kaapissa ja naisen paikka on keittiössä. Tuossa marssissa ei ole mitään isänmaallista. Nuo 612- marssit eivät ole mitään kansallismielisiä, joissa kaivataan suomalaisuuden kunnioittamista. Marssin järjestäjät ovat äärioikeistolaisia. He ovat natseja. He kaipaavat vallankumousta ja meidän tavallisten ihmisten pitäisi vain olla hiljaa. He tarkoituksella leikkivät meidän suomalaisten tunteilla ja häpäisevät meillä tärkeitä paikkoja. Ja minusta se on vain rumaa ja irvokasta.

Tänä vuonna 612- marssi sai ansaitsematonta huomiota, kun Töölön torille oltiin puuhailemassa lasten tapahtumaa, joka joutui väistymään.

Lasten tapahtuma sai väistyä, sillä poliisin mukaan tapahtuman turvallisuutta ei olisi kyetty takaamaan. Ja silti tämä marssi saa luvan, vaikka luulisi jonkun kellon soivan, kun julkisessa tilassa on tapahtuma, joka on liian vaarallinen ja luulisi tämän jo osoittavan, miten miten natsimarssi ei voi olla sallittua julkisessa tilassa.

Mutta natseilu nyt vaan on niin siististi cool Suomessa vuonna 2017, että lapset ja alpakat saavat väistyä, mokomat ääripäät ja siksi Suomi häätää nuo salaliiton välikappaleiksikin väitetyt luontokappaleet pois, jotta esimerkiksi kielletty natsijärjestökin saa marssia rauhassa:

Sinnikkäästi jaksoivat kuitenkin nuo vallankumousta ja mahtivalkoista Suomea kaipaavat isänmaalliset väittää, että 612-soihtukulkueella ei ole mitään tekemistä uusnatsien kanssa. He jaksavat uskotella, miten marssi on vain isänmaallisten ihmisten tapa kiittää ja kunnioittaa Suomen itsenäisyyttä. Sinnikkäästi, mutta täysin turhaan, sillä kuten aiempina vuosinakin, niin myös tänä vuonna 612- kulkueen natsiagenda oli hyvin, hyvin selkeä:

Muistakaa, että tämä 612- marssi on natsien kehittämä, natsien aloittama, natsien mainoskampanja, jossa promotaan mahtivalkoista Suomea, joka tehdään vaikka väkivalloin. Tämä marssi on väkivallan mainosmarssi, joka synnyttää liian pitkälle mentyään aina väkivaltaa, sillä loppujen lopuksi se perustuu siihen.

Kaikesta huolimatta esimerkiksi Jussi Halla-aho ylläpiti virallista 612- tarinaa yllä ja vahvisti omalta osaltaan myös salaliittoteoriaa 'suvaitsevaisten alpakkasabotaasista':

'Alpakkaväki'. Minun on vaikeaa pidättää nauruani. Myös tasavallan presidentiksi pyrkivä perussuomalaisten Laura Huhtasaari kehui omassa vaalitilaisuudessaan äärioikeistolaista 612-kulkuetta "hienoksi tapahtumaksi".

Perussuomalaisten oma julkaisu 'Suomen Uutiset' meni vielä Jussi Halla-ahoakin pidemmälle ja se puhuu 'militantista suvaitsevaistosta', joka suunnitteli alpakkatarinan vain kiusatakseen persuja ja muita pseudoisänmaallisia junttinatseja:

Miettikää: nämä ihan oikeasti uskovat puolueen puheenjohtajaa myöten siihen, että alpakat olivat 'militanttien' suvaitsevaisten suunnitelma.

Miettikää: nämä samat tyypit vaativat asiallista ja asioissa pysyvää keskustelua (eli heidän vainoharhojensa ja pelkojensa loputonta vatvomista ja niiden hyväksymistä ilman mitään kritiikkiä). Eskapismi elää lujassa näissä.

Miettikää: näin tiukassa on Persulandiassa halu ja vimma valkopestä natsien mainosmarssia joksikin sellaiseksi, mitä se ei ole. Onhan se tuossa kroonistuneen bluffin tarinassa toki ikävää, että heti leimataan natsiksi, kun vähän huutelee 'sieg heil' ja kaipaa valkoista vallankumousta Suomeen ja kulkee kaduillamme julistamassa aatettaan avoimesti. Onhan se inhaa, että se huomataan ja siitä saa kritiikkiä. Onhan se pakko kai sitten pyrkiä valehtelemaan joksikin kivaksi ja nätiksi, vaikka isänmaallisuudeksi, mutta ei tuossa ole kyse mistään muusta kuin poliittisesta paskapuheesta. 

Kuten tässäkin tapauksessa alpakkateorioineen päivineen nähtiin, niin jokseenkin kuvaavaa ja oireellista tuolle halla-aholaiselle ajattelulle on, että se ei oikeastaan perustu mihinkään järjelliseen saati edes etäisesti rationaaliseen sisältöön. Halla-aholainen ajattelu perustuu pelkojen luontiin ja löysiin assosiaatioihin, joiden ytimessä on epäilyksen luonti ja tunnelma, eivät tosiasiat saati faktat. Siihen on syynsä, miksi esimerkiksi Jussi Halla-aho ei ole kovinkaan tunnettu rationaalisesta ajattelustaan, vaan lähinnä pohdinnoistaan homojen ampumisista, pakkomielteisestä muslimivihastaan, rasismistaan, hukkumaan jätettävistä pakolaisista ja tietenkin uskomattomasta kyynisestä mulkkuudestaan.

Halla-aholaisen ajattelun järjettömyys kulminoituu kauniisti siinä kohdassa, kun todellisuudessa Töölön vanhemmat ihan oikeasti halusivat järjestää tapahtuman lapsille, eikä mitään militanttien suvakkien alpakkasalaliittoa ollutkaan, eikä maailma pyörinytkään natsien ympärillä. Ihmisillä on ihan oikea elämäkin, eivätkä he kaikki käytäkään aikaansa siihen, että keksisivät alpakkatapahtumia vain kiusatakseen toisia ihmisiä. Ihmiset nyt vaan ihan oikeasti tekevät myös hyviä asioita ihan pyytettömästi ilman piiloagendaa. Ymmärrän toki, että halla-aholaiset salaliittoteoreetikot lähinnä projisoivat, mutta onhan se läpinäkyvää, miten heikoilla kantimilla heidän älyllinen antinsa on, kun alpakatkin kyetään sujuvasti näkemään osana suurta suunnitelmaa. Harmi vaan heille, kun maailma ei vastannutkaan tälläkään kertaa vainoharhaa:

5000 kävijää. Se on aika paljon se. Kyllä kyse nyt oli ihan vaan lastentapahtumasta, ei mistään muusta.

Tämä halla-aholainen suhtautuminen alpakkasalaliittoon on sujuva poikkileikkaus koko halla-aholaiseen ajatteluun: ei siinä ole järjen hiventäkään, pelkkää vainoharhaa, tunnelman luontia omalle kuplalle ja tympeää omahyväisyyttä, jossa oma pelko on maailman keskipiste. Ei tullut palavia ghettoja, vaikka niitä Halla-aho lupasi jo vuosia sitten, ei tullut raiskaustsunamia, eikä ollut edes alpakkasalaliittoa.

Luulisi Jussi Halla-ahoakin zombiejoukkoineen kyllästyttävän, kun ovat aina väärässä.

Mutta oikeastaan minä uskon, että ei väärässä oleminen heitä haittaa, sillä ei heidän tarkoituksensa olekaan olla oikeassa. Minä uskon, että heidän tarkoituksensa on normalisoida rasismia, normalisoida heidän ihmisiä kapeisiin lokeroihin rajaavaa nationalismia, normalisoida natsismia heidän omaa dehumanisaation tarinaansa tukevana. Juuri siksi tarvitaan isoja performansseja, kuten 612- marssit. Jotta tarina ja joukkopsykoosi saavat vahvistusta. Jotta tolkusta saadaan piirun verran rasistista, hieman mahtivalkoista, hieman väkivaltaa sietävää (sillä voihan torakan tappaa, eikö voikin, ja voihan sen lapsen jättää Välimereen hukkumaan, sillä muutenhan ne kaikki tulevat tänne, eikö vain?).

Tolkku on se, joka natsimarssii Helsingin kadulla ja väittää olevansa jotain ihan muuta:

-"Totalitarismi ei tule niin, että yhtenä päivänä heräämme rautasaappaiden kopinaan, ja sitten tolkun ihmiset heräävät sankarilliseen vastarintaan. Totalitarismi tulee niin, että totalitarismi ja sitä ajavat normalisoivat itsensä koko ajan normaalimmaksi osaksi yhteiskuntaa. Tolkun ihmisten rooli tässä on se, että he paheksuvat, kritisoivat ja epäilevät kaikkea toimintaa - jumalauta alpakoista lähtien - mikä saattaisi jotenkin haitata totalitaristien pyrintöjä. Milloin järjestäjä on väärä, milloin toiminnan muoto on ihan väärä, milloin mikäkin on se syy, miksi juuri tätä - tai mitään - vastarinnan muotoa ei pidä tukea.

Tällä tavalla tolkun ihmiset normalisoivat juuri itselleen, miksi juuri heidän ei pidä "provosoitua" - eli miksi juuri heidän pitää olla hiljaa. Tämä on semmoinen kehitys, missä askel askeleelta tolkun ihmisistä tulee justiinsa niitä, jotka sitten jälkikäteen kyllä selittelevät, että olisin minäkin ollut kovasti vastaan, mutta mutta mutta.

Muistan hyvin, että vielä 20 vuotta sitten koulussakin ihmettelimme, että miten se suuri enemmistö ei liittynyt vaikka Sophie Scholliin. Nyt ei tarvitse ihmetellä: se kävi juuri näin.

Ei ole ihan sattumaa, että ihan ylivoimainen enemmistö historiaa lukeneista on nykyään aika pirun huolestunut siitä, että natsit marssivat kaduilla. Eikä ole ihan sattumaa, että niin monet historioitsijat yrittävät varoitella, että tarvitsemme tehokkaampaa paheksuntaa natseja vastaan, emme natsien normalisoimista.

Tämä ei johdu siitä, että historioitsijat olisivat vainoharhaisia. Tämä johtuu siitä, että historiaa tuntevat ymmärtävät, että vaikka nykyinen tilanne ei johtaisikaan natsismin kauheuksien toistumiseen aivan sellaisenaan, riski isoista vahingoista on todellinen. Ja siitä, että historiaa tuntevat tajuavat, mikä rooli sillä hiljaisella enemmistöllä ja sen hiljaisuudella on ollut aina, kun fasismia on rakennettu."- (Janne Korhonen)

Ei mitään lisättävää.