Aamu on iltaa viisaampi #Turku

19.08.2017

Tänään kaksi ihmistä on kuollut Turussa ja useita haavoittunut.

Huomaan ihmisten olevan hämillään, peloissaan, huolissaan. No, kukapa ei olisi hämillään tuollaisen teon vuoksi. Mitä sanoa, mitä tehdä, miten reagoida?

En osaa sanoa.

Eipä tähän kohtaan sanoja ole, ne jäävät jumiin matkalle suusta ulos, jähmettyvät kielelle, kaikki sanat tuntuvat vain latistavilta, laiskoilta, mitättömiltä, riittämättömiltä. Joltain vietiin lapsi, joku haavoittui vakavasti, joku elää juuri nyt pelon ja kauhun sekasotkussa. Voimia minä toivon kaikille uhreille, omaisille, silminnäkijöille.

Minä pohdin sitä, miten ihmiset toimivat itse tilanteessa ja miten toimivat ihmiset reagoidessaan tuohon tapaukseen. Annetaan silminnäkijän kertoa:

Tuo kuvaus on selkeä kuvaus tapahtuneesta ja kuvastaa sitä kaikkea, mitä tuollaiseen tekoon ja tapahtumaan liittyy: verta, sumua, hämmennystä, pelkoa, tekijän kylmäverisyyttä ja sivullisen urheutta.

Kun päivän ensimmäinen tiedotustilaisuus pidettiin, eivät poliisit maininneet tekijän ulkonäöstä mitään. Poliisi kertoi mm. seuraavaa:

 • Turun keskusta on edelleen turvallinen.
 • Uhreja on 8, joista 2 kuollut
 • Yksi epäilty on saatu pidätettyä. Muita ei epäillä.
 • Selvitetään edelleen videomateriaalia mahdollisista muista epäillyistä.

Silti ministeri Risikko ajatteli, että on oleellista kertoa tekijän olevan 'ulkomaalaisen näköinen' ja viittasi samalla Barcelonan terrori-iskuun. Ja tämä siitä huolimatta, että poliisi ei kokenut tarpeelliseksi kertoa tekijän etnistä taustaa lainkaan saati puhua terrorismista. Eikä edelleenkään tekoa tutkita terrorismina, vaan murhana.

Siihen oli myös syynsä, että poliisi ei puhunut 'ulkomaalaisuudesta'. Se johtui yksinkertaisesti siitä, että sillä asialla ei ollut itse teon tutkinnan kannalta mitään merkitystä. Tämä johtui kolmesta syystä:

 • Tekijä oli jo kiinni, joten ei ollut mitään syytä puhua 'ulkomaalaisen näköisestä ihmisestä', jota kannattaisi vältellä tai ottaa yhteuttä poliisiin havaitessaan moisen ulkomaalaisoletetun.
 • Ei ole sellaista määrettä kuin 'ulkomaalaisen näköinen'. Minun vaimoani on luultu kiinalaiseksi, joten pitääkö minun nyt olla huolissani?
 • Uhreja auttamaan tulleet ja auttaessaan tappajan puukosta haavoittuneet olivat myös 'ulkomaalaisoletettuja' ja siten 'ulkomaalaisen näköisiä':

Miettikää hetki: kun tekijä ja auttajat olivat 'ulkomaalaisoletettuja', mitä apua olisi puhua 'ulkomaalaisen näköisistä'? Ei yhtään mitään apua.

Harkitsemattomalla lausunnollaan ministeri Risikko heitti tässä nykyisessä pelon ilmapiirissä vain bensaa liekkeihin. Hän tiesi tarkalleen, mistä puhui ja hän tiesi tarkalleen, mitä hänen sanansa saavat voimaa Barcelonan tuoreesta iskusta, jossa ulkomaalaisen näköinen mies surmasi useita ihmisiä ajettuaan väkijoukkoon. Siihen oli varmasti syynsä, miksi hän loi assosiaation Barcelonan ja Turun välille. Aikaa halpaa, eikö vain? No, pelko on halpaa, se on ilmaista.

Voisikohan ministeri Risikko kertoa, miltä ulkomaalainen näyttää? Mitkä ovat ne kriteerit? Olenkohan minä muuten tarpeeksi suomalaisen näköinen? Kuka teistä muista on suomalaisen näköinen? Minkä näköinen muuten on suomalainen?

Minä en tunnista suomalaista naamasta, joten ollaankohan me kaikki sitten ulkomaalaisen näköisiä?

Ja sitten samaan aikaan Soldiers of Odin tiedottaa Facebookissa partioivansa tänään Turun kaduilla (tähän kohtaa kuuluisa Risikon peukku):

Nyt moni ulkomaalaisoletettu ja ulkomaalaisen näköinen ihminen ei uskalla poistua kotoaan. Ei siksi, että he pelkäisivät puukottajia tai terrori-iskuja, vaan vihamielisten rasistien takia, jotka jo sytyttelevät soihtujaan. 'Ulkomaalaisen näköisestä' puukottajasta puhuminen ei johda mihinkään muuhun kuin siihen, että nuo puheilla maalitetut ihmiset pelkäävät tänään entistä enemmän kulkea kaduillamme. Ministeri Risikon lausunto ei millään tavalla edistänyt itse rikoksen tutkintaa, joten sillä lausunnolla oli pelkkä propagandamerkitys, pelkkä pelon narratiivin ylläpidon merkitys, ei muuta.

Minulla on viesti teille ulkomaalaisoletetut: kukaan ei määritä teidän suomalaisuuttanne saati ulkomaalaisuuttanne. Te saatte määritellä sen ihan itse täällä asuessanne, täällä eläessänne, tänne juurtuneina, täällä kasvaneina, täällä syntyneinä. Te kaikki olette suomalaisia, jos te niin itse tahdotte. Jos teiltä kiellettään suomalaisuus ja teidät luokitellaan joksikin ihan muuksi vain siksi, että olette 'ulkomaalaisen näköisiä', minä en myöskään halua olla suomalainen. Minulle riittää myös aivan hyvin se, että olen ihminen.

Tämä Turun tapaus nosti pintaan myös rasistisen vihan. Eikä ihme, sillä ministeri Risikko antoi siihen käytännössä luvan. Nettipalstat täyttyivät uskomattomasta ryönästä ja viha pursui. Ja vain siksi, että tekijä oli 'ulkomaalaisen näköinen'. Niille, jotka ihmisiä luokittelevat ja jotka ihmisiä rajaavat vuohiksi ja lampaiksi, minun sananvarastoni ei löydä tarpeeksi halveksivia sanoja. Eivätkä ne sanat mitään auttaisikaan, sillä vihan valinnut vihaa joka tapauksessa. Mutta me voisimme rasismin suhteen noudattaa tiettyjä pelisääntöjä. Jos se rasismi vaikka hiljalleen hiipuisi sinne nolouden ja typeyyden marginaaliin, jossa Pekka Siitoin odottelee hengenheimolaisiaan takaisin kotiin.

Viiden kohdan listaus (lainaus täältä):

 • Anna rasisteille huomiota niin vähän kuin mahdollista. Rasistin pahin pelko on se, että kukaan ei välitä, ettei kukaan huomaa. Rasistit hakevat väkivallan kaipuullaan ja tapporetoriikallaan huomiota, koska he ovat yksin heikkoja - huomiotta jääminen heikentää rasisteja entisestään. Anna rasistien haistella omia pierujaan, ei siihen kannata mukaan lähteä.
 • Hyväksy omat pelkosi. On täysin normaalia, että ihminen tuntee pelkoa tai voimattomuutta rasistien agitaation jälkeen tai terrori-iskujen jälkeen. Tärkeintä on, ettei anna valtaa hysterialle ja ettei anna rasistille sellaista fiilistä, että hänen mielipiteensä olisi jotenkin vakavasti otettava mielipide (sillä rasismi ei ikinä ole sellainen).
 • Vältä median yliannostusta. Luotettavista lähteistä kuten laadukkaista uutismedioista tai viranomaisten tiedotteista on tietysti hyvä selvittää perusasiat. Välttele erityisesti rasistien jakamien kuvien mässäilyä. Vältä jakamasta kuvia tai huhuja sosiaalisessa mediassa refleksinomaisesti. Älä ajaudu uutisten kommenttipalstoille, sillä sieltä et löydä mitään hyvää. Älä raivaa rasisteille tilaa pääkopastasi yhtään enempää kuin on välttämätöntä. Tunnista rasistien pyrkimys vedota tunteisiin, sillä sitä he hakevat: primitiivireaktiota.
 • Ei pidä provosoitua. Rasistien vihapuheen tavoitteena on saada kohdeyhteiskunnassa aikaan ylireaktio ja nostattaa massoissa sokeaa kostonhenkeä 'ulkomaalaisen näköisiä' kohtaan. Viha ja vimma ovat huonoja neuvonantajia. Anna viranomaisille ja valtiollisille instituutiolle aikaa ja tilaa reagoida vihapuheeseen harkiten.
 • Vastusta rasistien pyrkimyksiä polarisoida yhteiskunta. Jokaisessa yhteiskunnassa on jännitteitä ja säröjä ihmisryhmien välillä. Rasistit pyrkivät tietoisesti käyttämään vastakkainasetteluja hyväkseen, jotta yhteiskunta muuttuisi epävakaammaksi. Esimerkiksi perussuomalaiset pyrkivät tietoisesti lietsomaan vihamielisyyttä Lähi-idästä Eurooppaan saapuneita pakolaisia ja laajemmin muslimeja kohtaan. Tunnista tämä. Puhu. Keskustele. Muista perusarvomme ja peilaa rasistien puheita niihin. Perusarvojen kunnioitus ei ole ääripäätä, vaikka rasistit muuta uskottelevatkin.

Näin toimien me voimme vetää rajan. Näin toimien me voimme ohjata ihmisiä ymmärtämään oikean ja väärän eron. Näin toimien me elämme todeksi niitä arvoja, joita me olemme tottuneet kutsumaan suomalaisiksi arvoiksi.

Ja kaiken tämän hulluuden keskellä ainakin minua lohduttaa ajatus siitä, että poliisi sekä ne urheat kanssaihmiset toimivat upeasti. Haavoittuneet saatiin myös erinomaisen nopeasti hoitoon. Meidän yhteiskuntamme toimii.

Ja me saamme myös syyllisen tuomiolle tai hoitoon. Juuri, kuten oikeusvaltiossa pitääkin käydä. Uhrien ja omaisten puolesta mieleni on surullinen.

Hyvää yötä, ihmiset. Aamu on ilta viisaampi.